ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ψηφίστηκαν τα νομοθετήματα για την εγγύηση καταθέσεων

Η τροπολογία που κατατέθηκε προφορικά από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άγγελο Βότση, υπερψηφίστηκε με 39 ψήφους υπέρ και 3 αποχές

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμους δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια και ενέκρινε κανονισμούς που αφορούν το σύστημα εγγύησης καταθέσεων σε περιπτώσεις εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων, αφού προηγουμένως υπερψήφισε τροπολογία που αφορούσε τη διαγραφή διατάξεων που αφορούσαν το ταμείο εγγύησης καταθέσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Τα νομοθετήματα υπερψηφίστηκαν με 35 ψήφους υπέρ, 1 εναντίον (Άννα Θεολόγου) και 3 αποχές (Περδίκης, Θεοπέμπτου, Παπαγιάννης).

Η τροπολογία που κατατέθηκε προφορικά από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άγγελο Βότση, υπερψηφίστηκε με 39 ψήφους υπέρ και 3 αποχές (Περδίκης, Θεοπέμπτου, Παπαγιάννης).

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού ανέφερε ότι τα εναρμονιστικά νομοθετήματα θα συμβάλουν ώστε να θωρακιστεί η οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας από κινδύνους, έστειλε μήνυμα προς την Κυβέρνηση να μην περιλαμβάνουν σε νομοσχέδια ασύνδετα ζητήματα.

Πρόσθεσε πως ζητήθηκε από τη Βουλή να ψηφίσει τα εναρμονιστικά νομοθετήματα επειγόντως, ενώ περιλήφθηκε σε αυτά και το μη επείγον άρθρο που αφορά το ταμείο εγγυήσεων της ΣΚΤ. Σημείωσε πως πρέπει να σταλεί το μήνυμα, ότι θα συζητούνται τα επείγοντα και όχι να παρεισφρέουν άλλα ζητήματα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου Στεφάνου ζήτησε όπως διαβιβαστεί παρατήρηση προς Κυβέρνηση και τους αρμοδίους, ότι δεν πρέπει «ερχόμενοι στη Βουλή να κοτσάρουν και άλλα στα επείγοντα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ζήτησε να ετοιμαστεί σχετική επιστολή από την αρμόδια Επιτροπή για να την αποστείλει αρμοδίως.

Η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου, εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ελληνική Τράπεζα, «θα πάρει με το έτσι θέλω τα €23 εκ. από το ταμείο Εγγυήσεως Καταθέσεων της ΣΚΤ» και ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή η συμφωνία εξαγοράς της ΣΚΤ από την Ελληνική.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι σημειώνει αυτό που ανέφερε η κα. Θεολόγου και το ενδεχόμενο η ΚΕΔΙΠΕΣ να κληθεί να καταβάλει τα €23 εκ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής, με τον πρώτο νόμο που ψηφίστηκε σκοπείται να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν στην παροχή δυνατότητας συγχώνευσης του εθνικού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (ΣΕΚ), με συστήματα εγγύησης καταθέσεων άλλων κρατών μελών, καθώς και στην πρόσθετη χρηματοδότηση του ΣΕΚ από άλλες πηγές.

Περαιτέρω, εισάγονται ρυθμίσεις για αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας, οι οποίες αφορούν τη δυνατότητα ανάκτησης από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου απευθείας από τα πιστωτικά ιδρύματα των εξόδων που προκύπτουν από τη διοικητική και τεχνική υποστήριξη που παρέχει στο ΣΕΚ.

Με τον δεύτερο νόμο σκοπείται ρύθμιση της επικοινωνίας μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΣΕΚ και ενημέρωση της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΣΕΚ από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στην περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα σε οποιοδήποτε Αδειοδοτημένο Πιστωτικό Ίδρυμα, τα οποία απαιτούν την ενεργοποίηση του ΣΕΚ.

Επίσης με τους κανονισμούς που εγκρίθηκαν ρυθμίζεται η κάλυψη των καταθέσεων των τοπικών αρχών που έχουν προϋπολογισμό που δεν υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (€500.000), η αύξηση του ορίου κάλυψης για τα πρόσκαιρα υψηλά υπόλοιπα καταθέσεων που εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς από πενήντα χιλιάδες ευρώ (€50.000) σε τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (€300.000) και για περίοδο μέχρι δώδεκα μήνες, αντί για έξι που ίσχυε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Προβλέπεται περαιτέρω καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση ενεργοποίησης του ΣΕΚ από τα ρευστά διαθέσιμα του πιστωτικού ιδρύματος υπό προϋποθέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση