ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διεκδικεί 65,8 εκατ. η Ελληνική από την ΚΕΔΙΠΕΣ

Έγινε η πρώτη απαίτηση μέσω του Σχεδίου APS - Παράλληλα, η τράπεζα πλήρωσε 15 εκατ. στο κράτος

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στα 65,8 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε η πρώτη απαίτηση της Ελληνικής Τράπεζας προς την ΚΕΔΙΠΕΣ στο πλαίσιο της εγγύησης μη αναμενόμενων ζημιών, που θα προέκυπταν από μέρος των δανείων που απέκτησε από τον Συνεργατισμό, γνωστό και ως «Asset Protection Scheme (APS)».

Όπως επιβεβαίωσε ο διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Ελληνικής Τράπεζας Ανδρέας Ασσιώτης, μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ ΣΚΤ και Ελληνικής η Τράπεζα ενεργοποίησε για πρώτη φορά κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 το θεσμό του «APS». Η τράπεζα πλήρωσε την πρώτη δόση του τέλους εγγύησης του «APS» προς την κυπριακή δημοκρατία αξίας 15 εκατ. ευρώ για την παροχή της «προστασίας», αλλά παράλληλα, έχει υποβάλλει και την πρώτη χρηματική απαίτηση προς την ΚΕΔΙΠΕΣ, αξίας 65,8 εκατ. ευρώ. Τα 65.8 εκατ. ευρώ αφορούν μία περίοδο 10 μηνών από την ημερομηνία εξαγοράς, δηλαδή 3 Σεπτεμβρίου του 2018, έως και τις 30 Ιουνίου του 2019.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία, ο οικονομολόγος της Ελληνικής σημείωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη προνοούσε η Τράπεζα να πληρώνει ένα τέλος «fee» για να μπορεί να χρησιμοποιεί το λεγόμενο «APS». Το «τέλος» λοιπόν, όπως είπε, θα μειώνεται, αναλόγως του χαρτοφυλακίου που είναι υπό αξιολόγηση. Υπάρχει κίνητρο δηλαδή από την Ελληνική, να προχωρά στη μείωση των πιθανών λιγότερων ποιοτικών δανείων.

Το ποσό του «APS» έχει υπολογιστεί στην ολότητά του στα αποτελέσματα του πρώτου εννιαμήνου του 2018 και είναι μέσα στη λογιστική εκτίμηση και ακολουθεί την πολιτική των λογιστικών προτύπων βάσει των οποίων αναγνωρίζεται άμεσα η αξία των μελλοντικών εσόδων, εξαιρουμένων των χρεώσεων, που μπορεί να προκύψουν από το Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΠΠΣ). Γι’ αυτό εξάλλου και τότε είχαν προκύψει κέρδη για την Ελληνική ύψους 295.9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.

Σημειώνεται δε, οτι αν και θα είναι η μεγαλύτερη απαίτηση που θα γίνει μέσω του «APS» αυτά τα 65.8 εκατ. ευρώ, δεν θα παρουσιαστεί ως κέρδος για την τράπεζα, αλλά θα αντικατροπτρίσει τις προβλέψεις που έχει ήδη απορροφήσει.

«Για λογιστικούς λόγους η τράπεζα, αναγκάστηκε να αξιολογήσει όλο το δανειακό χαρτοφυλάκιο που έλαβε η Ελληνική από την ΣΚΤ και που θα εφαρμοζόταν το APS πριν 10 μήνες. Δημιουργήθηκε ένα αποθεματικό (reserve) και αν λάβουμε εκείνα τα 65.8 εκατ. από την ΚΕΔΙΠΕΣ, θα μειωθεί το αποθεματικό (reserve) και θα μετατραπεί σε ρευστό (cash). Δεν αυξάνονται τα κέρδη για την Ελληνική, το βάρος δεν θα πέσει στο κράτος, αλλά στην ΚΕΔΙΠΕΣ και αλλάζει ο τρόπος που θα εμφανίζεται το εν λόγω ποσό στον ισολογισμό της τράπεζας», κατέληξε ο κ. Ασσιώτης.

Το «Asset Protection Scheme»

Υπενθυμίζεται πως στη συμφωνία μεταξύ Ελληνικής και Συνεργατισμού περιλαμβανόταν και μία ειδική παράμετρος, το «Asset Protection Scheme». Το «Asset Protection Scheme» ή «APS» επί της ουσίας ήταν αυτό που κλείδωσε την συμφωνία, αφού η Ελληνική ήθελε να διασφαλίσει πως μέρος των υγιών δανείων που θα εξασφάλιζε από τον Συνεργατισμό, θα συνέχιζαν να εξυπηρετούνται και να μην γυρίσουν σε μη εξυπηρετούμενα. Έτσι, το κράτος θα κάλυπτε ενδεχόμενο πραγματοποίησης μη αναμενόμενων ζημιών στα δάνεια αυτά, σε έναν ορίζοντα 12 χρόνων. Βάσει των υπολογισμών που είχαν πραγματοποιηθεί κατά την συμφωνία το 2018, το ποσό που θα έδινε στην «χειρότερη περίπτωση» σε βάθος 12ετίας στην Ελληνική Τράπεζα, δεν θα υπερέβαινε τα 184 εκατ. ευρώ. Διευκρινίζεται δε, πως, όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία δεν είχε δημιουργηθεί ο κρατικός φορέας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Κύπρου, γνωστός πλέον και ως ΚΕΔΙΠΕΣ, άρα αναφερόταν τότε πως το κράτος θα έπρεπε να δώσει το ποσό. Γεγονός που θα επηρέαζε και τα δημόσια οικονομικά. Η ΚΕΔΙΠΕΣ όμως είναι ο κρατικός φορέας που λειτουργεί αυτόνομα, διαχειρίζεται τα ΜΕΔ που έχει και παράγει κέρδη και δεν επηρεάζονται τα δημόσια οικονομικά με οποιαδήποτε «απαίτηση» ή αλλιώς «claim» από την Ελληνική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση