ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:44
 

Πόρισμα για ΣΚΤ: Ο Χατζηγιάννης φάνηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων

Τίθεται ζήτημα αστικών ευθυνών όπως και ενδεχόμενο για διάπραξη ποινικών αδικημάτων στην έκθεση

Newsroom K

Η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής καίει τον γενικό διευθυντή του Συνεργατισμού Νικόλα Χατζηγιάννη, στον οποίο καταλογίζονται «βαρύτατες ευθύνες για την τελική κατάληξη του ΣΠΤ και ειδικότερα για τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα» σημειώνοντας πως φάνηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Στο συμπέρασμα τίθεται ζήτημα ενδεχόμενων αστικών ευθυνών όπως ενδεχόμενο για διάπραξη ποινικών αδικημάτων τα οποία ενδεχομένως να αποκαλυφθούν σε βάθος εξέταση από τις αστυνομικές αρχές.

Απότυχε πλήρως όπως καταγράφεται στο να διευθύνει με σωφροσύνη την τράπεζα και να υπάρχει μείωση των ΜΕΧ και των λειτουργικών εξόδων της τράπεζας . Όπως καταγράφεται επέδειξε αμέλεια και ανικανότητα να αντιμετωπίσει τις επανειλημμένες υποδείξεις των εποπτικών αρχών.

Όπως καταγράφεται στην έκθεση αντί να μεριμνήσει για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων οδήγησε στο αντίθετο αποτέλεσμα με τις ενέργειες και τις παραλείψεις και συγκεκριμένα, στη διασπάθιση χρημάτων. Καταγράφονται υπερβολικές δαπάνες για διαφήμιση για αγορά υπηρεσιακών αυτοκινήτων υψηλά όρια εταιρικής κάρτας κλπ.

«Απέτυχε πλήρως στο να διευθύνει με σωφροσύνη την τράπεζα και να υπάρχει μείωση των ΜΕΧ και των λειτουργικών εξόδων της τράπεζας».

Η συμπεριφορά του, όπως λέγεται, ήταν η κύρια αιτία παραίτησης του «καθόλα ικανού και έμπειρου τραπεζίτη» Μάριου Κληρίδη. Όπως καταγράφεται στην έκθεση ενώ ήταν ακόμα πρόεδρος της επιτροπείας ο Νικόλας Χατζηγιάννης κατά την περίοδο 2013-2015 και γενικός διευθυντής ο Μάριος Κληρίδης συμπεριφερόταν σαν να είναι γενικός διευθυντής. «Πέραν από το γεγονός ότι κατέλαβε το γραφείο του γενικού διευθυντή, φρόντισε να του παραχωρηθεί υπηρεσιακό αυτοκίνητο στελέχωσε το γραφείο του με προσωπικό που δεν δικαιολογούσε τη θέση του προέδρου αναμειγνυόταν ενεργά στα καθήκοντα της εκτελεστικής διεύθυνσης πράγμα που επεσήμαναν και οι εποπτικές αρχές και υποδείκνυαν σαν φαινόμενο κακής διακυβέρνησης» σημειώνεται στην έκθεση.

Στην έκθεση σημειώνεται το συμπέρασμα ότι ο κ. Χατζηγιάννης πιθανόν να έχει αστικές ευθύνες οι οποίες πηγάζουν από τις σοβαρές παραβιάσεις της συμφωνίας του με την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Όπως σημειώνεται ενδεχομένως να ευθύνεται και για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων τα οποία ενδεχομένως να αποκαλυφθούν σε βάθος εξέταση από τις αστυνομικές αρχές.

Εν αγνοία της Επιτροπείας

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πορίσματος εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο κ. Χατζηγιάννης ενεργούσε και λάμβανε αποφάσεις εν αγνοία της Επιτροπείας της Τράπεζας τις οποίες μάλιστα φρόντιζε να επιβάλλει εκ των υστέρων. "Χαρακτηριστικό" όπως αναφέρεται "παράδειγμα η συμφωνία με την εταιρεία Altamira η οποία, τονίζουμε δεν ήταν μια οποιαδήποτε συμφωνία. Είχε άμεση σχέση με τον καθοριστικό στόχο της Τράπεζας δηλαδή αυτόν της μείωσης των ΜΕΧ και στην οποία εμπλεκόταν ένα χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας ύψους €7 δις".

Όπως σημειώνεται ο κ. Χατζηγιάννης "ούτω ενεργώντας παραβίασε κατ’ επανάληψη τους όρους της Συμφωνίας εργοδότησης του με την ΣΚΤ. Παραβίασε τον όρο 6 κατά δύο τρόπους. Πρώτον, παρέλειψε, ως εκεί προβλέπεται, να επιβλέπει, εποπτεύει, συντονίζει και
γενικά διευθύνει τις εργασίες και δραστηριότητες του προσωπικού για την εκπλήρωση των σκοπών της Τράπεζας. Δεύτερον, παρέλειψε να επιδιώκει την επίτευξη των σκοπών και στόχων της Τράπεζας με τις οικονομικότερες, καλύτερες και πιο αποδοτικές και κατάλληλες μεθόδους.

Παραβίασε όμως και τον όρο 7 της συμφωνίας  747 ο οποίος του επέβαλλε την ευθύνη ενημέρωσης της Επιτροπείας της Τράπεζας για οποιοδήποτε σημαντικό θέμα και για κάθε θέμα για το οποίο ήταν αναγκαίο να ενημερωθεί. Παραβίασε όμως ο κ. Χατζηγιάννης και τον σημαντικό όρο 5 της συμφωνίας ο οποίος του επέβαλλε υποχρέωση άσκησης των καθηκόντων του με το καλύτερο και πλέον αποτελεσματικό τρόπο και σε ανώτατο επαγγελματικό επίπεδο. Επί πλέον δε του καθόριζε την υποχρέωση “όπως μη προβεί σε οποιαδήποτε πράξη και/ή αποφύγει οποιαδήποτε άλλη πράξη η παράλειψη η οποία είναι δυνατόν να προκαλέσει (στην ΣΚΤ) οποιαδήποτε υλική και/ή ηθική και/ή άλλη βλάβη”. Καταλήγουμε επομένως στο συμπέρασμα ότι ο κ. Χατζηγιάννης δυνατόν να έχει αστικές ευθύνες οι οποίες πηγάζουν από τις πιο πάνω παραβιάσεις της Συμφωνίας του με την ΣΚΤ".

"Πιστεύουμε" αναφέρεται "όμως ότι ο κ. Χατζηγιάννης ενδεχόμενα ευθύνεται και για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων τα οποία δυνατόν ν’ αποκαλυφθούν ύστερα από μια σε βάθος εξέταση από τις αστυνομικές αρχές. Χρήζουν ιδιαίτερα εξέτασης οι δραστηριότητες του κ. Χατζηγιάννη σε σχέση με την διαπραγμάτευση και κατάληξη σε συμφωνία με την Altamira καθώς επίσης σε σχέση με τη γνώση του για τις υπερχρεώσεις τόκων. Της ίδιας σε βάθος εξέτασης χρήζει η σε συνεργασία με τον κ. Σταυρινίδη δραστηριότητα". 

Ολόκληρη η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής ΕΔΩ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X