ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πυρά ΥΠΟΙΚ κατά Μαυρίδη για το θέμα του ΦΠΑ 5% σε πρώτη κατοικία

Νύξη από τον ΥΠΟΙΚ για πολιτικοποίηση του θέματος του ΦΠΑ από τον Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ, Κώστα Μαυρίδη

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ανοιχτός στην εισαγωγή μεταβατικών διατάξεων, αλλά και αξίας κατοικίας παρουσιάζεται ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφορικά με την κοινοτική οδηγία που πρέπει να εναρμονιστεί η Κύπρος σε σχέση με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του 5% σε κατοικίες πέραν των 140 τετραγωνικών μέτρων. Ταυτόχρονα, άφησε νύξη για πολιτικοποίηση του θέματος του ΦΠΑ από τον Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ, Κώστα Μαυρίδη.

Εστιάζοντας στα τεχνικά του θέματος, ο Υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατέστησε σαφές πως, ο αριθμός των 140 τετραγωνικών μέτρων που θέλει να θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι δύσκολο να αλλάξει. «Πρέπει να υπάρχει κάποια απλότητα σε αυτά τα πράγματα, είμαι θετικός για μεταβατική περίοδο, ωστόσο να είναι εφαρμόσιμη η πρόταση. Πρέπει να γίνει σύντομα, και να έχει και το χαρακτήρα κοινωνικής πολιτικής», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Η Κύπρος πρέπει μέσω νομοσχεδίου να αντικαταστήσει την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% σε κατοικίες μέχρι 200 τετραγωνικών μέτρων που ισχύει μέχρι και σήμερα, με νόμο που θα καλύπτει 140 τετραγωνικά μέτρα. Οποιοδήποτε εμβαδό που θα είναι πέρα των 140 τ.μ. θα επιβαρύνεται με βασικό συντελεστή 19% ΦΠΑ.

Υπουργός: Φταίει ο ευρωβουλευτής Μαυρίδης

Στην Επιτροπή Οικονομικών υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με τους χειρισμούς του θέματος του ΦΠΑ του 5%, με το μπαλάκι της ευθύνης να περνά από Βουλή, Κυβέρνηση, Τμήμα Φορολογίας, Υπουργείο Οικονομικών και Ευρωβουλευτές.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός επέκρινε τη Βουλή ότι έχει προκύψει μείζον ζήτημα για μια πρόταση νόμου που ψήφισε η ίδια ομόφωνα το 2016 και είπε πως, το όλο ζήτημα προέκυψε λόγω ερωταπάντησης του Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ, Κώστα Μαυρίδη.

Είπε πως, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ είχε καταγγείλει την κυβέρνηση για λανθασμένη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για το ΦΠΑ, η οποία ερμηνεία ήταν στη βάση της ψήφισης του νόμου του 2016.

«Κατηγορείτε εμάς για μια νομοθεσία την οποία εσείς, η Βουλή ψηφίσατε ομόφωνα, που επίσης για την οποία εσείς καταγγείλατε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ερχόμαστε εδώ ώστε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρίδης.

Ο Υπουργός τόνισε με έντονο ύφος προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου πως, το 2016 η Βουλή καθόρισε την κοινωνική πολιτική έως στα 200 τετραγωνικά μέτρα. Υπογράμμισε όμως ότι, με την ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ που όπως είπε, «πολιτικά αμφισβήτησε» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιώνοντας τον ίδιο και όχι την Βουλή, είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει το όλο ζήτημα του ΦΠΑ.

«Αν δεν πολιτικοποιούσατε το θέμα, θα είχε κρατηθεί η αρχική ερμηνεία», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΥΠΟΙΚ  |  Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση