ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι τρεις πυλώνες του νέου ΥΠΟΙΚ ενώπιον του Eurogroup

Στο επίκεντρο των συζητήσεων με δύο Επιτρόπους το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2021-2027

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τρεις οι πυλώνες των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. Η διατήρηση της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής και της περαιτέρω μείωσης του δημοσίου χρέους, τη μείωση των ΜΕΔ, και τη συνέχιση και ολοκλήρωση της σειράς μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του υπουργού οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη στην πρώτη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, είχε την ευκαιρία να διαβεβαιώσει τους συναδέλφους και τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων για τους τρεις πυλώνες των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η διατήρηση της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής και της περαιτέρω μείωσης του δημοσίου χρέους, η μείωση των ΜΕΔ, και η συνέχιση και ολοκλήρωση της σειράς μεταρρυθμίσεων που έχει η κυβέρνηση τροχοδρομήσει.

Όπως τονίζει, την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης συζήτησε λεπτομερώς και με τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Mario Centeno στη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας που είχαν πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup. Χθες, επίσης, ενημέρωσε πως είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. «Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση κατά την οποία συμφωνήσαμε να έχουμε ανοικτό διάλογο και συντονισμό για όλα τα θέματα του Eurogroup και του ECOFIN, ιδιαίτερα όταν αφορούν την Κύπρο και την Ελλάδα», σημείωσε.

Εν συνεχεία, στη γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει πως, «διμερή συνάντηση είχα και με την Ευρωπαία Επίτροπο κα Στέλλα Κυριακίδου, με την οποία ανταλλάξαμε απόψεις για τις κύριες ευρωπαϊκές πολιτικές, ιδιαίτερα αυτές που ενδιαφέρουν ή αφορούν περισσότερο την Κύπρο.
Σήμερα, στο Συμβούλιο ECOFIN, την πρώτη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που πραγματοποιείται υπό την Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις για τις φορολογικές προκλήσεις που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση. Η Επιτροπή παρουσίασε, επίσης, τις οικονομικές και δημοσιονομικές πτυχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το Επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EGDIP).

Όπως υπογραμμίζει, την Τρίτη θα είχε σημαντικές, διαδοχικές συναντήσεις με την Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής κα Elisa Ferreira και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Προϋπολογισμού κ. Johannes Hahn. Στον επίκεντρο των συζητήσεων με τους δύο Επιτρόπους είναι το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για το 2021-2027, δηλαδή ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ.

«Επιδίωξή μας είναι το μέγεθος του ΠΔΠ να διατηρηθεί σε συγκρίσιμα επίπεδα με την τρέχουσα περίοδο. Έμφαση δίδεται στην ανάγκη να δοθούν ικανοποιητικοί πόροι στην Κύπρο για τις Πολιτικές Συνοχής και Γεωργίας. Πολύ σημαντικό στοιχείο για την Κύπρο, αποτελεί επίσης και το ύψος των δαπανών στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, αλλά και της μετανάστευσης. Ο κύκλος των επαφών μου στις Βρυξέλλες ολοκληρώνεται με συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων κ. Maarten Verwey», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση