ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:44
 

Πριν το 2021 η έλευση ΦΑ στην Κύπρο

Το κόστος του έργου είναι στα 300 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 100 εκατ. ευρώ προέρχονται από Ε.Ε

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ως ένα σημαντικό βήμα για την έλευση ΦΑ, στην εσωτερική αγορά της Κύπρου χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ την επιτυχή κατάληξη της πρώτης φάσης της προκήρυξης προσφορών για την κατασκευή των υποδομών στο Βασιλικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΦΑ Συμεών Κασσιανίδη, τον ερχόμενο Νοέμβριο υπολογίζεται να πέσουν οι υπογραφές με την διεθνή κοινοπραξία (JV China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd, AKTOR S.A. and METRON S.A., με τις Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd and Wilhelmsen Ship Management Limited) που πλειοδότησε στην διαδικασία των προσφορών. Το έργο των υποδομών έχει κοστολογηθεί στα 300 εκατ. ευρώ. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει χορηγία από την Ε.Ε 100 εκατ. ευρώ, η ΑΗΚ θα συμμετέχει με 40 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από δανεισμό και ήδη όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ, πραγματοποιούνται συζητήσεις με πιστωτικά ιδρύματα εντός και εκτός Κύπρου.

Αρχικά οι υποδομές θα εξυπηρετούν την εισαγωγή ΦΑ για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στο μέλλον θα μπορούν αν χρησιμοποιηθούν και για εξαγωγές

Οι υποδομές που θα κατασκευασθούν στο Βασιλικό, σε πρώτη φάση θα εξυπηρετούν την εισαγωγή ΦΑ για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ οι υποδομές στο μέλλον θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για εξαγωγές ΦΑ. Το ΔΣ της ΔΕΦΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διαδικασίας με τις υποδομές.

Η Shell στο Προεδρικό

Πριν τη συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΦΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Shell η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Σύμφωνα με αξιωματούχο της εταιρείας η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αλλαγή CEO της εταιρείας. Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος το οποίο είναι στη διαδικασία διαβουλεύσεων κυβέρνησης και κοινοπραξίας. Η Shell εκτός του ό,τι συμμετέχει στην κοινοπραξία του «Αφροδίτη» έχει υπό τον έλεγχό της και το τερματικό υγροποίησης ΦΑ (LNG) στο Ινκουτ της Αιγύπτου. Στη συνάντηση συμμετείχε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και άλλοι αξιωματούχοι του υπουργείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X