ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πετρίδης: Βαλλόμαστε γιατί είμαστε υπεύθυνοι

Ο Προϋπολογισμός του 2023 δεν έχει μπει κάτω από το πρίσμα της προεκλογικής περιόδου, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη θέση πως η Κυβέρνηση βάλλεται από την αντιπολίτευση επειδή είναι υπεύθυνη εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών.

Κατά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού του 2023, ο Υπουργός τόνισε πως αυτό γίνεται στο πλαίσιο του πολιτικού κόστους που πρέπει να υπομείνει, ενώ εξήγησε ότι ο Προϋπολογισμός του 2023 δεν έχει μπει κάτω από το πρίσμα της προεκλογικής περιόδου.

Τόνισε ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες δείχνουν ότι έχει μειωθεί η ανισότητα στην Κύπρο, όπως επίσης υπάρχει και βελτίωση στους δείκτες κοινωνικής συνοχής. Ωστόσο, ο κ. Πετρίδης απαντώντας σε ερωτήσεις, υπογράμμισε πως όποια χειροτέρευση στους παραπάνω δείκτες στο επόμενο διάστημα δεν θα ευθύνεται η κυβέρνηση, αλλά θα ευθύνεται η παγκόσμια κρίση και το πώς επηρεάζει γενικά την οικονομία.

Ο Υπουργός κατά την ομιλία του συμπλήρωσε ότι, παραδίδει υγιή δημόσια οικονομικά, ενώ όσο αφορά στην φορολογική μεταρρύθμιση εξέφρασε την άποψη του να παραμένει ως έχει τώρα με μικρές αλλαγές, μέχρι να φύγουν τα δεδομένα με τις πληθωριστικές τάσεις και άλλα στοιχεία που εντείνουν την αβεβαιότητα.

Όσον αφορά στις αναπτυξιακές δαπάνες (έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, κλπ.), ο Υπουργός είπε πως, αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2023 και να φθάσουν στα €1.273,4 εκ. σε σύγκριση με €1.137,6 εκ. το 2022. Η πιο πάνω αύξηση παρατηρείται λόγω έναρξης της υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων συμπεριλαμβανομένων, οδικών, κτιριολογικών και άλλων έργων καθώς για την προώθηση έργων που έχουν περιληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μειώνονται οι απαιτήσεις

Πρόσθετα, και πέραν των πιο πάνω πρωτογενών δαπανών, οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους (τόκοι) και για αποπληρωμές δανείων (εξωτερικού και εσωτερικού) παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 21,5% για το 2023 και συγκεκριμένα υπολογίζονται στα €1.914,5 εκ. σε σύγκριση με €2.441,5 εκ. το 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση