ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι μεγάλες αντοχές της αμερικανικής οικονομίας

Δεν αντιμετωπίζει τη ραγδαία επιβράδυνση που είχαν προβλέψει πολλοί αναλυτές

Τζίνα Σμίλεκ

Οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν, οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν και οι καταναλωτικές δαπάνες αυξάνονται περισσότερο από τις προβλέψεις. Η αμερικανική οικονομία δεν αντιμετωπίζει τη ραγδαία επιβράδυνση που είχαν προβλέψει πολλοί αναλυτές, εξαιτίας της στροφής της Federal Reserve σε περιοριστική νομισματική πολιτική. Και αυτή η εκπληκτική αντοχή της οικονομίας είναι τόσο καλή όσο και κακή είδηση.

Δεν αντιμετωπίζει τη ραγδαία επιβράδυνση που είχαν προβλέψει πολλοί μετά τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Η αντοχή της οικονομίας ίσως σημαίνει ότι η Fed θα μπορέσει να ανακόψει τον πληθωρισμό ήπια, επιβραδύνοντας τις αυξήσεις των τιμών αλλά χωρίς να βυθίσει την Αμερική σε ύφεση. Αν, όμως, οι επιχειρήσεις εξακολουθήσουν να αυξάνουν τις τιμές και η ζήτηση παραμένει υψηλή, μπορεί και ο πληθωρισμός να παραμείνει στα ύψη αναγκάζοντας τους καταναλωτές να πληρώνουν ακριβότερα για ξενοδοχεία, τρόφιμα και φροντίδα παιδιών και τη Fed να κάνει περισσότερα για να ανακόψει την ανάπτυξη. Ισως οι ιθύνοντες να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αντιληφθούν τι είναι πιθανότερο ώστε να μην υπεραντιδράσουν και προκαλέσουν περιττό πόνο αλλά και να μην αδρανήσουν και αφήσουν τον πληθωρισμό να παγιωθεί.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν πως η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση στις 13 και 14 Ιουνίου για να τα αυξήσει ξανά τον Ιούλιο. Αλλά και πάλι μπορεί να πέσουν έξω. Ολη την εβδομάδα οι αγορές στοιχημάτιζαν ότι θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια η Fed. Εν ολίγοις τα μηνύματα είναι αλληλοσυγκρουόμενα και οι συζητήσεις στους κόλπους της Fed έντονες. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ και ο Φίλιπ Τζέφερσον, που μάλλον θα τον διαδεχθεί, έχουν δηλώσει ότι θα διακόψουν τις αυξήσεις των επιτοκίων για να δουν πώς έχουν έως τώρα επηρεάσει την οικονομία. Ακόμη, όμως, και ορισμένες πλευρές της οικονομίας που συνήθως επιβραδύνονται όταν αυξηθούν τα επιτόκια, επιδεικνύουν μεγάλη αντοχή στις μέχρι τώρα αυξήσεις.

Τα στελέχη της Fed παρακολουθούν την αγορά εργασίας για να διαπιστώσουν αν έχει επηρεαστεί από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επιχειρήσεις άρχισαν να μειώνουν τις προσλήψεις καθώς την περασμένη εβδομάδα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2021. Ωστόσο οι προσλήψεις αυξήθηκαν τον Απρίλιο και οι μισθοί των χαμηλόμισθων ανέβηκαν έστω και με πιο αργούς ρυθμούς. Ο πληθωρισμός παραμένει το καθοριστικό στοιχείο που θα διαμορφώσει τα σχέδια της Fed αυτόν τον μήνα. Οι τελευταίες εκτιμήσεις μιλούν για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 3,3% μέχρι τα τέλη του έτους. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως τα στοιχεία του Μαΐου θα δείξουν περαιτέρω υποχώρηση, κάτι που θα έπειθε τους ιθύνοντες της Fed να αφήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα.

Πηγή: The New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση