ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Π. Νικολάου: Θα μειωθούν τα επιτόκια ταχέως στην Κύπρο

Οι κυπριακές τράπεζες έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην στήριξη των συνεπών δανειοληπτών, που ήρθαν αντιμέτωποι με τις πιέσεις του πληθωρισμού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη θέση πως, οι κυπριακές τράπεζες έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην στήριξη των συνεπών δανειοληπτών, που ήρθαν αντιμέτωποι με τις πιέσεις του πληθωρισμού και τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημείωσε ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση 2024, Πανίκος Νικολάου.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του ο κ. Πανίκος Νικολάου, τόνισε πως, η μείωση των επιτοκίων στην Κύπρο αναμένεται να γίνει πιο γρήγορα από άλλες χώρες, όπως άλλωστε έγινε και η αύξησή τους, επειδή τα περισσότερα δάνεια στο νησί είναι συνδεδεμένα με επιτόκιo Euribor.

Παράλληλα, έκανε νύξη για την προσπάθεια "έξτρα" φορολόγησης των τραπεζών, που όπως είπε κάνει ζημιά στην χώρα και στην επενδυτική κοινότητα που εμπιστεύεται την Κύπρο. "Δεν πρέπει να γίνεται λόγος για τριπλή φορολόγηση των κυπριακών τραπεζών", σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αυτούσια η ομιλία του κ. Πανίκου Νικολάου

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλές και διαφορετικές προκλήσεις. Είναι επίσης γεγονός ότι καταφέρνουμε να επιδεικνύουμε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ως τράπεζες, ως οικονομία και ως χώρα.

Σ’ ένα περιβάλλον εντεινόμενης γεωπολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, οι κυπριακές τράπεζες στηρίζουν έμπρακτα την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ομαλή μετάβαση της χώρας στη νέα πράσινη και ψηφιακή εποχή.

Θα γίνω συγκεκριμένος. Οι κυπριακές τράπεζες έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην στήριξη των συνεπών δανειοληπτών, που ήρθαν αντιμέτωποι με τις πιέσεις του πληθωρισμού και τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αναδιαρθρώσεις και η επαναδιαπραγμάτευση όρων μεγάλου αριθμού δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έφτασαν στο €4,5 δισ., μεταξύ 2022 – 2023 και συνεχίζεται.

Η χρηματοδότηση της ανάπτυξης είναι επίσης κομβικής σημασίας καθώς κόντρα στις προκλήσεις οι κυπριακές τράπεζες παραχώρησαν νέα δάνεια σχεδόν €3,3 δισ., το 2023 ενώ και φέτος κατά τους πρώτους τέσσερεις μήνες του 2024 ο καθαρός νέος δανεισμός έχει φτάσει σχεδόν το €1,1 δισ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει σταθερότητα και αξιοπιστία, η οποία αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Έχοντας καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2023 και 3,5% το πρώτο τρίμηνο του 2024, με το δημόσιο χρέος να ακολουθεί πτωτική πορεία και τη σαφή βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, η Κύπρος βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα και οι προοπτικές της οικονομίας χαρακτηρίζονται θετικές.

Φίλες και φίλοι,

Οι κυπριακές τράπεζες εφάρμοσαν χωρίς δισταγμό και χρονοτριβή όλες τις κυρώσεις λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Τα αντανακλαστικά μας και η πιστή εφαρμογή και τήρηση των αποφάσεων αυτών αποδείχθηκαν καθοριστικής σημασίας για την ακεραιότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Διατηρηρούμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Η ισχυρή κεφαλαιακή θέση και η άπλετη ρευστότητα αποτελούν απόδειξη της οικονομικής υγείας του τραπεζικού μας συστήματος, η οποία αντικατοπτρίζεται και στους βελτιωμένους δείκτες κερδοφορίας. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων για το 2023 ξεπέρασε το 25%, ενώ ο δείκτης κόστους προς έσοδα ήταν ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρωζώνη, γύρω στο 35%.

Συνεχίζουμε να καταγράφουμε σημαντική πρόοδο στο μέτωπο της διαχείρισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα καθώς ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων έχει υποχωρήσει περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του 2024 στο 7,3% από 7,9% που ήταν στο τέλος του 2023 και συνεχίζει να προσεγγίζει τον μέσο όρο των ΜΕΧ της Ευρωζώνης. Έχουμε όμως αρκετό δρόμο μπροστά μας και πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια.
Προσαρμοζόμαστε με τις νέες κανονιστικές απαιτήσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και τα κριτήρια ESG, επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες, ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες και ταυτόχρονα βελτιώνουμε ραγδαία τα εργαλεία μας για τη προστασία από κυβερνοεπιθέσεις το λεγόμενο Cyber Risk.

Κυρίες και κύριοι,

Ως Σύνδεσμος έχουμε διαχειριστεί σημαντικά θέματα τον τελευταίο ένα χρόνο όπως ήταν οι πολύμηνες διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου των εκποιήσεων, που ελπίζουμε ότι επιτέλους θα αφεθεί να δουλέψει χωρίς νέες αναστολές. Είχαμε παράλληλα να διαχειριστούμε και σενάρια επιζήμια για το προφίλ της χώρας μας όπως το ενδεχόμενο της φορολόγησης των λεγόμενων απροσδόκητων κερδών των τραπεζών. Δε γίνεται να προωθείς τη χώρα σου σαν επενδυτικό προορισμό και ταυτόχρονα να φορολογείς τριπλά (πέραν του τέλους επι των καταθέσεων που ισχύει από το 2012) τους ξένους επενδυτές επειδή τυγχάνει να έχουν επενδύσει σε Τράπεζες στηρίζοντας τη χώρα σε δύσκολες εποχές.

Ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Σύνδεσμος υπήρξε σημαντικός και καθοριστικός καθώς κλήθηκε να χειριστεί σε τεχνοκρατικό και επικοινωνιακό επίπεδο αυτά τα θέματα εξηγώντας και τεκμηριώνοντας τις θέσεις και τις απόψεις του. Είχαμε όμως και την προώθηση καταστατικών αλλαγών, που καθιστούν πιο αποτελεσματική τη λειτουργία του Συνδέσμου Τραπεζών στο ανώτατο επίπεδο και στο σκέλος της παραγωγής αποφάσεων πολιτικής.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Γενικό Διευθυντή και το σύνολο των στελεχών του Συνδέσμου για τη συνεργασία, την αφοσίωση και την στοχοπροσήλωσή τους.

Φίλες και φίλοι.

Ο τραπεζικός τομέας εμπνέει σιγουριά και σταθερότητα σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια. Με τον ίδιο τρόπο και ο Σύνδεσμος Τραπεζών αποτελεί συνετό, ψύχραιμο και εποικοδομητικό εταίρο της πολιτείας σε μια εποχή που οι φωνές και ενίοτε ο λαϊκισμός κερδίζουν έδαφος στο πολιτικό γίγνεσθαι και που αργά ή γρήγορα οδηγούν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση