ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψηφίστηκαν οι νόμοι για αναστολή καταβολής των δόσεων στις κοινωνικές ασφαλίσεις

Παρέχεται αναδρομική ισχύς 10 ημερών για τα επιδόματα και τις ειδικές άδειες που αφορούν μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε δύο νόμους εκ των οποίων ο ένας παρέχει εξουσίες στην Υπουργό Εργασίας να ρυθμίζει διάφορες αρμοδιότητες του Υπουργείου της σε ό,τι αφορά κυρίως τα επιδόματα και ο δεύτερος αναστέλλει την καταβολή δόσεων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Με το πρώτο νόμο παρέχεται αναδρομική ισχύς 10 ημερών για τα επιδόματα και τις ειδικές άδειες που αφορούν μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.

Ο νόμος για την καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων αναφέρει ότι για οφειλέτες που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση κατά την 1η Μαρτίου 2020, αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων που αντιστοιχούν στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020 και η περίοδος αποπληρωμής επεκτείνεται κατά δύο μήνες. Με τον πρώτο νόμο παρέχεται στην Υπουργό Εργασίας η δυνατότητα με απόφασή της, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να καθορίζει τις προϋποθέσεις, το ύψος και τον τρόπο παροχής ειδικού επιδόματος ασθενείας, περιλαμβανομένων και διαδικαστικών θεμάτων ή και θεμάτων που αφορούν στα πρόσωπα ή και τις κατηγορίες προσώπων που δύνανται να καταστούν δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος ασθενείας.

Επίσης παρέχεται στην Υπουργό εξουσία με απόφασή της, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να καθορίζει τις προϋποθέσεις, τον τρόπο παροχής, τους δικαιούχους και το ύψος του επιδόματος της ειδικής άδειας για φροντίδα παιδιών που δύναται να παρέχεται στα πρόσωπα ή και τις κατηγορίες προσώπων. Επίσης με βάση το νόμο που ψηφίστηκε η Υπουργός μπορεί, με απόφασή της, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να εκδίδει ειδικά σχέδια για παροχή ειδικού ανεργιακού επιδόματος σε πρόσωπα ή σε ομάδες προσώπων, καθορίζοντας τους δικαιούχους, το ύψος, τον τρόπο και όλες τις προϋποθέσεις για την παροχή του επιδόματος αυτού.

Ακόμα με τον νέο νόμο και ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου η Υπουργός ή το Υπουργείο Εργασίας μπορούν με απόφαση που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να εκδίδουν ειδικά σχέδια, καθορίζοντας τους δικαιούχους, τον τρόπο και όλες τις προϋποθέσεις για τις όποιες παροχές περιλαμβάνουν τα ειδικά σχέδια. Η Υπουργός με απόφασή της μπορεί να καθορίζει τις ημερομηνίες ισχύος των Σχεδίων, Αδειών και Επιδομάτων που εκδίδονται ή και παρέχονται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου οι οποίες δύνανται να αφορούν και περίοδο μέχρι και δέκα ημέρες πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου.

Επίσης η Υπουργός με βάση τον νέο νόμο μπορεί να τροποποιήσει ή και να επεκτείνει καταληκτικές προθεσμίες που προβλέπονται από τους οικείους νόμους και να απλοποιήσει οποιεσδήποτε διαδικασίες. Στο νόμο αναφέρεται επίσης ότι ανεξάρτητα από τις διατάξεις των περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμων, όσα πρόσωπα καταστούν δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος ασθενείας ή και του ειδικού ανεργιακού επιδόματος ή και της ειδικής άδειας για φροντίδα παιδιών, δεν δύνανται, για την ίδια περίοδο, να καθίστανται δικαιούχοι του επιδόματος ασθενείας ή και του ανεργιακού επιδόματος όπως αυτά προβλέπονται στους περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμους.

Περιέχει επίσης διάταξη που διαλαμβάνει ότι η περίοδος για την οποία παρέχονται ειδικά επιδόματα θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό και την παροχή οποιουδήποτε επιδόματος που προνοείται στους περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμους. Η Ολομέλεια της Βουλής που συνήλθε για μερικά λεπτά το απόγευμα της Παρασκευής, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ψήφισε τον νόμο, σε ενιαία ψηφοφορία με άλλα δέκα νομοσχέδια, που περιλαμβάνουν μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας και στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας στις συνθήκες κρίσης που ενέσκηψαν με τη διαδικασία του κατ΄επείγοντος. Η δέσμη των νόμων ψηφίστηκε με ενιαία ψηφοφορία, αφού εξασφάλισε 20 ψήφους υπέρ και μία εναντίον, αυτή του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση