ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι καταθέτες, επιχειρηματίες και γαιοκτήμονες αξιωματούχοι

Τα περιουσιακά στοιχεία και τα δάνεια από τα πόθεν έσχες που υποβλήθηκαν για το 2018

Newsroom K

Των Παναγιώτη Ρουγκάλα, Μαρίας Ηρακλέους και Μιχάλη Παναγιώτου

Στη δημοσιοποίηση των δηλώσεων πόθεν έσχες του προέδρου της δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής, των υπουργών, του υφυπουργών παρά τω Προέδρω, των βουλευτών και των ευρωβουλευτών για το 2018 προχώρησε η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των παραπάνω αξιωματούχων γίνεται για τρίτο συνεχόμενο χρόνο. Για πρώτη φορά κατατέθηκαν το καλοκαίρι του 2017, όταν και κατέστη υποχρεωτική η υποβολή τους. Παρ' όλα αυτά, δεν ικανοποιείται με τη στενή έννοια του όρου το πόθεν έσχες, αφού οι πλείστοι αξιωματούχοι δεν καταγράφουν την πηγή των καταθέσεων τους, αλλά το ποσό που έχουν στους ταμειακούς τους λογαριασμούς.

Από τα δεδομένα προκύπτει πως ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης έχει στην κατοχή του τα περισσότερα χωράφια, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου είναι ο αξιωματούχος με τις περισσότερες καταθέσεις, ενώ η υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου -αν και εξυπηρετούμενο- έχει τον μεγαλύτερο δανεισμό.

Συγκεκριμένα, ως μεγαλογαιοκτήμονας μπορεί να χαρακτηριστεί ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, αφού βάσει του πόθεν έσχες του, διαθέτει 50 χωράφια στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές και στη Νεκρή Ζώνη, τα οποία έχει κληρονομήσει, αλλά και ένα διαμέρισμα/γραφείο που αγόρασε στη Λευκωσία. Οι καταθέσεις του προέδρου της Βουλής ανέρχονται περίπου στις 100 χιλιάδες ευρώ σε τρεις κυπριακές τράπεζες, ενώ ως δανεισμό έχει μόνο 6.300 ευρώ.

Από την άλλη, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου είναι αυτός που έχει και τις περισσότερες καταθέσεις που φτάνουν τις 850 χιλιάδες ευρώ, αλλά και ο υπουργός που έχει τις περισσότερες συμμετοχές σε εταιρείες. Αναλυτικότερα, ο υπουργός έχει μετοχές σε 6 εταιρείες. Στην CC Coffee Ltd., στην IMH, στην ABC Ventures, στην Yep estates, στην Constantinos Pro Invest και στην Bright mouldings. Από περιουσιακά στοιχεία ο κ. Ιωάννου έχει 3 οικόπεδα και 1 χωράφι, ενώ δεν έχει κάποιο δανεισμό.

Τέλος, αν και εξυπηρετούμενο, τον μεγαλύτερο δανεισμό τον έχει η υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, με σωρευτικό δανεισμό 784 χιλιάδων ευρώ. Η κ. Αναστασιάδου δηλώνει καταθέσεις 116 χιλιάδων ευρώ, ενώ από περιουσιακά στοιχεία έχει 3 οικόπεδα και 6 χωράφια.

Στα top 3

Πέραν του προέδρου της Βουλής, υπάρχουν και βουλευτές που έχουν στην κατοχή τους αξιοσημείωτη ακίνητη περιουσία. Ο λόγος για την υπουργό Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου όπως προαναφέρθηκε, ενώ ακολουθεί ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ο οποίος έχει 5 οικόπεδα. Ο κ. Καδής έχει καταθέσεις 75 χιλιάδων ευρώ και κανένα δανεισμό.

Όσον αφορά στις καταθέσεις, τις δεύτερες περισσότερες καταθέσεις κατέχει ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, που ανέρχονται στις 460 χιλιάδες ευρώ, ενώ δηλώνει παράλληλα πως θα λάβει άλλες 73 χιλιάδες ευρώ στο άμεσο μέλλον από το ταμείο των ξενοδοχουπαλλήλων. Ωστόσο, ο κ. Περδίος δηλώνει πως έχει μόνο ένα οικόπεδο στο όνομά του και ότι έχει μηδενικό δανεισμό.

Την τρίτη θέση με τις περισσότερες καταθέσεις καταλαμβάνει η υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου. Οι καταθέσεις της ανέρχονται στις 270 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο δανεισμός της είναι μηδαμινός και προκύπτει από "immigration guarantee". Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία της κ. Πηλείδου, η υφυπουργός έχει 3 οικόπεδα και 1 σπίτι.

Τέλος, όσον αφορά στους μεγαλύτερους δανεισμούς, δεύτερος κατά σειρά είναι ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, με δάνεια 325 χιλιάδων ευρώ. Ο κ. Χριστοδουλίδης δηλώνει καταθέσεις 30 χιλιάδων ευρώ, ενώ από περιουσιακά στοιχεία έχει 1 οικία, 2 οικόπεδα και 3 χωράφια.

Τον τρίτο μεγαλύτερο δανεισμό έχει ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Συγκεκριμένα, έχει δάνειο για δύο σπίτια που έχει σε Βρυξέλλες και Κύπρο, ύψους 250 χιλιάδων ευρώ. Από πλευράς καταθέσεων, δηλώνει πως έχει 88 χιλιάδες ευρώ σε τράπεζες της Κύπρου και στο Βέλγιο.

Και άλλα πόθεν έσχες

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δηλώνει καταθέσεις 50 χιλιάδων ευρώ, ενώ έχει ένα οικόπεδο και ένα χωράφι στο όνομά του. Ο δανεισμός του είναι μηδενικός.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης έχει καταθέσεις 40 χιλιάδων ευρώ, έχει 3 κατοικίες, 2 οικόπεδα και δανεισμό 130 χιλιάδων ευρώ. Επίσης, είναι μέτοχος της Microsoft με 8.454 μετοχές και στην Τράπεζα Κύπρου με 464 μετοχές.

Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου δηλώνει καταθέσεις που προσεγγίζουν τις 40 χιλιάδες ευρώ, έχει 3 χωράφια ως ακίνητη περιουσία, έχει εξυπηρετούμενο δανεισμό 96 χιλιάδων ευρώ και είναι μέτοχος στον Δία, στο Sigma και στην Ελληνική Τράπεζα. Στον Δία έχει 38.932 μετοχές, στο Sigma έχει 12.978 μετοχές και στην Ελληνική μόλις 14.

Ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης δηλώνει καταθέσεις και μετρητά 302 χιλιάδων ευρώ, ενώ από δανεισμό έχει μόνο 3 χιλιάδες ευρώ που προκύπτει από παρατραβήγματα και κάρτες.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης δηλώνει καταθέσεις 500 ευρώ και ποσό που προκύπτει από τον μηνιαίο του μισθό. Ως ακίνητη περιουσία έχει 1 οικόπεδο και 1 χωράφι και ο δανεισμός του ανέρχεται στα 98.200 ευρώ.

Καταληκτικά, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας σύμφωνα με το πόθεν έσχες του καταγράφεται μόνο ο δανεισμός του, που είναι στα 157 χιλιάδες ευρώ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Σύμφωνα με τη δήλωση που υπέβαλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις 213 χιλιάδες ευρώ ανέρχεται η αξία των περιουσιακών του στοιχείων για το 2018 σε σύγκριση με 178 χιλιάδες ευρώ το 2016. Όσον αφορά τη συμμετοχή του σε εταιρείες, ο Πρόεδρος είχε 341 μετοχές στην Ελληνική Τράπεζα, 1.375 στη Μινέρβα Ασφαλιστική, 119 στην Εταιρεία Αναπτύξεως Αγρού, 500 στην Απόλλων Ποδόσφαιρο Λτδ και 25 στην ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ. Τέλος, δεν προκύπτει δανεισμός από τράπεζες.

Πολλά δάνεια και λίγες καταθέσεις για τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε εισόδημα 148.850 ευρώ το 2018, σε σχέση με 145.814 το 2017 και 149.885 ευρώ το 2016. Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απέκτησε κατόπιν δωρεάς μερίδιο χωραφιού από τη θεία του, αξίας 741.150 ευρώ. Διαθέτει επίσης καταθέσεις ύψους 100.183 ευρώ στη Eurobank και 587 ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα. Έχει οφειλές σε δάνεια και τρεχούμενους λογαριασμούς σε Alpha Bank, Τράπεζα Κύπρου, Astrobank , Ελληνική, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας συνολικής αξίας 1,124,141 εκατ. ευρω. Στα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου του ΔΗΣΥ περιλαμβάνονται ακίνητα συνολικής αξίας σχεδόν δύο εκατομμυρίων ευρώ, και όχημα αξίας 10.000 ευρώ.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού Άντρος Κυπριανού έχει περισσότερα δάνεια από καταθέσεις. Συγκεκριμένα έχει τρεχούμενο λογαριασμό 443,17 ευρώ και λογαριασμό όψεως αξίας 12.575,53 ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα και καταθέσεις υπόλοιπου λογαριασμού 2606, 29 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Διαθέτει επίσης αυτοκίνητο αξίας 5 χιλιάδες ευρώ και μερίδια οικοπέδων και χωραφιών σε Λευκωσία και Λάρνακα. Τα υπόλοιπα των δανείων του ανέρχονται σε 189,843 ευρώ. Στο πιστοποιητικό αποδοχών για το 2018 αναφέρεται το ποσό των 81.751,77 ευρώ ως αποδοχές/επιδόματα και 31.388,55 ως αποκοπές ή συνεισφορές και φόρος εισοδήματος 7.993,97.

Μερίδιο σε έντεκα ακίνητα ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ έχει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Έχει επίσης αυτοκίνητο αξίας 40 χιλιάδων ευρώ και ως εισόδημα για το 2018 81.752, ενοίκια 24.000 και εισόδημα από πώληση ακινήτου το οποίο μεταβιβάστηκε ως δωρεά ύψους 370.000. Οι καταθέσεις του ανέρχονται περίπου σε 73 χιλιάδες ευρώ. Στα χρέη του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 366.088,48 ευρώ.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος έχει καταθέσεις 20 χιλιάδων ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα και προσωπικό δάνειο περίπου 70 χιλιάδων ευρώ.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους έχει ακίνητη ιδιοκτησία στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα. Διαθέτει επίσης δύο οχήματα συνολικής αξίας 24 χιλιάδων ευρώ, ενώ οι καταθέσεις της ανέρχονται γύρω στις 240 χιλιάδες ευρώ. Έχει συνολικά χρέη 183,388.38 ευρώ. Ως άλλα εισοδήματα καταγράφει τη σύνταξη χηρείας και σύνταξη δημοσίων υπαλλήλων που ανέρχεται ετησίως στις 60.306 ευρώ και τον ετήσιο μισθό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 100,102 ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου διαθέτει πέντε ακίνητα από δωρεές εκ των οποίων μία κατοικία αξίας 241,500, δύο καταθέσεις συνολικά 5.237 ευρώ. Έχει δύο δάνεια το ένα οικιστικό αξίας 241,933 και το 2ο ύψους 32,380 χιλιάδων στην πρώην συνεργατική.

Χωρίς χρέη Λιλλήκας και Περδίκης

Ο Γιώργος Λιλλήκας έχει 48,627 ευρώ σε καταθέσεις, 47.626 μετοχές στην Arch. Capital, και αυτοκίνητο αξίας 103 χιλιάδων ευρώ το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την πώληση του προηγούμενου αυτοκινήτου 15.000 καθώς και με προσωρινό δάνειο που εξοφλήθηκε από την πώληση μετοχών. Έχει επίσης ως ακίνητη ιδιοκτησία μια ισόγεια κατοικία και χωράφι στην Παναγιά της Πάφου και ένα χωράφι στη Μοσφιλωτή αξίας 130.000. Στην ενότητα αιτιολόγησης της οποιασδήποτε διαφοροποίησης περιουσιακών στοιχείων που μεσολαβεί μεταξύ δύο δηλώσεων, ο κ. Λιλλήκας αναφέρει ότι λόγω διαζυγίου, όλα τα χρέη που είχαν δηλωθεί το 2016 αναλήφθηκαν εξ ολοκλήρου από την πρώην σύζυγό του μαζί με την περιουσία που είχε σχέση με τα εν λόγω χρέη.

Μηδενικά χρέη και καταθέσεις σε τρεχούμενους και εμπρόθεσμους ύψους 220,600 ευρώ έχει ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Έχει επίσης κληρονομικά χωράφια, από τα οποία ένα είναι στη νεκρή ζώνη και σε κάποια άλλα στα οποία κατέχει μερίδιο, συνολικής αξίας 347,700 ευρώ, και ένα όχημα αξίας 20,000 συνιδιοκτησία με τη σύζυγό του.

Οι γαιοκτήμονες

Όσον αφορά τους βουλευτές, τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία κατέχει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ο οποίος με τη δήλωση του πόθεν έσχες επισύναψε και την αναλυτική κατάσταση του Τμήματος Κτηματολογίου. Συγκεκριμένα ο κ. Πιττοκοπίτης έχει στην περιουσία του συνολικά 16 τεμάχια ακίνητης περιουσίας εκ των οποίων τα 15 είναι χωράφια και το ένα κατοικία. Οι καταθέσεις του ανέρχονται στις 77.000 χιλ. ευρώ και τα χρέη του ανέρχονται στις 29.000 χιλ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, έχει στην κατοχή του οκτώ ακίνητα συνολικής αξίας 1,47 εκατ. ευρώ, δάνεια ύψους 110,969 ευρώ και έξι καταθετικούς λογαριασμούς ύψους 51 χιλ. ευρώ.

Ο Χριστάκης Τζιοβάνης του ΑΚΕΛ δήλωσε στο πόθεν έσχες του έξι ακίνητα, συνολικής αξίας 1.475 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που έχει και έξι καταθετικούς λογαριασμούς συνολικού ύψους 51,605 χιλ. ευρώ. Παράλληλα αριθμεί και τρία δάνεια συνολικού ύψους 3, 106 εκατ. ευρώ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου διαθέτει στεγαστικό δάνειο 113,598,31 χιλιάδων ευρώ και δύο αυτοκίνητα αξίας 59 χιλιάδων ευρώ. Πέντε χωράφια και δύο ακίνητα σε Λάρνακα, Λεύκαρα και Πηγή Αμμοχώστου συνολικής αξίας 313,500 ευρώ έχει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου. Έχει επίσης δύο αυτοκίνητα αξίας 52 χιλιάδες ευρώ, και καταθέσεις 104.84 ευρώ στην Ελληνικη Τράπεζα και 2021 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Στην κατοχή του και το 50% των μετοχών στη δικηγορική εταιρεία Γεώργιος Κ. Γεωργίου ΔΕΠΕ. Έχει οφειλές σε χρέη ύψους 136.219 ευρώ στις Τράπεζες USB, Τράπεζα Κύπρου, Alpha Bank και Astrobank. Χωρίς καταθέσεις αλλά με πολλά χρέη ο Άριστος Δαμιανού. Έχει τέσσερα ενυπόθηκα δάνεια ως συνοφειλέτης στην Ελληνική Τράπεζα και τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης συνολικής αξίας περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Όσον αφορά τους βουλευτές που παρουσιάζουν έντονη δυσαναλογία εσόδων και εξόδων, κατατάσσεται ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος έχει συνολικές καταθέσεις ύψους 20 χιλ. ευρώ και δάνεια που αγγίζουν τις 80,500 χιλ. ευρώ. Χωρίς καταθέσεις, αλλά με πολλά χρέη είναι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Έχει τέσσερα ενυπόθηκα δάνεια ως συνοφειλέτης στην Ελληνική Τράπεζα και τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης συνολικής αξίας περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Αυτοί που δεν χρωστάνε

Ανάμεσα στα πόθεν έσχες των βουλευτών που ξεχωρίζουν είναι και όσα παρουσιάζουν μηδενικά χρέη. Ανάμεσα στους βουλευτές που δεν χρωστάνε τίποτα, είναι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ η οποία διαθέτει τρεις καταθετικούς λογαριασμούς συνολικού ύψους 69 χιλ. ευρώ.

Μηδενικό χρέος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χ’Γιάννης, ο οποίος δηλώνει 41 χιλ. ευρώ σε δύο καταθετικούς λογαριασμούς.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και ο βουλευτής ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου, ο οποίος πέραν των μηδενικών του χρεών έχει και 89,300 χιλ. ευρώ. Χωρίς χρέη ο Σόλων Κασίνης και με καταθέσεις περίπου 170 χιλιάδων ευρώ, καθώς και ο Ευθύμιος Δίπλαρος, ο οποίος έχει καταθέσεις ύψους 155 χιλιάδων ευρώ. Έχει επίσης αυτοκίνητο αξίας 40 χιλιάδων ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X