ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ψηφίστηκαν οι νόμοι για παράταση φορο-ελαφρύνσεων σε εθελούσια μείωση ενοικίων

Οι ιδιοκτήτες αυτοί απαλλάσσονται και από την υποχρέωση καταβολής αμυντικής εισφοράς

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής με 40 ψήφους υπέρ και 1 εναντίον (Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης) ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο που επεκτείνει την περίοδο για την οποία παραχωρείται πίστωση φόρου σε ιδιοκτήτες οι οποίοι ενοικιάζουν ακίνητη ιδιοκτησία στην οποία στεγάζονται επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί λόγω των μέτρων για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και οι οποίοι προβαίνουν σε εθελοντική μείωση του ενοικίου . Ψηφισε επίσης το νομοσχέδιο με το οποίο οι ιδιοκτήτες αυτοί απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής έκτακτης αμυντικής εισφοράς.

Η ψήφιση των νόμων έγινε μετά από έντονη συζήτηση, με τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην ΔΗΣΥ να δηλώνουν ότι υπερψηφίζουν υπό διαμαρτυρία και τη συζήτηση να επιστρέφει στην καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021.

Ο κ. Πιττοκοπίτης δήλωσε ότι καταψήφισε επειδή οι δύο νόμοι συνιστούν κοροϊδία προς τους επηρεαζόμενους και απλά «πετάνε στάχτη στα μάτια».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής, σκοπός του πρώτου νόμου είναι η επέκταση της περιόδου για την οποία παραχωρείται πίστωση φόρου σε ιδιοκτήτες οι οποίοι ενοικιάζουν ακίνητη ιδιοκτησία στην οποία στεγάζονται επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, ανεξαρτήτως των συμφωνηθέντων μηνών για τους οποίους παραχωρείται η μείωση, νοουμένου ότι η μείωση είναι 50% του μηνιαίου ενοικίου.

Σκοπός του δεύτερου νόμου είναι η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής έκτακτης αμυντικής εισφοράς των ιδιοκτητών οι οποίοι προβαίνουν σε εθελοντική μείωση του ενοικίου για την προαναφερθείσα περίοδο και στο προαναφερθέν ποσοστό.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι το υφιστάμενο πλαίσιο τερματίστηκε την 31η Δεκεμβρίου 2020, αλλά κρίθηκε σκόπιμο από πλευράς κυβέρνησης, εφόσον η πανδημία συνεχίζεται, να συνεχιστούν και τα κρατικά μέτρα στήριξης για αναχαίτιση των επιπτώσεών της, για αυτό και νομοθετήθηκε η επέκταση του μέτρου αυτού, το οποίο είχε εφαρμοστεί και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ο κ. Πιττοκοπίτης δήλωσε ότι καταψήφισε επειδή οι δύο νόμοι συνιστούν κοροϊδία προς τους επηρεαζόμενους και απλά «πετάνε στάχτη στα μάτια»

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά απαντώντας στην κριτική που διατύπωσαν τα άλλα κόμματα, είπε ότι με τα επιχειρήματα τους οι ασκούντες κριτική δεν είναι πειστικοί. Πρόσθεσε ότι και ο πιο κακόπιστος πρέπει να αποδεχτεί ότι έγινε εξαιρετική δουλειά από το 2013 μέχρι 2019 και για αυτό υπήρχε δυνατότητα για την παροχή στήριξης για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Πρόσθεσε πως είναι εύκολο να λένε κάποιοι «θέλουμε κι άλλα», αλλά πρέπει να αναλογιστούν ότι είμαστε σε μια φάση που για δώδεκα μήνες δίδονται εκατομμύρια.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το πιο αντικειμενικό κριτήριο για τα 200 εκ, ήταν η μείωση του κύκλου εργασιών. Πρόσθεσε ότι δόθηκαν πολλά φορολογικά κίνητρα για να μπορέσουν να επωφεληθούν όλοι και είπε πως χρειάζονται αναπτυξιακά μέτρα, καθώς αυτή θα είναι η θεραπεία, όπως τα σχέδια επιχορήγησης αεροπορικών εταιρειών και των τουριστικών πρακτόρων. Έκανε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να αξιοποιήσουν τον νόμο και διερωτήθηκε αν είναι λογικό αυτοί που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό του κράτους να ζητούν περισσότερες παροχές.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι το κόμμα του ψηφίζει υπό διαμαρτυρία. Πρόσθεσε πως είναι τραγικό επειδή το ίδιο θέμα συζητείται τον Μάρτη του 21 ενώ τα μέτρα πανδημίας άρχισε το 2020. Ανέφερε ότι η «κυβέρνηση επιδεικνύει κοινωνική αναισθησία», προς αυτούς που χωρίς καμία δική τους ευθύνη είδαν το εισόδημα τους να εξανεμίζεται. Είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τον νόμο για τις εξώσεις και τον κάλεσε να αποσύρει την αναφορά του νόμου ώστε να προστατευθούν οι ενοικιαστές από εξώσεις. Παρατήρησε επίσης ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη σε όλη την Ευρώπη στη μείωση εισοδημάτων.


Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως η Κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να δώσει στην Επιτροπή Οικονομικών στοιχεία για αυτούς που επωφελήθηκαν από τα μέτρα αυτά κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown όπως δεν υπάρχουν στοιχεία για το κόστος του μέτρου. Εξέφρασε την άποψη ότι η εθελοντική βάση δεν είναι αποτελεσματική και ότι η λύση είναι η απευθείας στήριξη των ενοικιαστών και έκανε έκκληση για απευθείας στήριξη των ενοικιαστών.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου εξέφρασε την άποψη ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επιτυχία του μέτρου είναι το γεγονός ότι τα ενοίκια δεν δηλώνονται για σκοπούς φορολογίας και εξέφρασε την άποψη ότι ούτε επιμερισμός του κόστους μπορεί να γίνει εφόσον δεν δηλώνεται το ενοίκιο. Πρόσθεσε πως για το λόγο αυτό δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με ανάλογα μέτρα στο εξωτερικό. Παρατήρησε επίσης ότι και οι ιδιοκτήτες είναι εκτεθειμένοι καθώς οφείλουν στις τράπεζες που περιμένουν 90 ημέρες για να προχωρήσουν σε διαδικασία εκποίησης. Η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να παγώσουν τα χρέη, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε πως με βάση τις στατιστικές από ΗΠΑ και ΕΕ κλείνουν επιχειρήσεις εστίασης κυρίως λόγω των ενοικίων, εξέφρασε την άποψη ότι η ψηφισθείσα ρύθμιση δεν είναι ελκυστική για τους ιδιοκτήτες και είπε πως πρέπει να προχωρήσει η απευθείας επιδότηση του ενοικίου.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι συνιστούν κίνδυνο επιβίωσης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι συσσωρευμένες οφειλές ενοικίων. Παρατηρώντας ότι και οι ιδιοκτήτες είναι εισοδηματίες, εξέφρασε την άποψη ότι τα ενοίκια είναι ένας κύκλος καθώς και οι ιδιοκτήτες μένουν χωρίς έσοδα.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως οι δύο νόμοι είναι δώρο άδωρο. Τοποθετήθηκε υπέρ της απευθείας επιδότησης ενοικίου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει πραγματική βούληση για στήριξη των μικρομεσαίων.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε πως χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο και η πολιτεία πρέπει να βρει άλλους αποτελεσματικούς τρόπους στήριξης. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτή τη στιγμή αυτό που θα σώσει τις επιχειρήσεις είναι η επιδότηση ενοικίου. Είπε ακόμα πως πρέπει να ανοίξει η οικονομία και να σταματήσουμε να ακούμε αντιφατικές δηλώσεις από επίσημα χείλη.

Εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων ο Άγγελος Βότσης είπε πως η λύση που προτείνεται για τα ενοίκια είναι ο επιμερισμός στους παίκτες (κράτος, ιδιοκτήτες, ενοικιαστές) κατά το 1/3. Ανέφερε πως το ποσό επιμερισμού δεν θα δημιουργήσει στο κράτος προβλήματα που δεν μπορεί να επιλύσει, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι δύο παράμετροι, ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες που ζουν από τα ενοίκια που παίρνουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση