ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πετρελαϊκό εμπάργκο: Nέα πρόταση με «παραθυράκι» για την Ουγγαρία

Kάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναφέρουν την πρόταση για εμπάργκο στις θαλάσσιες μεταφορές ρωσικού πετρελαίου

Kathimerini.gr

Συνεχίζεται το «παζάρι» των διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιτευχθεί το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με κάποιους ηγέτες να έχουν προτείνει να απαγορευτεί η θαλάσσια μεταφορά του (ένα μέτρο με το οποίο έχει διαφωνήσει η Αθήνα), ενώ παράλληλα ζητούν να δοθεί ένα «παραθυράκι» στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομα με γνώση του θέματος, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να επιτρέπονται για ένα περιορισμένο χρονικά διάστημα οι μεταφορές ρωσικού πετρελαίου μέσω του γιγάντιου αγωγού Druzhba, ικανοποιώντας έτσι τα αιτήματα της Βουδαπέστης.

Συνεπώς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με τη συμβιβαστική αυτή λύση ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, θα έχει περισσότερο χρόνο να βρει πώς θα απεξαρτηθεί η χώρα του από το ρωσικό πετρέλαιο.

Oι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα στις Βρυξέλλες. Πάντως, η ιδέα να εξαιρεθούν κάποιοι αγωγοί από το πετρελαϊκό εμπάργκο φαίνεται πως κερδίζει έδαφος για να επιτευχθεί συμφωνία, όπως αναφέρει και το Politico. Σε καμία περίπτωση, πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκέφετεται να προχωρήσει σε αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ουγγαρίας – μια κίνηση που θα αποτελούσε πλήγμα για την περίφημη ευρωπαϊκή ενότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση