ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώληση 49% της ΚΕΔΙΠΕΣ στην Altamira με ΟΚ της Κομισιόν

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε τροποποίηση του λεκτικού της συγκεκριμένης δέσμευσης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού δημοσίευσε την Τρίτη αλλαγή σε μια δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορά τη διαδικασία πώλησης του 49% που κατείχε η πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) στην Atlamira Κύπρου, ανοίγοντας τον δρόμο για την πώληση του συγκεκριμένου ποσοστού.

Όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος του της ΔΣ ΚΕΔΙΠΕΣ Λάμπρος Παπαδόπουλος, όσον αφορά το 49% που κατέχει η εταιρεία στην Altamira, χθες δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., μια αλλαγή στη δέσμευση 12 σχετικά με την πώληση του 49% με ανοικτή και διαφανή, χωρίς όρους διαδικασία. Όπως είπε, αυτή η δέσμευση δεν ήταν εφικτή λόγω των συμβατικών περιορισμών, οι οποίοι προέκυπταν από τη συμφωνία μεταξύ της Altamira Ισπανίας και της τότε ΣΚΤ. Όπως είπε, υπήρξε μια χρονοβόρα διαδικασία με το Υπουργείο Οικονομικών τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, και την Altamira Ισπανίας η οποία δεν ήταν διατεθειμένη να αποποιηθεί κανένα από τα δικαιώματα τα οποία είχε με βάση τη συμφωνία και δεν επέτρεπαν την υλοποίηση της δέσμευσης 12.

Πρόσθεσε ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε τροποποίηση του λεκτικού της συγκεκριμένης δέσμευσης, που λέει τώρα ότι η συμμετοχή πρέπει να πωληθεί σε ένα συμμορφούμενο με τους όρους της αγοράς τίμημα, το οποίο πρέπει να επιβεβαιωθεί από έναν ανεξάρτητο ειδικό εκτιμητή. Αυτή τη στιγμή είπε, υπάρχει ένας ανεξάρτητος εκτιμητής που κοιτάζει την συμφωνία με την Altamira Ισπανίας και αναμένουν νέα για αυτό στις αρχές Ιανουαρίου 2020.

Αυτή η δέσμευσή, είπε, επιβάλλεται να υλοποιηθεί, πρώτα προτού προχωρήσουν στη δέσμευση 18 που είναι ο διαγωνισμός για επιλογή νέας εταιρείας διαχείρισης. Για το θέμα, είπε, θα επανέλθουν το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Σχετικά ικανοποιημένοι με τις αναδιαρθρώσεις

Με βάση τα αποτελέσματα γοι λύσεις αναδιάρθρωσης ή ανάκτησης μέσω ALTAMIRA διατηρήθηκαν σε ψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν σε €307,5εκ. το Γ’ Τρίμηνο 2019 έναντι €376,9εκ. το προηγούμενο τρίμηνο. Οι συνολικές λύσεις από την έναρξη εργασιών ανήλθαν σε €861,2εκ. ή 11,7% του αρχικού υπολοίπου δανείων.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο εκτελών Χρέη Διευθύνοντα Συμβούλου της ΚΕΔΙΠΕΣ Σταυρός Ιακώβου ανέφερε ότι με βάση τα αποτελέσματα, θεωρούν ότι η συνεργασία με την Altamira συνεχίζεται απρόσκοπτα, και ότι έχει επιτευχθεί μια πολύ σημαντικά ροή αξιολόγησης και έγκρισης αιτημάτων δανειοληπτών, ενώ παράλληλα η υλοποίηση υποθέσεων προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό. Είπε ότι υπό τις περιστάσεις τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά.

«Σίγουρα το χαρτοφυλάκιο αναμένεται σταδιακά να δυσκολέψει αλλά θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να παραμείνουμε στους στόχους που έχουμε θέσει», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ ανέφερε ότι σε σχέση με το αρχικό πλάνο του Σεπτεμβρίου του 2018 τα αποτελέσματα είναι καλύτερα, αλλά το πλάνο αυτό θα επανατοποθετηθεί στη βάση και της νέας συμφωνίας που θα γίνει σε θέματα διαχείρισης. Πρόσθεσε ότι υπάρχει σχετική ικανοποίηση από την πορεία των αναδιαρθρώσεων, ωστόσο, όπως είπε, δεν έχουν αγγίξει ακόμα ένα μεγάλο κεφάλαιο που είναι τα 1,3 δις. ευρώ που ήταν ο δανεισμός του «Εστία». Η Altamira , πρόσθεσε, δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε αναδιαρθρώσεις αυτών των δανείων.

Αρνητική εξέλιξη το χαμηλό ενδιαφέρον για το ΕΣΤΙΑ

Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου αρχικά είχαν υπολογίσει ότι πέραν των 7000 δυνητικά επιλέξιμων δανειοληπτών θα ενέπιπταν στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ με συνολικό ποσό δανεισμού 1,3 δις. ευρώ. Δυστυχώς, πρόσθεσε, μέχρι σήμερα το σχέδιο δεν είχε την προσδοκώμενη απήχηση. Μέχρι 13/12, ανέφερε, υπήρξαν 755 συνολικά αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 148 εκ. ευρώ συνολικό ποσό δανεισμού.

« Αυτή η εξέλιξη είναι αρνητική για την ΚΕΔΙΠΕΣ γιατί έμεινε ένα πολύ μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου μας αδρανές για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και χάθηκε χρόνος και έσοδα», ανέφερε. Όσον αφορά τα δάνεια του ΕΣΤΙΑ για τα οποία δεν υποβλήθηκε αίτηση είπε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για προστασία της κύριας κατοικίας εξαντλώντας κάθε περιθώριο.

Πρόσθεσε ότι κάθε περίπτωση θα αξιολογείται με βάση τα δικά της δεδομένα και θα τροχοδρομούνται οι ανάλογες ενέργειες, με προϋπόθεση σε όλες τις περιπτώσεις τη συνεργασία των δανειοληπτών. Ανέφερε ότι οι λύσεις που θα προσφέρονται εκτός του ΕΣΤΙΑ, παρόλο που θα αφορούν την πρώτη κατοικία, δεν θα μπορούν να είναι το ίδιο ευνοϊκές ή ευνοϊκότερες από το ΕΣΤΙΑ. Θα είναι στη βάση, είπε, του ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ αναγνωρίζει το δικαίωμα του κάθε Κύπριου πολίτη για στέγαση, όχι όμως και κατ’ ανάγκη το δικαίωμα διατήρησης της ιδιοκτησίας. Έκανε λόγο για σκέψεις που γίνονται για λύσεις όπως ανταλλαγή μεγαλύτερης κατοικίας με μικρότερη, ανταλλαγή κατοικιών έναντι χρέους με παραχώρηση του δικαιώματος να μένει κάποιος μέσα στο ακίνητο έναντι ενοικίου και δικαίωμα επαναγοράς σε βάθος χρόνου. Πρόσθεσε ότι θα τροχοδρομούνται εκποιήσεις σε περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το θέμα πώλησης δανείων θα εξεταστεί όταν έρθει η ώρα. Σίγουρα, ανέφερε, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για μια πώληση χαρτοφυλακίου και η ΚΕΔΙΠΕΣ – ΣΕΔΙΠΕΣ, έχει μια μεγαλύτερη ευελιξία γιατί δεν έχει κεφαλαιακές ανάγκες αλλά πρέπει να γίνει η κατάλληλη προεργασία.

Στο α’ τρίμηνο του 2020 κλείνει το θέμα εθελούσιας εξόδου

Όπως αναφέρθηκε είναι σε εξέλιξη από τον οίκο BDO η μελέτη, για την εσωτερικά δομή και το οργανόγραμμα της ΚΕΔΙΠΕΣ. Όσον αφορά το αναγκαίο προσωπικό οι αριθμοί τυγχάνουν ενδελεχούς αξιολόγησης για να καταλήξουν στο νέο οργανόγραμμα. Αναμένονται ακόμα τοποθετήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ, του Εφόρου Φορολογίας και του ΥΠΟΙΚ, ώστε να καταλήξουν αν θα υπάρχει σχέδιο εθελούσιας εξόδου, στη μορφή του, και στο κόστος.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι υπερστελεχωμένη σε αριθμούς και υποστελεχωμένη σε ποιότητα σε κάποιους τομείς.

«Σίγουρα αυτό είναι κάτι που θα λάβουμε υπόψη με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και με γνώμονα την σημασία που έχουν οι εργαζόμενοι στο αποτέλεσμα που θα φέρουμε ως ΚΕΔΙΠΕΣ – ΣΕΔΙΠΕΣ», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η απάντηση για το θέμα του σχεδίου δεν είναι απλή. Το προσωπικό ανέρχεται σήμερα περίπου στα 350 άτομα σήμερα.

‘Εξέφρασε την ελπίδα μέσα στο α’ τρίμηνο του 2020 το θέμα αυτό να έχει κλείσει.

Απαίτηση €65,8εκ. από την Ελληνική Τράπεζα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο Διευθυντής Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης Λάμπρος Παπαπαλαμπριανού, έχει ενεργοποιηθεί το Σχέδιο Εγγύησης Δανείων προς την Ελληνική Τράπεζα, αφού έχει υποβληθεί απαίτηση ύψους €65,8εκ. για την περίοδο 1ης Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι 30 Ιουνίου 2019.

Η απαίτηση περιλαμβάνει κυρίως λογιστικές προβλέψεις που αναγνώρισε η Ελληνική Τράπεζα μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς εργασιών. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία η ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ έχει ενημερώσει την Ελληνική Τράπεζα ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την απαίτηση οπότε οι δύο πλευρές καλούνται να αποταθούν σε εξειδικευμένο οίκο που έχουν από κοινού διορίσει για επιβεβαίωση του ποσού της απαίτησης. Σύμφωνα με τους όρους του Σχεδίου, η Ελληνική Τράπεζα έχει προχωρήσει με την καταβολή προς την Κυπριακή Δημοκρατία τέλους ύψους €15εκ. για τις εγγυήσεις που παραχωρηθήκαν.

Ο κ. Παπαλαμπριανού είπε ότι υπάρχει από κοινού διορισμένος οίκος από το εξωτερικό στον οποίο θα αποταθούν αν δεν καταλήξουν μεταξύ τους στο ύψος του ποσού. Η Κυβέρνηση έδωσε εγγυήσεις προς την Ελληνική Τράπεζα για ενδεχόμενες μη-αναμενόμενες ζημιές σε χαρτοφυλάκιο συνολικού ύψους 2,6 δις. ευρώ. Η εγγύηση αφορά πιθανές έκτακτες ζημιές στο δανειακό χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε η Ελληνική Τράπεζα στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απόκτηση του Συνεργατισμού.

Σε σχέση με το πλεόνασμα ανέφερε ότι αυτό θα επιδιώκουμε να δίνεται πίσω στο κράτος. Σε αυτή τη φάση, είπε, το μηνιαίο πλεόνασμα είναι 20-30 εκατ. ευρώ αλλά όπως είπε, «είμαστε στο ξεκίνημα μιας διαδικασίας και ευελπιστούμε ότι θα διατηρήσουμε τα θετικά πλεονάσματα». Πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν αυξομειώσεις, ανάλογα και με κάποιες δραστηριότητες όπως η πώληση μεγάλων ακινήτων, αλλά σίγουρα δεν έχουν σκοπό να κρατάνε ρευστότητα στον ισολογισμό τους και να μην τη δίνουν πίσω στο κράτος.

Κύριες Εξελίξεις όσον αφορά τη διαχείριση

Σύμφωνα με την παρουσίαση για τις κυριότερες εξελίξεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι ταμειακές εισροές του Γ’ Τριμήνου 2019 ανήλθαν σε €102,1εκ. και παρέμειναν σε ψηλά επίπεδα, παρά την μείωση κατά 5,5% από το προηγούμενο τρίμηνο το οποίο είχε παρουσιαστεί ιδιαίτερα ενισχυμένο μετά την αδειοδότηση της ΣΕΔΙΠΕΣ. Οι εισπράξεις από χορηγήσεις και ακίνητα ανήλθαν σε €100,0εκ ή 1,3% της ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και ακινήτων στο τέλος του Β’ Τριμήνου 2019.

Οι σωρευτικές ταμειακές ροές από την έναρξη εργασιών της ΚΕΔΙΠΕΣ ανήλθαν σε €390,5εκ. Οι εισπράξεις από χορηγήσεις και ακίνητα ανήλθαν σε €371,0εκ. ή 4,6% του αρχικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και ακινήτων. Οι λειτουργικές δαπάνες και οι δαπάνες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του Γ’ Τριμήνου 2019 ανήλθαν σε €27,1εκ. ελαφρά μειωμένες από το προηγούμενο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα το πλεόνασμα εισροών έναντι δαπανών το Γ’ Τρίμηνο 2019 ανήλθε σε €75,0εκ.

Δεν υπήρχαν σημαντικές υποχρεώσεις το Γ’ Τρίμηνο 2019 με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των ταμειακών υπολοίπων στις 30/9/2019 σε €243,6εκ. έναντι €170,6εκ. στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Οι χορηγήσεις σε ονομαστική αξία διαμορφώθηκαν σε €7.114εκ. στο τέλος του Γ’ Τριμήνου 2019 από €7.235εκ. το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας απομόχλευση 1,7% λόγω εισπράξεων και διαγραφών. Η συνολική απομόχλευση από την έναρξη των εργασιών ανήλθε σε 3,5%.

Οι εξυπηρετούμενες χορηγήσεις διαμορφώθηκαν σε €544εκ. στο τέλος του Γ’ Τριμήνου 2019 από €531εκ. στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου (+2,5%) και από €487εκ. κατά την έναρξη εργασιών (+11,7%). Οι μη-εξυπηρετούμενες χορηγήσεις διαμορφώθηκαν σε €6.570εκ. στο τέλος του Γ’ Τριμήνου 2019 από €6.704εκ. στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου (-2,0%) και από €6.884εκ. κατά την έναρξη εργασιών (-4,6%).

Τα στοιχεία ενεργητικού στο τέλος του Γ’ Τριμήνου 2019 διαμορφώθηκαν σε €8.097εκ. σε ονομαστική αξία και περιλαμβάνουν μετρητά €243εκ., ακίνητη περιουσία €653εκ. και εξυπηρετούμενες χορηγήσεις €544εκ. Η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει πραγματοποιήσει αποπληρωμές σε μετρητά για το 2019 ύψους €120εκ. έναντι της κρατικής βοήθειας. Η πρώτη πληρωμή ύψους €60εκ. έγινε στις 15 Οκτωβρίου 2019 και η δεύτερη πληρωμή ύψους επίσης €60εκ. έγινε στις 17 Δεκεμβρίου 2019. Από το 2020 η αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας θα γίνεται σε τακτική τριμηνιαία βάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X