ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρεμβαίνει ο Πρόεδρος για την ρύπανση στο Δάλι

Σε κλείσιμο των δύο εργοστασίων προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Της Μαρίας Ηρακλέους

Τον γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με τη μετακίνηση των δύο οχληρών βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε Γέρι και Τσέρι αναμένεται ότι θα αναλάβει να λύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, αρμόδιους υπουργούς, τη νομική υπηρεσία ώστε να ρυθμιστείτο ζήτημα. Δεν αποκλείεται δε συναντήσεις να γίνουν και με τους ίδιους τους ιδιοκτήτες εργοστασίων, προκειμένου να εξευρεθεί η λύση.

Ο στόχος της Κυβέρνησης αφορά ξεκάθαρα στη μετακίνηση των μονάδων από την περιοχή. Μάλιστα αρμόδιες πηγές δήλωσαν στην «Κ» ότι στα χέρια της η κυβέρνηση έχει εργαλεία με τα οποία μπορεί να πιέσει τις επιχειρήσεις να συναινέσουν στην πρόταση για απομάκρυνση τους από την περιοχή. Μέχρι στιγμής έχει ληφθεί απάντηση από την μία εκ των δύο μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, η οποία είναι θετική, θέτει ωστόσο συγκεκριμένους όρους. Αναμένεται η απόφαση της δεύτερης εταιρείας. Πρόκειται για την μονάδα η οποία είναι εγκατεστημένη στο Τσέρι, και λειτουργεί χωρίς να διαθέτει άδεια λειτουργίας. Το ένα ζήτημα που προκύπτει είναι πώς εδώ και τόσα χρόνια ο Δήμος Τσερίου δεν έχει επιληφθεί του θέματος. Το σημαντικότερο ζήτημα ωστόσο είναι το πώς, αν και λειτουργεί παράνομα, έχει καταφέρει λόγω διαδικαστικών κενών, να συμμετέχει και να κερδίζει προσφορές για έργα του δημοσίου.

Ο αποκλεισμός από δημόσιες προσφορές θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης προς τη μονάδα που λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας.

Το θέμα έχει τεθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για εξέταση. Από εκεί και πέρα, η παρανομία στη λειτουργία της μονάδας, δίνει εργαλεία στα χέρια της Κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης προκειμένου η εταιρείανα συναινέσει στην πρόταση για απομάκρυνση. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση μη συμφωνίας, η μονάδα θα αποκλείεται πλέον από επόμενες προσφορές του δη μοσίου. Για το θέμα έχει ενημερωθεί σχετικά και η Γενική Λογίστρια. Εξετάζεται παράλληλα και με τη συμβολή του Γενικού Εισαγγελέα, το κατά πόσο υπάρχει άλλος τρόπος να μπει λουκέτο στη μονάδα. Λύσεις πάντως πρέπει να βρεθούν άμεσα και πριν από τον Σεπτέμβριο, ώστε να μπορεί ναλειτουργήσει ξανά η σχολική μονάδα Γ’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου, κατά τρόπο ώστε να τηρεί τα πρωτόκολλα για την πανδημία, χωρίς ωστόσο να εκτίθενται οι μαθητές στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Δύο προτάσεις

Δύο προτάσεις έχουν δοθεί από την ειδική επιτροπή που χειρίζεται το θέμα, προς τις δύο εργοστασιακές μονάδες. Στο πλαίσιο αυτών δίνονται οικονομικά κίνητρα για να καλυφθεί η μετακίνηση, και προτείνονται διάφορες περιοχές σε λατομικές ζώνες για μετεγκατάσταση τους. Τα οικονομικά κίνητρα και οι περιοχές διαφέρουν για την κάθε μονάδα, και βασίζονται στα δεδομένα και τα χαρακτηριστικά της κάθε μονάδας. Μέχρι στιγμής υπέβαλε την απάντηση του στην πρόταση το ένα εκ των δύο εργοστασίων το οποίο θέτει συγκεκριμένους όρους για τη μετακίνηση του, μεταξύ των οποίων είναι και η απαραίτητη μετακίνηση και της δεύτερης μονάδας.

Αναπνέουν μαζούτ

Σε διάστημα δέκα ημερών καταγράφηκαν τρεις θάνατοι από καρκίνο στην ενορία Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι. Αν και δεν μπορεί να αποδειχθεί η όποια σχέση των περιστατικών καρκίνου στην περιοχή με τη λειτουργία των εργοστασίων, εντούτοις οι κάτοικοι ανησυχούν. Σημειώνεται ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία σε σχέση με τα περιστατικά καρκίνου στην περιοχή, τα οποία ωστόσο ακόμα δεν έχουν δοθεί. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν επί σειρά ετών ότι αναπνέουν τοξικό και μολυσμένο αέρα μέσα στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να υποφέρουν από ναυτίες, ζαλάδες και κάψιμο στο λαιμό. Παρόλα αυτά οι μετρήσειςγια οξείδια του αζώτου του Τμήματος Επιθεώρησης του αέρα δεν έδειξαν υπερβάσεις των επιπέδων στην ποιότητα του αέρα.

Ο πρόεδρος της Κίνησης για βελτίωση της ποιότητας ζωής Γιώργος Ολυμπίου εξηγεί ότι αν και υπάρχει σχετική απόσταση από την βιομηχανική μονάδα, εντούτοις υπάρχει λανθασμένος πολεοδομικός σχεδιασμόςκαι οι βιομηχανίες τοποθετήθηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο από την οικιστική περιοχή. Έτσι, η κατεύθυνση των ανέμων, η υψομετρική διαφορά, η θερμοκρασία, η υγρασία, η πίεση και η μορφολογία του εδάφους, οδηγούν την οσμή από το καυσαέριο να κατακάθεται στην κοιλότητα των γειτονιών τους.Ο κ. Καδής χαρακτηρίζει το ζήτημα ρύπανσης στην ενορία Κωνσταντίνου και Ελένης και την ανάγκη μετακίνησης των δύο μονάδων, ως ένα από τα δυσκολότερα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς χρειάζεται η εμπλοκή επτά υπουργείων και διψήφιος αριθμός τμημάτων και υπηρεσιών. Επισημαίνει ωστόσο ότι το θέμα πλησιάζει στην κατάληξη του.

Στην Παρεκκλησιά

Πέραν της περιοχής Ιδαλίου και του Σταυροβουνίου, δεν αποκλείεται να προκύψει ζήτημα για 3η βιομηχανική μονάδα παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στην Παρεκκλησιά. Η ενδιαφερόμενη εταιρεία, έχει υποβάλει Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) στο Τμήμα Περιβάλλοντος την περασμένη εβδομάδα. Το προτεινόμενο έργο βρίσκεται σε απόσταση 400 μέτρων από το δάσος Λεμεσού το οποίο βρίσκεται σε περιοχή Natura, και σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την κοινότητα της Παρεκκλησιάς.

Ωστόσο υπάρχουν κτήρια σε απόσταση 300 μέτρων νότια του σημείου χωροθέτησης του, ενώ ανατολικά και σε απόσταση 800 m βρίσκεται μεμονωμένη οικία. Στην περιοχή, σε ακτίνα μικρότερη του ενός χλμβρίσκονται μεμονωμένες κατοικίες, καθώς και αξιοποιημένες γεωργικές καλλιέργειες και θερμοκήπια. Στη σκιά των εξελίξεων στο Δάλι και το Σταυροβούνι, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής τόνισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα εξεταστεί με πάσα λεπτομέρεια και σοβαρότητα πριν την τελική γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής. Πρόθεση πάντως του υπουργείου είναι να προχωρήσουν αλλαγές στη νομοθεσία ώστε τέτοιου είδους οχληρές εγκαταστάσεις να μετατραπούν σε μονάδες κλειστού τύπου.  Αυτό σημαίνει ότι όλα τα καυσαέρια και οι αναθυμιάσεις δεν θα καταλήγουν στην ατμόσφαιρα, επιβαρύνοντας το περιβάλλον, αλλά σε συγκεκριμένο σημείο εντός της μονάδας. Τέτοιες μονάδες υπάρχουν ήδη στο εξωτερικό. 

Αντιδρούν στο Σταυροβούνι

Στην σκιάτων εξελίξεων στο Δάλι, συνεχίζονται εδώ και δύο χρόνια οι αντιδράσεις των κατοίκων σε Πυργά και Κόρνο για την πρόθεση ανέγερσης μονάδας παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή του Σταυροβουνίου. Η ομάδα πρωτοβουλίας συνεχίζει τις προσπάθειες για ματαίωση των σχεδίων της εταιρείας, θέτοντας ως βασικό της επιχείρημα, την κατάσταση στο Δάλι και συγκεκριμένα στην ενορία Κωνσταντίνου και Ελένης. Μέχρι στιγμής πάντως η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει στην ανέγερση του εργοστασίου. Η αίτηση στην περιβαλλοντική αρχή υποβλήθηκε το 2018, με την Περιβαλλοντική Αρχή να μην φέρειένσταση στην υλοποίηση του έργου, υπό την προϋπόθεση τήρησης συγκεκριμένων όρων.

Όπως για παράδειγμα, την τοποθέτηση συστήματος απόσμησης για αντιμετώπιση των οσμών που θα εκλύονται από τις διεργασίες παραγωγής, και την υποβολή μετρήσεων ανά εξάμηνο στο Τμήμα Περιβάλλοντος και στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του ατμοσφαιρικού αέρα στην περιοχή του έργου, ούτως ώστε να διαπιστώνεται το επίπεδο των ατμοσφαιρικών ρύπων. Η υφιστάμενη μονάδα αφορά κρατικό τεμάχιο σε λατομική ζώνη, και θα καλύπτει έκταση 2.500 m2. Η περιοχή βρίσκεται περίπου 2 χλμ βορειοανατολικά της οικιστικής περιοχής της κοινότητας Πυργά, 1,5 χλμ βορειοδυτικά της οικιστικής περιοχής της κοινότητας Κόρνος και 3 χλμνοτιοανατολικά του Σταυροβουνιού. Ο προτεινόμενος χώρος εγκατάστασης της μονάδας βρίσκεται σε λατομική ζώνη. Στην περιοχή υπάρχουν οικιστικές μονάδες, εξοχικές κατοικίες, στρατόπεδο και δύο μοναστήρια. Ανατολικά και σε απόσταση περίπου 2,3 χλμ βρίσκεται ο ποταμός Παναγίας Στάζουσας και το Δάσος του Σταυροβουνίου, που είναι περιοχή NATURA 2000.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X