ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προβληματισμός στον γερμανικό Τύπο για τα «κορωνο-ομόλογα»

Η Γερμανία και άλλες χώρες απορρίπτουν τα ομόλογα κορoνοϊού επειδή υποστηρίζουν την αρχή ότι καμία χώρα του ευρώ δεν φέρει την ευθύνη για κάποια άλλη.

Kathimerini.gr

«Η Γερμανία ως το μεγαλύτερο εξαγωγικό κράτος στην Ευρώπη χρειάζεται οικονομικά σταθερούς γείτονες. Περισσότερο από το ήμισυ όλων των εξαγωγών κατευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν όμως οι οικονομίες γύρω μας καταρρεύσουν, η (ελπίδα για) ταχεία ανάκαμψη μετά την κρίση θα είναι μια αυταπάτη. Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι το εξής: Ναι, η Γερμανία πρέπει να προθυμοποιηθεί να βάλει στη ζυγαριά την άριστη φήμη της στις αγορές κεφαλαίων προς όφελος της Ευρώπης. Φυσικά, θα πρέπει να φροντίσει να υπάρξει ένας μηχανισμός διανομής που δεν θα μετατρέψει τα ομόλογα κορωνοϊού σε κέρας της Αμάλθειας από το οποίο να μπορεί ο καθένας να απομυζά κατά βούλησιν», γράφει σήμερα Πέμπτη η εφημερίδα Straubinger Tagblatt.

Η Γερμανία και άλλες χώρες απορρίπτουν τα ομόλογα κορoνοϊού επειδή υποστηρίζουν την αρχή ότι καμία χώρα του ευρώ δεν φέρει την ευθύνη για κάποια άλλη. Εάν αποποιούμασταν αυτήν την αρχή, αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο και τίποτε περισσότερο από το ότι οι πιστωτές θα μεταχειρίζονταν την υπερχρεωμένη Ιταλία ευνοϊκότερα, εάν μπορούν να βασιστούν στην Γερμανία. Από αυτή την άποψη, τα συλλογικά ομόλογα είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα και σύμβολο της «απεριόριστης αλληλεγγύης», όπως αυτή εκφράστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν δεν υπάρξει τώρα συγκρίσιμη υποστήριξη προς τους Ιταλούς, τους Γάλλους και τους Ισπανούς, η ενωμένη Ευρώπη μπορεί άνετα να αποσυρθεί, εκτιμά η εφημερίδα Der Freitag.

Τα ευρωομόλογα δεν είναι καθ΄εαυτά κάτι κακό. Θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερα επιτόκια δανεισμού για χώρες που έχουν ανάγκη, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και (θα μπορούσαν επίσης) να εξισώσουν το ευρώ με το δολάριο. Ωστόσο, ενέχουν κινδύνους. Θα ήταν επομένως πιο συνετό να αξιοποιήσουμε πρώτα εργαλεία όπως το Ταμείο σταθερότητας (ΕΜΣ). Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, τα ευρωομόλογα θα πρέπει να παραμείνουν μια επιλογή, διότι η κατάρρευση τμημάτων της Ευρώπης θα κόστιζε πιο ακριβά. Όπως άλλωστε και για μας τους Γερμανούς η επιστροφή στο -τότε πλέον- δραστικά αναβαθμισμένο μάρκο», επισημαίνει η εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

Πιθανόν η λύση να έγκειται σε ένα συνδυασμό πολλών εργαλείων, πράγμα που φυσικά προϋποθέτει ότι κανένα δεν θα θεωρείται ταμπού από την αρχή. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) εξακολουθεί να είναι διαθέσιμος. Δεν θα έβλαπτε την Ιταλία και άλλες χώρες να δανειστούν από αυτόν, αλλά ούτε η Γερμανία και οι βόρειες χώρες θα πάθαιναν κάτι κακό αν συμμετείχαν σε κοινοτικά ομόλογα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, γράφει η εφημερίδα Ludwigsburger Kreiszeitung.

H Tagesspiegel του Βερολίνου, τέλος, παραπέμπει στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, η οποία απαγορεύει τα κοινά κρατικά ομόλογα, επομένως και την αμοιβαιοποίηση της ευθύνης από αυτά. Άρα, δεν επιτρέπονται ούτε τα ομόλογα κορωνοϊού στο βαθμό που είναι ευρωομόλογα με άλλο όνομα, καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση