ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προς εκσυγχρονισμό το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης

Η τροποποίηση της Νομοθεσίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2023

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για να γίνει κατορθωτός ο εκσυγχρονισμός του Συστήματος, εμπίπτει και η τροποποίηση της σχετικής Νομοθεσίας, προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική προστασία για όλους τους εργαζομένους, ανεξάρτητα από το είδος και τη διάρκεια της απασχόλησής τους.

Σύμφωνα με απάντηση της ημερομηνίας 18 Οκτωβρίου 2021 της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου σε ερώτηση του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, αναφέρει πως, η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων και των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και στο πλαίσιο εφαρμογής της Σύστασης 2018/059 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία για τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολουμένους, έχει συμπεριλάβει στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην απαντητική επιστολή που κοινοποιήθηκε στη Βουλή της Υπουργού Εργασίας, σημειώνει ότι, το Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων καλύπτει υποχρεωτικά κάθε πρόσωπο που ασκεί βιοποριστικό επάγγελμα στην Κύπρο είτε ως μισθωτό, είτε ως αυτοτελώς εργαζόμενο πρόσωπο. Οι ασφαλισμένοι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα, με εξαίρεση τους αυτοτελώς εργαζόμενους που δεν καλύπτονται για επιδόματα σε σχέση με εργατικά ατυχήματα / επαγγελματικές ασθένειες και επίδομα ανεργίας και ως εκ τούτου, το ποσοστό εισφοράς τους είναι κατά μια ποσοστιαία μονάδα πιο χαμηλό σε σχέση με το ποσοστό εισφοράς των μισθωτών.

Υπογραμμίζει πως, οι ασφαλιστέες αποδοχές των αυτοτελώς εργαζομένων καθορίζονται ανάλογα με την επαγγελματική τους κατηγορία, στη βάση της περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νομοθεσίας. Για κάθε κατηγορία αυτοτελώς εργαζομένων (υπάρχουν 16 συνολικά επαγγελματικές κατηγορίες) ορίζεται υποχρεωτικό ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα (τεκμαρτό εισόδημα). Ωστόσο, εάν αυτοτελώς εργαζόμενο πρόσωπο αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα της επαγγελματικής του κατηγορίας, δύναται, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης και την παροχή επαρκών αποδεικτικών στοιχείων, να του επιτραπεί η καταβολή εισφορών για το πραγματικό του εισόδημα.

Τέλος, η κ. Αιμιλιανίδου επισημαίνει ότι σύμφωνα με το ορόσημο που έχει τεθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η τροποποίηση της Νομοθεσίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση