ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προειδοποιεί ο επικεφαλής της Fed - Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι «μη βιώσιμο»

Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπερνα σήμερα τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών

ΚΥΠΕ

Σε μια "μη βιώσιμη" πορεία όσον αφορά το εθνικό τους χρέος βρίσκονται οι ΗΠΑ και είναι καιρός να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Κυριακή.

Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπερνα σήμερα τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.

«Μακροπρόθεσμα, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια μη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία. Η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε μια μη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία. Και αυτό σημαίνει απλώς ότι το χρέος αυξάνεται ταχύτερα από την οικονομία», τόνισε ο κ. Πάουελ στην ενημερωτική εκπομπή "60 Minutes" του CBS.

«Είναι μάλλον καιρός, ή έχει παρέλθει ο καιρός, για να επιστρέψουμε σε μια ενήλικη συζήτηση μεταξύ των εκλεγμένων αξιωματούχων σχετικά με την επιστροφή της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σε μια βιώσιμη δημοσιονομική πορεία», δήλωσε στη συνέντευξη, η οποία ηχογραφήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

«Νομίζω ότι είναι ευρέως κατανοητό ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στην προτεραιότητα της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Και καλύτερα νωρίτερα παρά αργότερα», υπογράμμισε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Fed διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, και ενώ ανέφερε τότε ότι «οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται σε καλύτερη ισορροπία», άφησε επίσης να εννοηθεί ότι δεν επίκεινται μειώσεις επιτοκίων.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS, ο κ. Πάουελ επανέλαβε αυτή τη θέση της Fed, λέγοντας ότι είναι απίθανο να υπάρξει μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed τον Μάρτιο.

«Νομίζω ότι δεν είναι πιθανό αυτή η επιτροπή να φτάσει σε αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης εγκαίρως για τη συνεδρίαση του Μαρτίου, η οποία είναι σε επτά εβδομάδες», είπε ο κ. Πάουελ.

Όταν ρωτήθηκε για το ποιες συνθήκες πρέπει να υπάρχουν για μια ενδεχόμενη μείωση, ο κ. Πάουελ απάντησε: «Δεν χρειάζεται να είναι καλύτερες από ό,τι έχουμε δει, ούτε καν τόσο καλές. Απλά χρειάζεται να είναι καλές» οι συνθήκες.

Πρόσθεσε ότι «το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταθμίσουμε τον κίνδυνο να κινηθούμε πολύ νωρίς (στη μείωση των επιτοκίων), έναντι του κινδύνου να κινηθούμε πολύ αργά και να κάνουμε αυτή την εκτίμηση σε πραγματικό χρόνο. Οπότε, αυτή η στιγμή έρχεται, θα έλεγα, με βάση το τι περιμένουμε».

Το επιτόκιο αναφοράς της Fed είναι επί του παρόντος σταθερό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών, μεταξύ 5,25 και 5,50%.

Ο κ. Πάουελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται το πρώτο εξάμηνο του 2024 και ότι η Fed θα επανεκτιμήσει τον στόχο του επιτοκίου της τον Μάρτιο.

«Τίποτα δεν έχει συμβεί στο μεταξύ που θα με έκανε να πιστέψω ότι οι άνθρωποι θα άλλαζαν δραματικά τις προβλέψεις τους», ανέφερε στο CBS.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση