ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος ΟΣΕΟΚ: Πάνω από 100 εκατ. η ζημιά στην οικοδομική βιομηχανία

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσιά, επανήρχισε χωρίς προβλήματα ο κλάδος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Χωρίς κανένα πρόβλημα άρχισε και πάλι τις εργασίες της, η οικοδομική βιομηχανία, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, μετά την μερική άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργολάβων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) Κώστας Ρουσιάς, ο οποίος εκτίμησε ότι η πανδημία επέφερε ζημιές στον κατασκευαστικό τομέα άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

«Είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ η ζημιά, δεν είναι λίγη, και δεν είναι τόσο εύκολο να καλυφθεί υπό τις σημερινές συνθήκες μέσα στο τρέχον έτος και θα χρειαστεί και τον επόμενο χρόνο» είπε ο κ. Ρουσιάς και σημείωσε ότι «η οικοδομική βιομηχανία όταν ξέσπασε η πανδημία ήταν σε ανοδική πορεία, σε υψηλά επίπεδα, δεν ήταν όπως την πληγή του 2013 που συνεχιζόταν η φθίνουσα πορεία και κατά τα επόμενα έτη». Ας ελπίσουμε, είπε ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ, «ότι θα συγκρατηθεί σε κάποια ικανοποιητικά επίπεδα η οικοδομική βιομηχανία και αφού ξεπεραστούν τα προβλήματα που επέφερε η πανδημία να συνεχιστεί η ανοδική πορεία που καταγραφόταν προηγουμένως».

Πρόσθεσε ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι πόσα ιδιωτικά έργα θα ανακληθούν και πόσα το δημόσιο θα διατηρήσει για να αναπληρώσει έτσι τα ιδιωτικά που τυχόν σταματήσουν». Όπως εξήγησε ο κ. Ρουσιάς, «εάν ένα μεγάλο ιδιωτικό έργο τυχόν ανακληθεί να έρθουν τα συγχρηματοδοτούμενα του δημοσίου που το κράτος έχει να πληρώσει μόνο το 15% και να προσφέρουν αρκετές θέσεις εργασίας στην οικοδομική βιομηχανία προστατεύοντας τον κλάδο από την ανεργία».

Για την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων κανονισμών του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Ρουσίας, είπε ότι «κύλησε ομαλά με αρκετό τρέξιμο από τους εργολάβους και τους υπευθύνους έργων οι οποίοι είχαν ευθύνη να εφαρμόσουν αλλά και να επιτηρήσουν την τήρηση των προβλεπόμενων για την ασφάλεια και υγεία στα εργοτάξια σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του Τμήματος Εργασίας». Ανέφερε ότι στα όσα προβλέπονται, συμπεριλαμβάνονται οι υγειονομικοί χώροι των εργοταξίων ως επίσης και η τήρηση κανόνων υγιεινής των εργαζομένων κατά την προσέλευση, κατά τον χρόνο εργασίας και αποχώρησής τους από το εργοτάξιο. Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ, «δεν έχουν προς το παρόν παρουσιαστεί προβλήματα» ούτε περιήλθε κάποια καταγγελία εις γνώσιν του.

Πρόσθεσε ότι «τις πρώτες μέρες ζητούμε από τους επιθεωρητές να είναι λίγο ελαστικοί και στο πρώτο αυτό διάστημα, συμβουλευτικοί, γιατί είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες και μια νέα κατάσταση πραγμάτων την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μέσα σε αυτή να δουλέψουμε». Ο κ. Ρουσιάς είπε ότι θέμα το οποίο απασχολεί τους εργολάβους οικοδομών είναι το μεταφορικό μέσο για τους εργαζόμενους τους μιας και τα Διατάγματα προνοούν μόνο για τρία άτομα ανά αυτοκίνητο. Εξήγησε ότι εάν πρόκειται για εργαζόμενους της ίδιας εταιρείας ο αριθμός των επιβαινόντων θα μπορούσε να αυξηθεί σε τέσσερα άτομα ανά αυτοκίνητο.


Ο Κώστας Ρουσιάς δήλωσε, τέλος, ότι την Τρίτη 5 του Μάη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΕΟΚ για να συζητήσει τα κυβερνητικά μέτρα για τη βιομηχανία λόγω COVID – 19 και πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες την επόμενη μέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση