ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πιθανώς πριν τα τέλη 2025 η ένταξη Eurobank στο ΧΑΚ

Προχωρούν οι διαδικασίες που θα φέρουν τη μετοχή της τράπεζας να διαπραγματεύεται σε Ελλάδα και Κύπρο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Προχωράει «ζεστά» το πρότζεκτ ένταξης της Eurobank στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Το να γίνεται διπλή διαπραγμάτευση (dual listing) της μετοχής της τράπεζας και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) δεν είναι μακριά, με πηγές να αναφέρουν ότι πιθανώς να γίνει πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους, εντός των μηνών του φθινοπώρου δηλαδή. Τη διαδικασία έχει αναλάβει ο Όμιλος και είναι διαδικασία που θα δώσει νέα ώθηση για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Άλλωστε, μετά την οριστική παύση της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας (HB) από το ΧΑΚ, έχει αποχωρήσει ένας από τους κύριους παίχτες του κυπριακού χρηματιστηρίου. Με την ένταξη εντούτοις της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Eurobank στο ΧΑΚ, θα «γεμίσει το κενό» που δημιούργησε η οριστική παύση της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Ελληνικής.

Μέσα στο καλοκαίρι είχε επιβεβαιώσει ο Όμιλος τις πληροφορίες που πρόκριναν την πρόθεση για διπλή διαπραγμάτευση της μετοχής της Eurobank σε Ελλάδα και Κύπρο. Όπως είχε τονίσει η Eurobank στα μέσα καλοκαιριού, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της Ελληνικής Τράπεζας και εν όψει της παύσης διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο ΧΑΚ, η Eurobank είχε επιβεβαιώσει πως εξέταζε την παράλληλη εισαγωγή των δικών της μετοχών, επιβεβαιώνοντας –όπως είχε χαρακτηριστικά πει– τη στρατηγική της δέσμευση στην κυπριακή οικονομία και τη στήριξή της στην ανάπτυξη και ενίσχυση της τοπικής κεφαλαιαγοράς. Η κίνηση αυτή, τονιζόταν πως εντάσσεται στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού της Eurobank για την εδραίωση της περιφερειακής της παρουσίας, την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην κυπριακή οικονομία και τη στήριξη της διασύνδεσης των αγορών Ελλάδας και Κύπρου σε ένα περιβάλλον ενισχυμένης γεωοικονομικής σύγκλισης.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού της Eurobank για την εδραίωση της περιφερειακής της παρουσίας.

Η Eurobank αφού θέλει να κάνει κόμβο την Κύπρο για να προσελκύει πελάτες από αγορές της Ανατολής (Ινδία, Κόλπο και άλλες), η ένταξή της στο Χρηματιστήριο της Κύπρου μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο ως στρατηγική επιλογή, παρά επιλογή που προχωρά μία τράπεζα για οικονομικούς όρους. Το χρηματιστήριο αξιών Κύπρου έχει ωστόσο να κερδίσει, καθώς θα αποκτήσει περισσότερο «βάθος» λόγω του μεγέθους της τράπεζας.

Ο Όμιλος της Eurobank αποτελείται από την Eurobank Α.Ε. και τις θυγατρικές της, και είναι ένας από τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους στην Ελλάδα με σύνολο ενεργητικού ύψους 101 δισ. ευρώ και περίπου 11.800 εργαζομένους, σύμφωνα με τα δεδομένα 2024. Έχει συνολικό δίκτυο 568 σημείων εξυπηρέτησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Όμιλος έχει παρουσία στη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κύριοι μέτοχοι της Eurobank Holdings είναι οι Fairfax Financial Holding Ltd με 32,9%, το Capital Group Companies με 5,1% και η Helikon Investments Ltd με 5,1%.

Αρκετά τα κέρδη από Κύπρο

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της μητρικής, στο πρώτο εξάμηνο του 2025, τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους της Eurobank ανήλθαν σε 691 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο του 2024: 721 εκατ. ευρώ). Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, μη συμπεριλαμβανομένων των εξόδων αναδιάρθρωσης, του κέρδους από την απόκτηση της CNP Cyprus Insurance Holdings, της πρόβλεψης σχετικά με τα projects των κατεχόμενων προς πώληση δανείων, της καθαρής ζημιάς από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ανήλθαν σε 711 εκατ. (πρώτο εξάμηνο του 2024: 732 εκατ.), εκ των οποίων κέρδη 374 εκατ. ευρώ αφορούν στις διεθνείς δραστηριότητες (πρώτο εξάμηνο του 2024: 277 εκατ. κέρδη). Το καθαρό κέρδος της εταιρείας, ενσωματώνοντας την επίδραση από τη διανομή προαιρετικών (non-mandatory) αποθεματικών της τράπεζας ποσού 405 εκατ. ευρώ στην Εταιρεία, ανήλθε σε 409 εκατ. (πρώτο εξάμηνο του 2024: 3 εκατ. ζημιά).

Καλό το 2024 για το ΧΑΚ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου του ΧΑΚ, κ. Μαρίνο Χριστοδουλίδη, για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς του ΧΑΚ κατά το 2024, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2024 καταγράφηκε αύξηση του γενικού δείκτη τιμών του ΧΑΚ κατά 57,29%, συγκριτικά με την αντίστοιχη τιμή του γενικού Δείκτη του ΧΑΚ στις 31 Δεκεμβρίου 2023, όπου και τότε είχε καταγραφεί μία ανάλογη αντίστοιχη αύξηση του Δείκτη σε ετήσια βάση, της τάξης του 51,88%, συγκριτικά με το έτος 2022. Αισθητά ανεβασμένη κατά το 2024, σύμφωνα με τον πρόεδρο, ήταν και η συναλλακτική δραστηριότητα, με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 1,38 εκατ., συγκριτικά με ημερήσιο όγκο συναλλαγών στις 377 χιλ. ευρώ ως είχε καταγραφεί κατά το 2023.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, ανέρχεται πλέον στα 23,3 δισ. ευρώ (9,9 δισ. το 2023), καθώς και η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών, όπου αυτή ανήλθε σε 49% της συνολικής κεφαλαιοποίησης (από 39,3% το 2023). Αντίστοιχα, σημαντικά αυξημένη είναι και η συμμετοχή των μελών (χρηματιστηριακών εταιρειών) εξ αποστάσεως από το εξωτερικό, όπου από 9,6% το 2023, το ποσοστό συμμετοχής τους κατά το 2024 ανήλθε στο 23,46% επί της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας.

«Η απόδοση του 2024 που είναι σαφώς βελτιωμένη, προκύπτει από το αυξημένο ενδιαφέρον που καταγράφηκε και που εδράζεται κυρίως στη βελτιωμένη απόδοση αριθμού εισηγμένων εταιρειών, περιλαμβανομένων κι αυτών του τραπεζικού τομέα, ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης κερδοφορίας τους, της παραχώρησης μερισμάτων στους μετόχους τους, καθώς και των βελτιωμένων προοπτικών τους. Οι αποδόσεις αυτές που καταγράφηκαν, αντανακλούν ευρύτερα και στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και προοπτικών σημαντικών επιχειρήσεων του τόπου, καθώς και ευρύτερα της κυπριακής οικονομίας, ως άλλωστε καταδεικνύεται μέσα από τις πρόσφατες και διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης, για την κυπριακή οικονομία», κατέληγε ο πρόεδρος στη γραπτή του δήλωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση