ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πετρέλαιο: Η JP Morgan βλέπει κίνδυνο εκτόξευσης έως τα 380 δολάρια το βαρέλι

Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν σε «στρατοσφαιρικά» επίπεδα

Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν το «στρατοσφαιρικό» επίπεδο των 380 δολαρίων το βαρέλι εάν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατά της Ρωσίας την οδηγήσουν στο να επιβάλει περικοπές στην παραγωγή αργού ως αντίποινα, προειδοποιούν αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Οι χώρες της G7 σχεδιάζουν έναν περίπλοκο μηχανισμό προκειμένου να περιορίσουν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να βάλουν φρένο στην πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Όμως, δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της Μόσχας, το Κρεμλίνο μπορεί να αντέξει οικονομικά ακόμη κι αν μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς να βλάψει υπερβολικά την οικονομία, τονίζουν οι αναλυτές της JPMorgan.

Για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ωστόσο, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Μια περικοπή κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια στις ημερήσιες προμήθειες θα οδηγούσε τις τιμές αναφοράς του αργού στο Λονδίνο στα 190 δολάρια, ενώ το χειρότερο σενάριο της μείωσης κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια θα μπορούσε να σημαίνει μια «στρατοσφαιρική» τιμή για το αργό στα 380 δολάρια, σημειώνουν οι αναλυτές.

«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος με ένα ανώτατο όριο τιμών είναι ότι η Ρωσία ίσως επιλέξει να μην συμμετάσχει και αντ’ αυτού να απαντήσει μειώνοντας τις εξαγωγές ως αντίποινα», γράφουν οι αναλυτές. «Η στενότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι “υπέρ” για τη Ρωσία».

Πηγή: Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση