ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:53
 

Παρουσίασε τον «Εξάντα» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχουν το κυβερνητικό έργο

Newsroom K

Την παρουσίαση του καινοτόμου προγράμματος ελέγχου της διακυβέρνησης «Εξάντας» παρουσίασε την Παρασκευή (06/09) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δημοσιογραφική διάσκεψη. Ο «Εξάντας» αποτελεί διαδικτυακή πύλη επικοινωνίας που έχει αναρτήσει η Προεδρία στη σχετική της ιστοσελίδα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «το πρόγραμμα κωδικοποιεί και παρουσιάζει δημοσίως το σύνολο τόσο των αναπτυξιακών έργων όσο και των μεταρρυθμίσεων, πολιτικών αποφάσεων και δράσεων ή εθνικών στρατηγικών που υλοποιούνται και/ή έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση από την Κυβέρνηση». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο στόχος είναι ο έλεγχος, διαφάνειας, λογοδοσίας και ενίσχυση της συμμετοχικής διακυβέρνησης.

Κάθε Υπουργείο θα ενημερώνει το όλο σύστημα για την πρόοδο υλοποίησης των εξαγγελθέντων έργων

Με αυτή τη λογική υποστήριξε ο κ. Αναστασιάδης «το πρόγραμμα «Εξάντας» παρέχει τη δυνατότητα στους βουλευτές, στους δημοσιογράφους, στα πολιτικά κόμματα, τους τοπικούς φορείς, στα οργανωμένα σύνολα αλλά και σε κάθε πολίτη, όχι μόνο να ενημερώνονται για την πορεία υλοποίησης του όλου κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και να ελέγχουν την ίδια στιγμή την Κυβέρνηση για τη συνέπεια λόγων, πράξεων και έργων».

Συνέχισε λέγοντας «θα υπάρχει συστηματική ροή πληροφόρησης και δεδομένων στο πρόγραμμα, καθώς κάθε Υπουργείο θα ενημερώνει το όλο σύστημα για την πρόοδο υλοποίησης των εξαγγελθέντων έργων και/ή μεταρρυθμίσεων, πολιτικών και στρατηγικών και/ή των όποιων άλλων αποφάσεων θα ληφθούν από την Κυβέρνηση», για να συνεχίσει λέγοντας πως «ενισχύεται επιπλέον και ο οριζόντιος συντονισμός όλων των υπηρεσιών του κράτους που εμπλέκονται στην υλοποίηση των έργων ή των πολιτικών αποφάσεων, δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές ελέγχου και ανταπόκρισης σε τυχόν νέα δεδομένα που ενδεχομένως να επηρεάζουν την πορεία υλοποίησης τους».

Θεματικές

Αναφορά με τις θεματικές που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως «πρώτος Σύνδεσμος αφορά τα έργα αναπτυξιακής υφής σε κάθε μία των Επαρχιών που είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται υπό κατασκευή, όπως και όσα δρομολογούνται ή ευρίσκονται σε στασιμότητα λόγω τεχνικών, νομικών ή άλλων λόγων». Σημείωσε μάλιστα πως τα έργα αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο έργα που είχαν εξαγγελθεί το 2015 και το 2017 κατά τη διάρκεια σχετικών συναντήσεων του ιδίου με τους τοπικούς φορείς των Επαρχιών.

Όσον αφορά τη δεύτερη θεματική ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «επικεντρώνεται στις αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση, στη βάση και του προεκλογικού μου προγράμματος, οι οποίες αφορούν μεταρρυθμίσεις, πολιτικές αποφάσεις και δράσεις αλλά και Εθνικές Στρατηγικές που είτε ολοκληρώθηκαν ή υλοποιούνται είτε βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο και/ή ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφιση».

Κατά τον κ. Αναστασιάδη οι δυο αυτές θεματικές παρέχουν τη δυνατότητα στους πολιτές για άμεση ενημέρωση επί της πορείας υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων και του προγράμματος διακυβέρνησης, και από την άλλη «καθιστούν την Κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία υπόλογες αλλά και κοινωνούς ενδεχόμενων παραλείψεων και/ή ελέγχου ως προς την υλοποίηση ή μη των αναρτηθεισών δράσεων και πολιτικών, ως οι αρχές της διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και οι βέλτιστες πρακτικές επιτάσσουν».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X