ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι τράπεζες ζητούν συνεργασία κυβέρνησης και εποπτών για ESG μετάβαση

Αδήριτη η ανάγκη να χρηματοδοτήσουν τα πράσινα projects τα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου τονίστηκε στο Green Agenda Summit

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οι τράπεζες ζητούν τον συνδυασμό της κυβερνητικής πολιτικής (government policy) με την ρυθμιστική πολιτική (regulatory policy) για να γίνει κατορθωτή μία υγιής, αποτελεσματική και βέλτιστη πράσινη μετάβαση (ESG μετάβαση) στην Κύπρο.

Οι τράπεζες τονίζουν πως έχουν κομβικό ρόλο για να γίνει εφικτή αυτή η μετάβαση και ναι μεν θα πρέπει να βάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη», αλλά, συγχρόνως δίνουν το στίγμα τους υποστηρίζοντας πως πέραν των εποπτών, η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι στο «ίδιο μονοπάτι» με τις τράπεζες για να γίνει η πράσινη μετάβαση. Όπως τόνισαν στη συζήτηση πλαισίου «στρογγυλής τραπέζης» στο Green Agenda «Green Agenda Cyprus Summit 2024» στο ξενοδοχείο Hilton, της Λευκωσίας πέντε (5) τραπεζίτες (Ελίζα Λειβαδιώτου - Τράπεζα Κύπρου, Αντώνης Ρούβας – Ελληνική Τράπεζα, Ανδρέας Πέτσας – Eurobank Κύπρου, Μίλτος Μιχαηλάς – Alpha Bank Κύπρου, Αριστείδης Βουράκης – Astrobank) αποδείχτηκε ότι όχι και στο τόσο μακρινό παρελθόν, για μεγάλα «projects», η συνεργασία του κράτους μαζί με τις τράπεζες ήταν το «μυστικό της επιτυχίας». Η μεταμνημονιακή εποχή απέδειξε πως έφερε «καρπούς» αυτή η συνεργασία εφαρμόζοντας πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά και η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης όπως για παράδειγμα έγινε με την υιοθέτηση του προγράμματος αναστολής δόσεων δανείων.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη γραμμή πολιτική της σε σχέση με την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης (green transition), Η μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών (emissions) κατά 55% έως το 2030 και μηδενική οικονομία (net-zero economy) έως το 2050. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, αν και οι κυβερνήσεις και οι νομοθέτες έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την οδήγηση και την υποστήριξη αυτής της μετάβασης, στην ΕΚΤ πρέπει επίσης «να κάνει το μέρος της», προωθώντας τη βιώσιμη χρηματοδότηση και πράσινες πράξεις νομισματικής πολιτικής, με την επιφύλαξη του πρωταρχικού της στόχου, αυτή της σταθερότητας των τιμών.

Ελίζα Λειβαδιώτου: Για ένα βιώσιμο μέλλον

Όπως τόνισε στην ομιλία της στο «Cyprus Green Agenda Summit 2024» η Εκτελεστική Διευθύντρια Οικονομικής Διεύθυνσης της Τράπεζας Κύπρου, Ελίζα Λειβαδιώτου, στην BOC είναι αποφασισμένοι να οδηγήσουν τη μετάβαση της Κύπρου σε ένα βιώσιμο μέλλον. Όπως υπέδειξε, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να ενσωματώσουν κινδύνους και ευκαιρίες ESG στις επιχειρηματικές τους στρατηγικές, τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης, τις πολιτικές διαχείρισης κινδύνου, τις πρακτικές και τα πλαίσια. Η Τράπεζα –όπως είπε- πιέζει προς τη βιώσιμη τραπεζική και ενσωματώνει περαιτέρω το ESG στην υποδομή, τις στρατηγικές και τις πολιτικές της.

Αντώνης Ρούβας: Κίνδυνοι και ευκαιρίες

Ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Αντώνης Ρούβας κατά την ομιλία του υπέδειξε πως, η διαρκώς αυξανόμενη εστίαση στο «Ε» του τρίπτυχου «ESG» είναι αναμφισβήτητη, επειδή όλοι μπορούμε να αισθανθούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας την εστίασή μας στο περιβάλλον προϋπόθεση από την άποψη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Υπογράμμισε ότι, η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα περιλαμβάνει τόσο κινδύνους όσο και επιχειρηματικές ευκαιρίες και για να πετύχουμε θα πρέπει να συνδέσουμε το ESG με τον επιχειρηματικό μας σκοπό και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι κάτι που είναι «ωραίο να το έχουμε».

Ανδρέας Πέτσας: Κρίσιμο το 2024 για τράπεζες

Ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Eurobank Κύπρου, Ανδρέας Πέτσας στην ομιλία του ότι, το 2024 είναι μια κρίσιμη χρονιά για τις τράπεζες, καθώς πρέπει να σημειώσουν ταχεία πρόοδο σε θέματα ESG και να αντιμετωπίσουν πλήρως τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους μέχρι το τέλος του έτους. Συμπλήρωσε ότι, οι τράπεζες έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση σε μια πιο πράσινη και βιώσιμη οικονομία. Ιδανικά, κατά τον κ. Πέτσα, η Πράσινη Μετάβαση θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι οικονομίες για τη μείωση του κόστους και της σπατάλης με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, διατηρώντας παράλληλα την απασχόληση στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα. Μεταξύ άλλων τόνισε πως, η καθυστέρηση της Πράσινης Μετάβασης αυξάνει τους φυσικούς κινδύνους για τις χώρες και τις οικονομίες τους.

Μίλτος Μιχαηλάς: Συνεργασία ιδιωτικών και κυβερνητικών φορέων

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο CEO της Alpha Bank Κύπρου, Μίλτος Μιχαηλάς, τόνισε ότι η Alpha Bank όπως και όλες οι τράπεζες έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της Κύπρου, ενώ οι προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση θα έχουν θετικό αντίκτυπο γενικότερα στην οικονομία. Οι κοινοί στόχοι της μετάβασης του ESG, που όπως υπέδειξε είναι η προώθηση μίας οικονομικής ανάπτυξης που ευθυγραμμίζεται με την περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη, μπορούν να επιτευχθούν εφόσον συνεργαστούν ιδιωτικοί και κυβερνητικοί φορείς.

Αριστείδης Βουράκης:

Ο CEO της Astrobank, Αριστείδης Βουράκης υπογράμμισε στην ομιλία του πως, οι τράπεζες έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην εξυπηρέτηση των μακροπρόθεσμων στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ. Κατά τον κ. Βουράκη, για το στόχο μείωσης του κλίματος έως το 2030, απαιτούνται περίπου 275 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετες επενδύσεις ετησίως, όμως ο ρόλος των Τραπεζών δεν περιορίζεται στην παροχή χρηματοδότησης, καθώς αναμένεται να επηρεάσουν την αλλαγή στο επιχειρηματικό περιβάλλον και να αλλάξουν οι ίδιοι ως μέρος της μετάβασης. «Ως Τράπεζες έχουμε μεγάλη ευθύνη για τις εκπομπές ρύπων που παράγονται από τους κλάδους που χρηματοδοτούμε και τις εταιρείες στις οποίες δανείζουμε και είναι πολύ δύσκολη η μέτρηση και η διαχείριση αυτών των χρηματοδοτούμενων εκπομπών», σχολίασε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση