ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:58
 

Πράσινο φως για το ΕΣΤΙΑ στις επόμενες δύο εβδομάδες

Η Νομική Υπηρεσία ολοκλήρωσε τον νομοτεχνικό έλεγχο του συμφωνητικού εγγράφου και το απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το αργότερο τις επόμενες δύο εβδομάδες παίρνει το πράσινο φως το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» καθώς ολοκληρώθηκε ο νομοτεχνικός έλεγχος του συμφωνητικού εγγράφου που θα υπογράψουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες και αδειοδοτημένες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων) με την κυβέρνηση, ενεργοποιώντας έτσι το κυβερνητικό σχέδιο που στοχεύει να βοηθήσει στην εξόφληση μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφάλιση κύρια κατοικία.
 
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Νομική Υπηρεσία ολοκλήρωσε τον νομοτεχνικό έλεγχο του συμφωνητικού εγγράφου και το απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών.
 
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα καταθέσει στην επόμενη ή στην μεθεπόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το συμφωνητικό έγγραφο μαζί με το σχέδιο, στο οποίο ενσωματώθηκαν οι αλλαγές κατόπιν κάποιων παρατηρήσεων από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν που είχε εγκρίνει το σχέδιο. Υπενθυμίζεται πως η DG Comp ενέκρινε το σχέδιο στο τέλος του 2018.
 
Στη συνέχεια τα συμμετέχοντα ιδρύματα θα υπογράψουν με τον αρμόδιο κρατικό φορέα το συμφωνητικό, σηματοδοτώντας την εφαρμογή του σχεδίου. To συμφωνητικό αποτελεί στην ουσία ένα μνημόνιο συναντίληψης που θα διέπει την όλη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για καταβολή ετήσιων δόσεων από το κράτος.
 
Υπενθυμίζεται πως το κράτος θα καταβάλλει το ένα τρίτο της δόσης καθ’ όλη τη διάρκεια του αναθεωρημένου προγράμματος αποπληρωμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης αποπληρώνει τα υπόλοιπα δύο τρίτα. Το κράτος θα καταβάλει τα ποσά που του αναλογούν στο τέλος του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι τα συμμετέχοντα ιδρύματα θα επιβεβαιώνουν την καταβολή των δόσεων από την πλευρά του δανειολήπτη.
 
Το ΕΣΤΙΑ αναμένεται να υποβοηθηθεί η αποπληρωμή δανείων με εξασφάλιση κύρια κατοικία που ήταν μη εξυπηρετούμενα στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2017.  Βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, η ακαθάριστη αξία των επιλέξιμων δανείων ανέρχεται στα €3,4 δις, με το συνολικό κόστος για το κράτος στα 25 χρόνια του κύκλου ζωής του σχεδίου να ανέρχεται στα €815 εκατομμύρια ή 4% του ΑΕΠ (€33 εκατ ετησίως ή 0,2% του ΑΕΠ).
 
Με βάση τις πληροφορίες, στο σχέδιο θα συμμετέχουν η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η Astrobank, η Alpha Bank, ενώ στο σχέδιο θα συμμετέχει και η κρατική Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ).
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X