ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρατηρητήριο τιμών: Αυξήσεις σε 25 κατηγορίες προϊόντων

Οι σημαντικότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα φρέσκα ψάρια και μαλάκια κατά 20,5%, τα χόρτα κατά 6,1%, τα απορρυπαντικά ρούχων κατά 3,5%

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, ανακοινώνει το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για το μήνα Αύγουστο 2023. Το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα), με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης Παγκύπρια καθόλη τη διάρκεια του μήνα.

Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές, αρτοποιεία, φούρνους, περίπτερα, κ.α.

Συμπερασματικά, η αποτίμηση που γίνεται για το μήνα Αύγουστο, καταδεικνύει ότι οι τιμές παρουσιάζουν αυξήσεις σε 25 κατηγορίες βασικών προϊόντων σε σύνολο 45 κατηγοριών, οι οποίες αντικατοπτρίζουν την αύξηση στον πληθωρισμό στον τομέα τροφίμων όσο και στο γενικό πληθωρισμό ο οποίος αυξήθηκε στο 2,6% τον Αύγουστο έναντι 1,5% τον Ιούλιο 2023. Σύμφωνα και με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 στο 9,05% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Το αντίστοιχο ποσοστό πληθωρισμού την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου ήταν 8,9% και την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 8,75%. Επιπλέον, συγκρίνοντας με τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο 2023, παρατηρείται αύξηση της τάξης του 1,91% η οποία οφείλεται στην αύξηση τιμών των φρέσκων και μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων κατά 4,5%.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα φρέσκα ψάρια και μαλάκια κατά 20,5%, τα χόρτα κατά 6,1%, τα απορρυπαντικά ρούχων κατά 3,5%, τα όσπρια κατά 3%, το ρύζι 2,8%, το αλεύρι 2,5% , η ζάχαρη 2,2% , τα μπισκότα 2,3% και άλλα προϊόντα σε χαμηλότερο ποσοστό.

Δείτε τον πίνακα με τις μεταβολές τιμών ΕΔΩ

Περαιτέρω, οι υπόλοιπες 20 κατηγορίες παρέμειναν σταθερές ή κατέγραψαν μείωση, με την κυριότερη μείωση να καταγράφεται στα κατεψυγμένα μαλάκια/οστρακοειδή κατά 9,2%, τα κατεψυγμένα ψάρια κατά 8,3%, το ψωμί κατά 3%, τα κάρβουνα και χαρτί υγείας κατά 2%, τα κατεψυγμένα κρέατα πανέ/προψημένα κατά 1,6%, στις βρεφικές πάνες 1,2% και στα αυγά 1,1%.

Τονίζεται εκ νέου ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές 65 προϊόντων, σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές οι οποίες αντιστοιχούν σε 58 σημεία πώλησης Παγκύπρια. Η αποτίμηση της Υπηρεσίας για την περίοδο εφαρμογής του μέτρου, καταδεικνύει ότι αυτό έχει πολύ θετικό αντίκτυπο και σημαντικό όφελος στο σύνολο των καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή που έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου, οι τιμές διατηρούνται σε ποσοστό 77% στα ίδια ακριβώς επίπεδα (ή χαμηλότερα) με αυτές που είχαν καταγραφεί στις 3 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση