ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόρισμα για ΣΚΤ: Πολιτικές ευθύνες για Χάρη Γεωργιάδη

Τόσο στη φάση αποκρατικοποίησης, επιλογής προσώπων αλλά και πολιτικών που ακολούθησε.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ευθύνες για την κατάρρευση του ΣΠΤ εντοπίζει η έκθεση της Ερευνητική Επιτροπή στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, οι ευθύνες του ΥΠΟΙΚ είναι «βαρύτατες».

«Μπορούμε να πούμε ότι είναι κατ’ αναλογία παρόμοιες με τις ευθύνες του όποιου μεγαλομετόχου ιδιωτικής εταιρείας, η οποία καταλήγει σε διάλυση λόγω κακοδιαχείρισης του ιδίου. Ήταν ο εκπρόσωπος του κράτους και συμμετείχε στην διαμόρφωση της στρατηγικής της ΣΚΤ. Είχε επίσης την κύρια, αν όχι την αποκλειστική ευθύνη να παρακολουθεί αν η πορεία του ΣΠΤ ήταν σύμφωνη με τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία. Είχε ή θα έπρεπε να έχει την απόλυτη ευθύνη όσων τεκταίνονταν στην ΣΚΤ».

Η Ερευνητική Επιτροπή επιρρίπτει στον ΥΠΟΙΚ ευθύνη για την επιλογή των μελών της Επιτροπείας της ΣΚΤ. Χαρακτηρίζεται επιφανειακή η θέση ότι εγκρίνονταν τελικά από τους επόπτες και ήταν ευθύνη τους αν θα συνέχιζαν να παραμένουν ή όχι σαν μέλη της Επιτροπείας είναι επιφανειακή. «Είναι ο ιδιοκτήτης ο οποίος είχε την ύστατη ευθύνη αν η επιχείρησή του θα επιβιώσει ή όχι. Θυμίζουμε δε ότι δε δίστασε να ζητήσει την παύση ικανών μελών της Επιτροπείας τα οποία ασκούσαν κριτική σε αποφάσεις κυρίως της Ανώτερης Διεύθυνσης ή της πλειοψηφίας της Επιτροπείας.

«Είναι ο ιδιοκτήτης ο οποίος είχε την ύστατη ευθύνη αν η επιχείρησή του θα επιβιώσει ή όχι.»

Για Νικόλα Χατζηγιάννη

Η επιλογή Χατζηγιάννη δεν ήταν ότι καλύτερο για την ΣΚΤ η δε απομάκρυνση του όπως αναφέρεται ήταν εύκολη απόφαση λόγω της στενής φιλικής τους σχέσης. Στην έκθεση επισημαίνεται πως ο υπουργός Οικονομικών είχε από πολύ νωρίς επανειλημμένες και μερικές φορές αυστηρές προειδοποιήσεις, τόσο από τους επόπτες στην Κύπρο, όσο και κυρίως από τους ευρωπαίους επόπτες, για την πολύ πτωχή και αδύνατη εταιρική διακυβέρνηση της ΣΚΤ. «Ουδέν όμως έπραξε. Δεν έχουμε μαρτυρία ενώπιον μας ούτε για μια έστω προειδοποίηση την οποίαν τους έδωσε όπως βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, Επιτροπεία και Διεύθυνση ή ακόμη προειδοποίηση ότι θα προχωρήσει σε αντικατάσταση τους. Τους άφησε να συνεχίζουν την κακοδιαχείριση και την αδιέξοδη πορεία τους».

Αποκρατικοποίηση

Η Επιτροπή επιρρίπτει ευθύνες στον ΥΠΟΙΚ και για το κομμάτι της αποκρατικοποίησης της ΣΚΥ. «Η εμμονή του στην πρόταση για παραχώρηση δωρεάν μετοχών προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση των ευρωπαίων ιδιαίτερα εποπτών (παρακάμπτουμε τις αντιδράσεις πολλών υπευθύνων φορέων στην Κύπρο, τις οποίες αναφέραμε πιο πάνω. Η Επιτροπή καταλογίζει ευθύνες ακόμα και για την διαδικασία ανάθεσης στην Altamira του χαρτοφυλακίου των ΜΕΧ.

Ολόκληρη η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής ΕΔΩ.

ΣΧΟΛΙΑ

Ο Υπ.Οικονομικών έκλεισε μια πληγή που ανέχτηκαν οι προηγούμενοι. Τουλάχιστον δεν φοβάται να «τσαλακωθεί» για να γίνει κάτι, σε αντίθεση με άλλους υπουργούς, τα «καλά παιδιά» , που μοναδική τους έγνοια είναι η εικόνα τους.

Πέτρος Παπαστυλιανού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση