ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΑΛΚ

Ο προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων Κύπρου είναι πλεονασματικός κατά €260.005

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων, ψήφισε ομόφωνα σε νόμο τον Προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων Κύπρου για το έτος 2021 που προβλέπει έσοδα ύψους €32.457.010 και δαπάνες ύψους €32.197.005.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής σύμφωνα με τα κατατεθέντα στοιχεία, ο Προϋπολογισμός της ΑΛΚ είναι πλεονασματικός κατά €260.005. Τα έσοδα της ΑΛΚ για το έτος 2021 προβλέπονται μειωμένα κατά €393.000 σε σύγκριση με τα έσοδα για το έτος 2020 και προέρχονται κυρίως από τη λειτουργία λιμανιών (€20.422.000), επενδύσεις, τόκους τραπεζών και διάφορα οικονομικά έσοδα (€1.085.000), μίσθωμα από την εκμίσθωση του λιμανιού Λεμεσού (€9.950.000) και αντιμισθία αποσπάσεων (€350.000).

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες της ΑΛΚ για το έτος 2021 παρουσιάζουν μείωση ύψους €630.070 σε σχέση με τις αντίστοιχες δαπάνες του 2020 και αφορούν τρέχοντα (τακτικά) έξοδα (€20.067.855), κεφαλαιουχικά έξοδα (€10.629.150), μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€1.500.000).

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη πριν την ψηφοφορία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι 4 χρόνια μετά την έναρξη της διαχείρισης του λιμανιού Λεμεσού από ιδιώτες, το λιμάνι είναι σε θέση να εξυπηρετήσει όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα αν καταστεί ανάγκη. Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις Βουλευτών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ είπε πως με τα όσα λέχθηκαν είναι σαν μην υπήρξε ποτέ πρόβλημα στο λιμάνι και να μην διενεργήθηκε ποτέ απεργία. Πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος των χρεώσεων δεν αυξήθηκε. Είπε ότι ενόσω το λιμάνι τύγχανε διαχείρισης από την ΑΛΚ καθορίζονταν οι χρεώσεις μέσα από πολιτικές πιέσεις και δεν ήταν δίκαιες και αντικειμενικές χρεώσεις. Διευκρινίζοντας ότι δεν θα ισχυριστεί πως όλα είναι τέλεια, αλλά την τετραετία τα έσοδα του κράτους ανήλθαν στα 200 εκ.

Είπε επίσης πως ακόμα και αν υπήρχε οροφή στις χρεώσεις πάλι η αντιπολίτευση θα «ανέβαινε στα τραπέζια». Ανέφερε ότι οι 3 εταιρείες θα ξοδέψουν 50 εκ. σε επενδύσεις στο λιμάνι. Είπε τέλος ότι παντού υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να επιμένουμε να κάνουμε βελτιώσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου απευθυνόμενος στο ΔΗΚΟ σε ό,τι αφορά το λιμάνι Λεμεσού είπε πως ισχύει το στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα, προσθέτοντας ότι κάποιοι ψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού.

Ο κ. Στεφάνου έκανε λόγο για εμμονές και δογματισμούς της Κυβέρνησης, είπε ότι οι χρεώσεις έχουν απογειωθεί, γεγονός που σχεδόν εξάλειψε το διαμετακομιστικό εμπόριο. Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ θα εγγράψει προς συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου το θέμα της σύμβασης του λιμανιού Λεμεσού με τους ιδιώτες επενδυτές.

Αναφερόμενος στις χρεώσεις είπε μεταξύ άλλων ότι τα αποθηκευτικά τέλη ήταν 1,32 ευρώ το εμπορευματοκιβώτιο για όσο καιρό το λιμάνι ήταν υπό την Αρχή Λιμένων χωρίς πρόσθετη χρέωση όταν το εμπορευματοκιβώτιο ήταν σε αναμονή και σήμερα για την πρώτη και δεύτερη ημέρα είναι 12 ευρώ την ημέρα, τρίτη ημέρα έχει χρέωση 24 ευρώ, η τέταρτη ημέρα χρεώνεται 36 ευρώ και από την πέμπτη ημέρα και μετά η ημερήσια χρέωση είναι 48 ευρώ.

Δηλώνοντας ότι το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό, είπε πως η ΑΛΚ έχει απωλέσει έσοδα και τίθεται σε αμφιβολία ο ρόλος τηςς

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι τα προβλήματα στο λιμάνι Λεμεσού συγκεντρώνονται σε ψηλές χρεώσεις σε βασικές λιμενικές υπηρεσίες των 2 εκ των 3 διαχειριστών που φθάνει μέχρι και 200% σε σχέση με το 2019, στην κατ’ επιλογή εξυπηρέτηση φορτίων, στην άρνηση να εξυπηρετούνται πέραν των δύο κρουαζιερόπλοιων και έλλειψη φορτοεκφορτωτικού εξοπλισμού και άλλα πολλά.

Πρόσθεσε πως οι ποσότητες διακίνησης των φορτίων είναι απογοητευτικές, γεγονός που ανατρέπει τις δηλώσεις των κυβερνώντων για αύξηση του φορτίου και εξέφρασε την άποψη ότι οι αριθμοί πιστοποιούν την τραγικότητα που επικρατεί στο λιμάνι Λεμεσού.

Ο κ. Λεωνίδου είπε ακόμα πως η σύμβαση με τους ιδιώτες ήταν ετεροβαρής και μείωσε τις εμπορικές δραστηριότητες, ανέφερε ότι παρατηρείται δυστοκία, το λίγο διαμετακομιστικό εμπόριο έχει χαθεί και μεταφερθεί σε γειτονικά λιμάνια. Μέσα από την ΑΛΚ το κράτος εφάρμοζε την πολιτική και έλεγχε την ασφάλεια του κράτους που τίθεται σε αμφιβολία, καθώς πέρασε στα χέρια ιδιωτών, συνέχισε προσθέτοντας ότι απεύχεται να γίνουν τα ίδια λάθη και στη σύμβαση για το λιμάνι Λάρνακας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X