ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέραν των 26 εκατ. κόστισαν τα rapid test μέχρι τον Αύγουστο 2021

Ζητείται η έγκριση του 4ου συμπληρωματικού προϋπολογισμού στην Επ. Οικονομικών ύψους 91,7 εκατ. που σχετίζεται με την διαχείριση της πανδημίας

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Πέραν των 26 εκατομμυρίων ευρώ έχουν κοστίσει τα τεστ ταχείας ανίχνευσης στο κράτος, γνωστά και ως rapid tests από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τον Αύγουστο του 2021.

Στο πλαίσιο συζήτησης του τέταρτου συμπληρωματικού προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών ύψους 91,7 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά κυρίως κονδύλι που είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση - διαχείριση της πανδημίας, ειπώθηκε κατά την ανάλυση των χρημάτων αυτών πως, τα rapid test έχουν κοστίσει το παραπάνω ποσό των 26 εκατ. ευρώ.

Από τον Αύγουστο του 2021 δε, που άλλαξε το πλαίσιο της παροχής των rapid tests, κοστίζουν περίπου 40 χιλιάδες ευρώ την ημέρα, που αφορά τα αναλώσιμα μαζί με υπηρεσίες. Σε γενικότερη βάση, η συνέχιση των εκτάκτων μέτρων προστασίας στον τομέα της υγείας μέχρι το τέλος του 2021 ανέρχονται στα 38 εκατ. ευρώ από τον κονδύλι των 91,7 εκατ. ευρώ. Μέσα σε αυτό το κονδύλι των 38 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες από φοιτητές και πτυχιούχους για συντονισμό των ιατρείων δημοσίας υγείας, από κινητές μονάδες για διεξαγωγή τεστ ταχείας ανίχνευσης και διενέργεια μοριακών εξετάσεων Covid-19. Συν τοις άλλοις αφορούν αγορά υπηρεσιών, αποκατάστασης κρουσμάτων, μεταφοράς κρουσμάτων, φιλοξενίας κρουσμάτων (Eden), στελέχωστης ιατρείων δημόσιας υγεία και μοριακών ελέγχων, αγορά φαρμάκων και εμβολίων για την πανδημία.

Οι πρόσθετες πιστώσεις ανέρχονται σε 91,7 εκατ. ευρώ και η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου θα είναι 0,4% του συνολικού ΑΕΠ. Πέραν του τομέα της υγείας, για την υλοποίηση του Σχεδίου στήριξης του αμπελοοινικού τομέα προυπολογίζονται 900 χιλ. ευρώ, για τη συνέχιση των σχεδίων του Υπουργείου εργασίας για τον μήνα Αύγουστο 5 εκατ. ευρώ, για στήριξη σε θέματα αερομεταφορών για τον Ιανουάριο – Ιούνιο 2021, 6,3 εκατ. ευρώ, για τις αυξημένες δαπάνες του Υφυπουργείου Τουρισμού 11,5 εκατ. ευρώ και για «άλλες δαπάνες» που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2021, στα 30 εκατ. ευρώ.
Τα του συμπληρωματικού

Βάσει της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2021, αναφέρεται πως, λόγω της συνέχισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει ήδη ψηφισθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για κάλυψη των μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, της υγείας των πολιτών και γενικότερα της κυπριακής οικονομίας. Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Νόμος (Αρ.1) του 2021 (Ν.41(ΙΙ)/ 2021), προέβλεπε την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €250 εκ.

Στο μεταξύ, είχαν προκύψει σειρά αιτημάτων που υπέβαλαν Ανεξάρτητες Υπηρεσίες/Υπουργεία/Υφυπουργεία/Τμήματα προς το Υπουργείο Οικονομικών για κάλυψη πρόσθετων αναγκών για κοινωνικές παροχές, παροχές υγείας, αγροτικές πληρωμές και διαφόρων άλλων αναγκών. Προέκυψε επίσης η ανάγκη δημιουργίας/ αναβάθμισης πολύ περιορισμένου αριθμού θέσεων, για την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής, συμπεριλαμβανομένου της δημιουργίας θέσης Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας παρά τω Προέδρω και Γενικού Διευθυντή, για το υπό ίδρυση Υφυπουργείο και ψηφίστηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Νόμος (Αρ.2) του 2021 (Ν.43(ΙΙ)/2021), προέβλεπε την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €148.524.438.

Στη συνέχεια προέκυψε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για σκοπούς στήριξης των πυρόπληκτων, από την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ορεινές περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού στις 3 και 4 Ιουλίου 2021, και την πυρκαγιά που έπληξε την επαρχία Πάφου, στις 26 Ιουνίου 2021. Ως εκ τούτου, ψηφίστηκε ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Νόμος (Αρ.3) του 2021 (Ν.44(ΙΙ)/2021), ο οποίος προέβλεπε την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €20 εκ.

Εξαιτίας της συνέχισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι τέλος του 2021, παρίσταται ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετων πιστώσεων για κάλυψη των μέτρων στήριξης του γεωργικού τομέα, του τουριστικού τομέα, του τομέα της υγείας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των πολιτών και γενικότερα της κυπριακής οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  |  Χρέος  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση