ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:20
 

Παραίτηση διαμαρτυρίας του Γιάγκου Δημητρίου της Κεντρικής

Έντεκα οι κενές θέσεις του Τμήματος Εποπτείας στην Κεντρική Τράπεζα που ήταν επικεφαλής

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η κίνηση του Διευθυντή Διεύθυνσης  Εποτείας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Γιάγκου Δημητρίου να γνωστοποιήσει μέσω επιστολής πως παραιτείται θεωρείται από πολλούς και ως κίνηση διαμαρτυρίας. 

Αν και όπως πληροφορείται η «Κ» η απόφαση του Γιάγκου Δημητρίου ελήφθη και ανακοινώθηκε -ατύπως τουλάχιστον- ένα μήνα πριν, εκείνο που πληροφορήθηκε η εφημερίδα ήταν ότι ζητούσε διακαώς να καλυφθούν κενές θέσεις στο Τμήμα που ήταν επικεφαλής.
Οι κενές θέσεις στο Τμήμα της Εποπτείας της Κεντρικής ανέρχονται στις έντεκα (11) και το έργο που είχε να κάνει ο κ. Δημητρίου ολοένα και δυσχέραινε σε ένα τραπεζικό περιβάλλον που διαμορφώνεται συνεχώς. Εκτός από τις εσωτερικές ανακατατάξεις των τραπεζικών ιδρυμάτων και την πίεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού στις τράπεζες του νησιού, πλέον το Τμήμα είχε να αντιμετωπίσει και τις βολές που δέχεται η Κύπρος από ξένα ΜΜΕ για ξέπλυμα μαύρου και Ρωσικού χρήματος.

Η αναδιοργάνωση του μοντέλου της Κεντρικής με το σχετικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, αλλά και η πλήρωση κενών θέσεων λειτουργών Β’ Τάξης και Νομικών Λειτουργών Β’ Τάξης που εξαγγέλθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017, προσβλέπουν να καλυφθούν τα όποια κενά υπάρχουν.

Κεραυνός και Σαββίδης στην ΚΤΚ

Ταυτόχρονα, τον διορισμό δύο μη εκτελεστικών μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο λόγος για τον πρώην Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας και πρώην υπουργό οικονομικών Μάκη Κεραυνό (φωτο) και το λογιστή Γιάννη Σαββίδη.

Κενές παρέμεναν εξάλλου τρείς θέσεις στο Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, όπου δύο εκ των τριών κενών θέσεων αφορούσαν Μη Εκτελεστικούς Συμβούλους. Η τρίτη κενή θέση αφορούσε αυτή του Εκτελεστικού Συμβούλου Γιώργου Συρίχα, όπου ολοκληρώθηκε η θητεία του τον προηγούμενο μήνα.

Που οφείλεται όμως η παραίτηση του Γιάγκου Δημητρίου; Κύκλοι πέριξ της Αγίας Παρασκευής λένε πως ο κ. Δημητρίου προσέβλεπε στην κενή -πλέον- θέση του Γιώργου του Συρίχα, κάτι το οποίο δεν αναμενόταν να γίνει, άρα και ήταν ένας από τους λόγους που παραιτήθηκε. Ο ίδιος ο κ. Δημητρίου δήλωσε πως οι λόγοι που παραιτήθηκε είναι προσωπικοί.

Ανησυχία στις τράπεζες

Ο κ. Δημητρίου όπως συζητούν σε τραπεζικά πηγαδάκια παρήγαγε έργο και πλέον η απουσία του θα αλλάξει τις ισορροπίες. Και αυτό, διότι όπως τονίζουν είχε μια καλή συνεργασία εντός και εκτός Κύπρου, αφού ήταν ο σύνδεσμος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) στο νησί. Αναμένουν ο νέος Διευθυντής Διεύθυνσης Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να είναι το ίδιο συνεργάσιμος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Εδώ δεν μπορούν να εξημερώσουν το θηρίο οι μεγάλες δυνάμεις και μείς ψαχνόμαστε για λύση; Δεν είναι ...»
Leon  |  13:24

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X