ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόσα έξοδα έχει ένα νεαρό ζευγάρι κάθε μήνα;

Η βάση δεδομένων Numbeo υπολογίζει το κόστος διαβίωσης μιας τετραμελούς οικογένειας

Η θέσπιση του κατώτατου μισθού μπορεί φυσικά να σηματοδοτεί μία νέα περίοδο διασφαλίζοντας ένα μίνιμουμ οικονομικό αντίτιμο για την πλειοψηφία των εργαζομένων, δεν αποτελεί όμως τη λύση στα προβλήματα που έχει επιφέρει η ακρίβεια. Κάτι τέτοιο δύναται εύκολα να διαπιστωθεί, προβαίνοντας σε υπολογισμούς των εξόδων -όπως για παράδειγμα αυτά ενός νεαρού ζευγαριού στην Κύπρο- σε μηνιαία βάση και τις δυνατότητες ή προοπτικές που αυτό παρέχει.

Η ανασφάλεια και ο προβληματισμός που δημιουργούν τα οικονομικά κριτήρια ενός ατόμου -ή ενός ζευγαριού στην προκειμένη (για τις ανάγκες του άρθρου) περίπτωση- δημιουργούν ένα κλίμα εσωστρέφειας και ανησυχίας αφού πλέον δημιουργείται σε πολλές περιπτώσεις σκεπτικισμός σε ότι αφορά την καθημερινότητα και την επιβίωση, βγάζοντας από το πλάνο μακροχρόνιους σχεδιασμούς. Είναι και γι’αυτό που η ανάγκη στέγασης, όταν αποχωρήσει κάποιος από την πατρογονική του εστία σπρώχνει χιλιάδες Κύπριους στην λύση του ενοικίου, με την αγορά ακινήτου ν’αποτελεί πολυτέλεια για λίγους.

Μαζί δηλαδή με το ενοίκιο, μόνο τα καύσιμα και οι λογαριασμοί υπερβαίνουν τα 1500€.

Ενοίκιο ανά επαρχία

Από €500-€1800 κυμαίνονται οι τιμές για ενοικίαση ακινήτου, με τη διαθεσιμότητα να είναι σε μηδαμινά επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, σε ερώτηση αν υπάρχει ζήτηση για ενοικίαση διαμερισμάτων από φοιτητές, είπε πως το ενδιαφέρον είναι γενικά από όλους, φοιτητές, εργαζόμενους κ.α. για ενοικίαση ακινήτου σε όλες τις πόλεις. Σημείωσε ότι οι τιμές ενοικίασης σήμερα στη Λευκωσία για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, είναι από €500-€600 μέσο όρο, στη Λεμεσό από €800-€900 και σε Λάρνακα και Πάφο, που είναι πανομοιότυπες οι τιμές, από €400-€500. Τα ενοίκια για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στη Λευκωσία κυμαίνονται γύρω στα €700-€800, στη Λεμεσό στα €1300-€1400 και σε Λάρνακα και Πάφο στα €500-€600. Όσον αφορά τα ενοίκια για τριάρια, ο κ. Κυναιγείρου είπε ότι στη Λευκωσία κυμαίνονται από €900-€1000, στη Λεμεσό από €1700-€1800 και σε Λάρνακα και Πάφο από €700-€800.

Ο λογαριασμός της ΑΗΚ... καίει την τσέπη

Στον δεύτερο μεγαλύτερο… πονοκέφαλο ο λογαριασμός της ΑΗΚ. Για χάριν υπολογισμού και σύμφωνα με τα όσα είχε παραθέσει μιλώντας στην «Κ» η εκπρόσωπος τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού, Χριστίνα Παπαδοπούλου για ένα νοικοκυριό ζεύγους/οικογένειας με παιδιά η μέση κατανάλωση ανέρχεται στις 800 κιλοβατώρες. Με την επιδότηση στο 85% για τις πρώτες 400 (επί της αύξησης στην τιμή του καυσίμου), από τις 401 μέχρι τις 600 στο 75% ενώ από τις 601 μέχρι και τις 800 στο 50%. Μεταφράζοντας λοιπόν την επιδότηση σε πραγματικούς αριθμούς η «έκπτωση» που θα αποτυπωθεί στον λογαριασμό του ρεύματος που θα φτάσει στο γραμματοκιβώτιο ενός οικιακού χρήστη θα αγγίζει το 14%, τάδε έφη ποσό γύρω στα 68€. Ένα νοικοκυριό λοιπόν που κατανάλωσε 800 κιλοβατώρες και πλήρωσε 293€ την προηγούμενη διμηνία, τώρα θα πληρώσει 250€.

Στα πάγια έξοδα θα πρέπει φυσικά να συμπεριληφθεί ο λογαριασμός του νερού καθώς επίσης και οι αντίστοιχοι για κινητό τηλέφωνο και διαδίκτυο στο σπίτι. Συνολικά ανέρχονται γύρω στα 120 με 130 ευρώ μηνιαίως, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο αν συνυπολογίσουμε την όλη κατάσταση.

Πόσα χρειάζεται μια τετραμελής οικογένεια;

Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα του Numbeo (numbeo.com) που μπορεί με βάση τα στοιχεία που περισυλλέγει αναλόγως της πόλης που διαμένετε αλλά και τα κριτήρια που εισάγετε να υπολογίσει το κόστος ζωής/διαβίωσης (εν τη απουσία επίσημων στοιχείων) μία τετραμελής οικογένεια χρειάζεται περίπου 2,500€ το μήνα. Το ακόμη πιο σοκαριστικό όταν δούμε τα κριτήρια επιλογής είναι πως δε μιλάμε για κάποια πολυτέλεια ή τρελά έξοδα, αλλά απλές καθημερινές ανάγκες. Επιγραμματικά αρκεί ν’αναφέρουμε πως πέραν του ενοικίου (για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων, 85 τετραγωνικών μέτρων, εκτός κέντρου πόλεως), για τις ανάγκες υπολογισμού έξοδα καυσίμων (για δύο αυτοκίνητα) που ανέρχονται στα 500€ το μήνα, για οικογένεια που ψωνίζει και μαγειρεύει στο σπίτι (μόλις 5% των γευμάτων εκτός) και περίπου 200 ευρώ σε λογαριασμούς. Μαζί δηλαδή με το ενοίκιο, μόνο τα καύσιμα και οι λογαριασμοί υπερβαίνουν τα 1500€.

Και εάν αυτά δεν είναι αρκετά ενδεικτικά, πως στον συνολικό υπολογισμό υπάρχουν μηδενικά έξοδα για παιδικούς/βρεφικούς σταθμούς ή νηπιαγωγεία, καμία συνδρομή σε αθλητικές εξωσχολικές δραστηριότητες, 0€ για διακοπές ή ταξίδια, γονείς που δεν καπνίζουν και ούτω καθ’εξής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση