ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προσοχή στην αύξηση δαπανών υγείας συστήνει το ΥΠΟΙΚ

Τόσο ο ΟΑΥ, όσο και ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει άμεσα να συγκρατήσουν τις δαπάνες τους, προειδοποιεί ο γ.δ του, Γιώργος Παντελή

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Συστήνεται προσοχή στις δαπάνες του ΟΑΥ και στη χορηγία του ΟΚΥπΥ, γιατί όχι μόνο αυξάνουν τις συνολικές δαπάνες υγείας σε πολύ ψηλά επίπεδα, αλλά κυρίως ότι θέτουν τα δημόσια οικονομικά σε σοβαρό κίνδυνο εκτροχιασμού.

Το Υπουργείο Οικονομικών δια του γενικού του διευθυντή, Γιώργου Παντελή, εφιστά την προσοχή μέσω επιστολής στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τις συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες στην υγεία, όπως είχε γράψει εξάλλου για τα ποσά των δαπανών της υγείας και η Κ στην έντυπή της έκδοση, εντός Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, τόσο ο ΟΑΥ, όσο και ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει άμεσα να συγκρατήσουν τις δαπάνες τους. Στην επιστολή του αναφέρεται πως, "αφενός ο ΟΑΥ μέσω πιο αποτελεσματικού ελέγχου των καταχρήσεων, κυρίως στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, μέσω του συστήματος πληροφορικής του Οργανισμού και του εξονυχιστικού ελέγχου των Διαγνωστικών Ομάδων Συγγενών Νοσοκομειακών Περιστατικών (Diagnostic Related Groups) μέσω εξειδικευμένων κωδικοποιητών και αφετέρου, εκτός από την πιστή τήρηση του σφαιρικού προϋπολογισμού να ενδυναμώσει περαιτέρω τις προσπάθειες για τη μείωση των καταχρήσεων από διάφορους παρόχους με τρόπο που να τους αποτρέπει να επαναλαμβάνουν τις ίδιες «κακές» πρακτικές με παράλληλη εντατικοποίηση των φυσικών ελέγχων σε όλα τα επίπεδα παρόχων".

Παράλληλα, ο κ. Παντελή τονίζει πως, με την πιστή εφαρμογή του Νόμου θα πρέπει να περιοριστεί άμεσα η όποια δυνατότητα σε παρόχους εκτός ΓεΣΥ να εκμεταλλεύονται με οποιοδήποτε τρόπο το σύστημα και να παρέχουν συγκεκαλυμένα υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής περίθαλψης εντός ΓεΣΥ. Ο ΟΑΥ θα πρέπει να ασκεί την εξουσία που του παρέχεται από το Νόμο για την επιβολή διοικητικών προστίμων/κυρώσεων σε περιπτώσεις που εντοπίζει παρατυπίες ή παρανομίες.

Ο ΟΚΥπΥ, τονίζει ο γ.δ. του ΥΠΟΙΚ, θα πρέπει παράλληλα, μέσω της πιστής εφαρμογής των αποτελεσμάτων της μελέτης της Deloitte για την σταδιακή αύξηση της επιχειρησιακής του ικανότητας, να επικεντρωθεί στην αύξηση των εσόδων του από το ΓεΣΥ αλλά και στον περιορισμό των δαπανών του, χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

Οικονομικά στοιχεία για διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΓεΣΥ και του ΟΚΥπΥ

Στην επιστολή του κ. Παντελή, σημειώνεται πως, "το 2018 πριν την έναρξη του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), οι κρατικές δαπάνες υγείας [δαπάνες του Υπουργείου Υγείας (ΥΥ)], ανήλθαν στα €599,7 εκ. Με την έναρξη των συνεισφορών ΓεΣΥ από 1η Μαρτίου το 2019, οι δαπάνες του ΥΥ παρουσίασαν σημαντική αύξηση και ανήλθαν στα €782,6 εκ., λόγω κυρίως της συνεισφοράς του Κράτους ως τρίτο μέρος στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, η οποία ανήλθε στα €138,8 εκ. κατά το υπό αναφορά έτος. Παράλληλα, οι δαπάνες του ΟΑΥ με την έναρξη της παροχής υπηρεσιών υγείας από το ΓεΣΥ από 1η Ιουνίου 2019, ανήλθαν συνολικά στα €233,2 εκ. Δηλαδή, οι δημόσιες δαπάνες υγείας το 2019 εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά €277,2 εκ. σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο και ανήλθαν στα €876,9 εκ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι δημόσιες δαπάνες υγείας αυξήθηκαν από 2,8% το 2018 σε 3,8% του ΑΕΠ το 2019.

Το 2020, με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ από 1η Ιουνίου 2020, καθώς επίσης και λόγω των δαπανών που διενεργήθηκαν για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι δημόσιες δαπάνες υγείας αυξήθηκαν περαιτέρω στα €1.286,5 εκ., δηλαδή παρουσίασαν αύξηση κατά €409,6 εκ. σε σύγκριση με το 2019. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι δημόσιες δαπάνες υγείας αυξήθηκαν από 3,8% το 2019 σε 6% του ΑΕΠ το 2020. H αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας το 2021 κατά €547,3 εκ. σε σύγκριση με τις αντίστοιχες δαπάνες του 2020, οφείλεται τόσο στις αυξημένες δαπάνες του ΟΑΥ κατά €465,2 εκ. (2% του ΑΕΠ), δεδομένου ότι η ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ ισχύει για ολόκληρο το 2021, όσο και στις δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των Συμπληρωματικών Προϋπολογισμών για το 2021, περιλήφθηκαν συνολικά ποσά επιπρόσθετων πιστώσεων ύψους €108 εκ. (0,5% του ΑΕΠ) για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη πανδημία (αγορά φαρμάκων και εμβολίων για την πανδημία, προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, κλπ.) καθώς και πρόσθετων πιστώσεων ύψους €8,5 εκ. στον 5ο Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, για κάλυψη της αυξημένης δαπάνης που προέκυψε για αγορά φαρμάκων και εμβολίων. Συνολικά, οι δημόσιες δαπάνες υγείας για το 2021 προβλέπεται να φθάσουν τα €1.833,8 εκ. σε σύγκριση με €1.286,5 εκ. το 2020. Ως ποσοστό του ΑΕΠ οι δημόσιες δαπάνες το 2021 αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σύγκριση με πέρυσι και να ανέλθουν στο 7,9%.

Με βάση τους Προϋπολογισμούς του ΥΥ και του ΟΑΥ (προσχέδιο) για το 2022, οι δημόσιες δαπάνες υγείας προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά €66,1 εκ., ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθούν οριακά στο 7,8%. Εξαιρουμένων όμως των δαπανών για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία το 2021, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία το 2022 αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά €241,1 εκ. (1% του ΑΕΠ) σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Η αύξηση αυτή είναι απόρροια τόσο των αυξημένων δαπανών του ΟΑΥ στο πλαίσιο του ΓεΣΥ το 2022, από €1.150,1 εκ. το 2021 σε €1.284,8 εκ., δηλαδή αύξηση κατά €134,7 εκ., όσο και του ΥΥ (εξαιρουμένης της συνεισφοράς ΓεΣΥ και δαπανών στο πλαίσιο της πανδημίας) κατά €106,4 εκ. το 2022 σε σύγκριση με το 2021

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση