ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι τρεις μνηστήρες για το Helix 2

Bain, Cerberus και Pimco διεκδικούν το δεύτερο μεγάλο πακέτο ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τρία είναι τα επενδυτικά ταμεία τα οποία διεκδικούν το δεύτερο μεγάλο πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου με την επωνυμία «Helix 2». Συμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για τις Bain Capital, Cerberus Capital και ένας εκ των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, η Pimco.

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας της πώλησης άρχισε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα. Το χαρτοφυλάκιο του «Helix 2» αφορά δάνεια συμβατικών υπολοίπων 2,8 δισ. ευρώ, άρα και μισό από εκείνο του «Helix 1» που απέκτησε η Apollo. Σημειώνεται πως για τα πραγματικά οφειλόμενα έχουν εικόνα μόνο οι τρεις μνηστήρες. Το χαρτοφυλάκιο που είναι προς διάθεση πάντως, περιλαμβάνει οικιστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια. Κατά τη δεύτερη φάση που τρέχει αυτή την περίοδο, οι μνηστήρες βλέπουν πιο λεπτομερώς την ποιότητα των δανείων και προχωρούν σε βαθύτερο έλεγχο δέουσας επιμέλειας (due diligence) των στοιχείων που προσφέρει προς πώληση η Τράπεζα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τεκμηριώσουν τη μη δεσμευτική προσφορά που έχουν ήδη δώσει (non-binding) ή θα τη διαφοροποιήσουν αναλόγως.

Η Pimco είναι πλέον γνωστή στο χάρτη της Κύπρου. Είναι ένας εκ των μεγαλομετόχων της βασικής ανταγωνίστριας τράπεζας της Τρ. Κύπρου, της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία είναι μέτοχος με το 17,3%.

Η Bain Capital είναι το ταμείο που απέκτησε έναντι 430 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ της Τράπεζας Πειραιώς με ονομασία «Amoeba» το 2018. Ήταν και το πρώτο χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ με εξασφαλίσεις ακίνητα που πώλησε τράπεζα από την Ελλάδα.

Η Cerberus έχει κυρίως συζητήσει την τελευταία χρονιά με πολλές τράπεζες στην Ελλάδα για απόκτηση των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων, είτε είναι οικιστικά, είτε επιχειρηματικά, είτε λιανικής. Η Cerberus παρουσιάστηκε πρόθυμη να αποκτήσει και άλλα προϊόντα, όπως ναυτιλιακά ΜΕΔ τραπεζών στην Ελλάδα.

Τέλος, σημειώνεται πως η Αpollo δεν είναι εντός της διαδικασίας απόκτησης του χαρτοφυλακίου του «Helix 2».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση