ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάνω από τον μέσο όρο η απορρόφηση κονδυλίων από την Κύπρο

Στο Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που είναι το μεγαλύτερο Ταμείο, η Κύπρος είναι πρώτη με απορρόφηση 50%, σε σύγκριση με 29% που είναι ο μέσος όρος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κύπρος τα πάει πολύ καλά στα θέματα απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, ανέφερε σήμερα το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) Λάζαρος Λαζάρου, λέγοντας ότι οι επιδόσεις της είναι πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, τόσο στα Διαρθρωτικά Ταμεία όσο και στο Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο κ. Λαζάρου επέδωσε την Πέμπτη την ετήσια έκθεση του ΕΕΣ στον Πρόεδρο της Βουλής και ακολούθως παρουσίασε την έκθεση ενώπιον κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Ελέγχου, Οικονομικών και Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο στην απορρόφηση κονδυλίων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη 2019, καθώς έχει απορροφήσει περίπου το 43%, έναντι του μέσου όρου των κρατών μελών της ΕΕ που είναι στο 35%.

Στο Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που είναι το μεγαλύτερο Ταμείο, η Κύπρος είναι πρώτη με απορρόφηση 50%, σε σύγκριση με 29% που είναι ο μέσος όρος.

Ο κ. Λαζάρου είπε εξάλλου ότι η συμμόρφωση των πληρωμών με τους Κανονισμούς είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με ποσοστό σφάλματος 2,6%.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι ενημέρωσε, στην παρουσία της Γενικής Λογίστριας και του Γενικού Ελεγκτή, για την πρόσθεση να προχωρήσει με την κατάθεση πρότασης νόμου για πλήρη αποκάλυψη των στοιχείων του τελικού δικαιούχου για εταιρείες που συναλλάττονται με το δημόσιο και υπογράφουν συμβάσεις δημοσίου συμφέροντος.

Πλέον πρέπει να αποκλειστούν εταιρείες που δεν γνωρίζει το δημόσιο ποιος είναι ο τελικός δικαιούχος, είπε. Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, αν και για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία, ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να υιοθετούν αυτή την πολιτική.

«Για λόγους πάταξης της διαφθοράς και διαφάνειας, θεωρώ ότι η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει» με αυτή τη νομοθεσία, συμπλήρωσε.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι, ως εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ για θέματα πάταξης της διαφθοράς, έχει ετοιμάσει σχετική πρόταση νόμου την οποία προτίθεται να προωθήσει σε όλες τις χώρες-μέλη της ΚΣ.

Η πρόταση θα κατατεθεί και στο Κυπριακό Κοινοβούλιο για συζήτηση, αφού τύχει επεξεργασίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X