ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποιων βασικών αγαθών αυξήθηκε και μειώθηκε η τιμή

Σκαμπανεβάσματα παρουσιάζουν οι τιμές βασικές καταναλωτικών αγαθών

ΚΥΠΕ

Σκαμπανεβάσματα παρουσιάζουν οι τιμές βασικές καταναλωτικών αγαθών, σύμφωνα με τα επίπεδα μέσων τιμών λιανικής πώλησης που ίσχυαν στις 7 Δεκεμβρίου του 2022, σε σχέση με ένα μήνα προηγουμένως (9 Νοεμβρίου 2022), με τις μεγαλύτερες μειώσεις να καταγράφονται στις τιμές αλευριού, οι οποίες ανήλθαν μέχρι και 14%, σε αντίθεση με τη σημαντική αύξηση που κατέγραψαν οι τιμές των πλείστων κατεψυγμένων που άγγιξαν και το 9,5%.

Αυτό κατέδειξε το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, το οποίο πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση και περιλαμβάνει σταθερά προϊόντα και χώρους λήψης τιμών με σκοπό, όπως αναφέρει η Υπηρεσία, την παρακολούθηση της διακύμανσης των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών και την εξαγωγή σχετικών συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών του Παρατηρητηρίου Τιμών, σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβριο, την μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν οι τιμές του λαδιού κατά 35% και ακολουθούν οι τιμές του τυριού κατά 20,5% και τιμές των ζυμαρικών κατά 17,4%.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς υποβοήθησης/γενικής πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές.

«Τα Παρατηρητήρια Τιμών δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι, κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές οι οποίες δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη στα αποτελέσματα ενός Παρατηρητηρίου Τιμών και για τον σκοπό αυτό η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, προκειμένου να βρουν τα προϊόντα και τις τιμές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους.

Μέση τιμή πώλησης

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, η μέση τιμή πώλησης για το φρέσκο γάλα κυμαίνονταν στις 7 Δεκεμβρίου από €1,56 μέχρι €3,03, παραμένοντας σχετικά σταθερές σε σχέση με τις τιμές της 9ης Νοεμβρίου.

Σε σχέση με τη μέση τιμή ρυζιού/όσπρια, αυτή κυμαίνονταν από €1,53 μέχρι €5,66. Σε κάποια προϊόντα η τιμή τους μειώθηκε μέχρι και 7%, ενώ σε κάποια άλλα αυξήθηκε μέχρι και το εντυπωσιακό 22%.

Επίσης, η μέση τιμή του γιαουρτιού κυμαινόταν από €1,87 μέχρι €4,41, παρουσιάζοντας αύξηση μέχρι και 5% αλλά και μείωση μέχρι και 1,2%, σε σύγκριση με την 9η Νοεμβρίου.

Η μέση τιμή του καφέ ανερχόταν από €2,79 μέχρι €7,53, με την αύξηση σε κάποιες τιμές καφέ να ανέρχεται μέχρι και 3%, ενώ σε κάποια άλλα να μειώνεται μέχρι και 6%.

Σε σχέση με τη μέση τιμή αλευριού/ζάχαρης/αυγών, αυτή κυμαινόταν από €1,30 μέχρι €2,99, με τις τιμές του αλευριού να μειώνονται σε όλα τα προϊόντα που καταγράφει το Παρατηρητήριο μέχρι και 14%, ενώ η τιμή της ζάχαρης και των αυγών σημείωσε αύξηση 6,1% και 3,8%, αντίστοιχα.

Η μέση τιμή του τυριού ανερχόταν από €1,81 μέχρι €6,76, παρουσιάζοντας σε κάποιες των περιπτώσεων αύξηση μέχρι και 5,6% σε σύγκριση με τις 9 Νοεμβρίου και σε κάποιες άλλες μείωση μέχρι και 3,1%.

Για τα δημητριακά η μέση τιμή ανερχόταν από €2,38 μέχρι €3,85, ενώ τα αλλαντικά πωλούνταν μεταξύ €2,58 και €3,88.

Η μέση τιμή των κονσερβών κυμαινόταν από €1,16 μέχρι €8,09, η μέση τιμή του νερού ανερχόταν από €2,20 μέχρι €3,01, ενώ η μέση τιμή των κατεψυγμένων κυμαινόταν από €3,54 μέχρι €17,93 με την αύξηση σε τιμές κάποιων προϊόντων να ανέρχεται μέχρι το 9,5% και η μείωση τιμών σε κάποια άλλα προϊόντα να ανέρχεται μέχρι και 7,2%.

Επιπλέον, η μέση τιμή των ζυμαρικών κυμαινόταν από €1,30 μέχρι €1,70, ενώ η μέση τιμή των λαχανικών ανέρχονταν από €0,39 μέχρι €1,75.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, η μέση τιμή του φρέσκου ντόπιου κρέατος κυμαινόταν από €3,75 μέχρι €12,11, ενώ η μέση τιμή του φρέσκου ψαριού ανερχόταν από €8,04 μέχρι €25,65.

Η μέση τιμή στα αρτοποιήματα ανερχόταν από €1,26 μέχρι €1,92, ενώ η μέση τιμή στα λάδια/πελτές ανερχόταν από €0,47 μέχρι €12,57.

Δείτε το πίνακα εδώ. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση