ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προς νέο άλμα οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη

Οι ανοδικές πιέσεις στην τιμή του ρεύματος οφείλονται και στη Ρωσία η οποία εξακολουθεί να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τις παραδόσεις φυσικού αερίου

Kathimerini.gr

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, καθώς ο κρύος καιρός του Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ενεργειακά αποθέματα, αναμένεται να εκτοξεύσει περαιτέρω το κόστος ηλεκτροδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη καιρού για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινωθούν από την επόμενη εβδομάδα, με τις θερμοκρασίες να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα φυσιολογικά. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, η προοπτική αυτή αυξάνει τις πιθανότητες περαιτέρω εκτόξευσης της ζήτησης, όπως ήδη αντανακλούν οι τιμές στα μελλοντικά συμβόλαια ενέργειας. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία βρίσκονται σήμερα στα 196 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τα αντίστοιχα στη Γαλλία αγγίζουν τα 234 ευρώ.

Πέραν της πτώσης του υδραργύρου, οι ανοδικές πιέσεις στην τιμή του ρεύματος οφείλονται και στους αδύναμους εισαγόμενους όγκους φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τις παραδόσεις, παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις.

Δεν πρέπει, βέβαια, να λησμονούμε ότι η Ρωσία έχει ήδη ετοιμάσει έναν νέο αγωγό αερίου, τον Nord Stream 2, ο οποίος παρακάμπτει τα εδάφη των Πολωνίας – Ουκρανίας και καταλήγει απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού, ο οποίος έχει αυξήσει τις ανησυχίες για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, δρομολογείται μερικές εβδομάδες αφότου οι γερμανικές αρχές ανάψουν το πράσινο φως στις εμπορικές πωλήσεις αερίου.

Αρκετοί αναλυτές, επομένως, θεωρούν η τρέχουσα κρίση αποτελεί μια προσπάθεια της Ρωσίας να πείσει την Ευρώπη για την αναγκαιότητα του νέου υποθαλάσσιου αγωγού, ενώ ορισμένοι δεν παραλείπουν να κάνουν λόγο και για επίδειξη δύναμης εκ μέρους του Κρεμλίνου.

Εφόσον η κατάσταση δεν αλλάξει ριζικά, τότε η Ευρώπη κινδυνεύει να βιώσει έναν από τους χειρότερους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών, με το αυξημένο κόστος ενέργειας να πλήττει νοικοκυριά και βιομηχανίες, ναρκοθετώντας τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης της Γηραιάς Ηπείρου.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η κρίση στο φυσικό αέριο, η οποία οφείλεται στα χαμηλά αποθέματα και στην υψηλή ζήτηση, συνεπακόλουθο της απότομης και μεγάλης ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία, έχει ήδη προκαλέσει αναταράξεις τόσο στο πετρέλαιο, που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών και συγκεκριμένα σε επίπεδα γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι, όσο και στα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  Ρωσία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση