ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:47
 

Παρελθόν η συμμετοχή του κράτους σε τράπεζες

Καταργείται με νομοσχέδια η δυνατότητα συμμετοχής της ΚΔ στην ιδιοκτησιακή δομή πιστωτικών ιδρυμάτων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Έξι και πλέον χρόνια μετά τη δημιουργία νόμου που επέτρεψε στην Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει και να διαχειριστεί τη συμμετοχή του κράτους στην ιδιοκτησιακή δομή των πιστωτικών ιδρυμάτων, καταργείται.

Σύμφωνα με νομοσχέδια που ετοίμασε το υπουργείο οικονομικών και που έτυχαν νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία, εκ πρώτης θα καταργηθεί ο βασικός νόμος που συστήνει την Μονάδα Διαχείρισης της Συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων και δεύτερον θα τροποποιηθεί ο "περί της Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης Νόμου" έτσι ώστε να ρυθμιστούν θέματα που προκύπτουν από την κατάργηση του νόμου που συστήνει την Μονάδα Διαχείρισης.

Εξάλλου, με την πώληση μέρους των εργασιών της πρώην ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα και την σύσταση του Κρατικού Φορέα Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ / ΚΕΔΙΠΕΣ), έχει εκλείψει η ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας της Μονάδας Διαχείρισης, με βάση τις υφιστάμενες πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Όπως αναφέρεται σε εισηγητική έκθεση της Μονάδας Διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών, κατά την πρώτη αξιολόγηση του Μνημονίου Συναντίληψης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013 και στα πλαίσια της στρατηγικής για την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ), τέθηκε από την Τρόικα μεταξύ άλλων, ως προαπαιτούμενη ενέργεια για την παραχώρηση του ποσού του €1,5 δις για την ανακεφαλαιοποίηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) και των ΣΠΙ, η ετοιμασία και ψήφιση σχετικής νομοθεσίας, η οποία θα καθόριζε τη δομή που θα διαχειρίζετο τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο Νόμος τροποποιήθηκε δύο φορές κατά το έτος 2015.

Έκτοτε, το Υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο έτυχε εκτενούς διαβούλευσης με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) καθώς και με την Τρόικα. Το νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων, Νόμος του 2013» εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του ημερομηνίας 28 Αυγούστου 2013 και αφού κατατέθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ψηφίστηκε σε Νόμο στις 5 Σεπτεμβρίου 2013. Ο Νόμος (Ν106(Ι)/2013) δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 9 Σεπτεμβρίου 2013.
Με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου

Οι τροποποιήσεις

Ακολούθως, ο Νόμος τροποποιήθηκε δύο φορές κατά το έτος 2015 έτσι ώστε η Μονάδα Διαχείρισης να αναλάβει την διαχείριση του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) (Ν111(Ι)/2015 – 16 Ιουλίου 2015, ημερομηνία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας) και του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης (Ν192(Ι)/2015 – 17 Δεκεμβρίου 2015, ημερομηνία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας).

Οι αποφάσεις του Υπουργικού

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του στις 25 Ιουλίου 2019, ενέκρινε τα νομοσχέδια με τίτλο:

(α) Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων και του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης (Καταργητικός) Νόμος του 2019.

(β) Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019.

και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα νομοσχέδια για ψήφισή τους σε Νόμους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Διολίσθησε στην 41η θέση η Κύπρος στην διαφθορά

«Κάποιος να στείλει το μήνυμα στους γνστούς γαμπρούδες που εδώ έγιναν ρεζίλι και νομίζουν ότι στο εξωτερικό ...»
ΑΚΑ  |  10:07

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X