ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια στον χώρο εργασίας

Τι προτείνει το Υπ. Ενέργειας

ΚΥΠΕ

Τη λήψη απλών μέτρων ορθολογικής χρήσης ενέργειας στον χώρο εργασίας, ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 10 –15%, συνιστά, λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας συνεπεία της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης για ενίσχυση των προσπαθειών για εξοικονόμηση ενέργειας, η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, τα προτεινόμενα μέτρα είναι τα εξής:

Αναφορικά με την Θέρμανση και κλιματισμό, συνιστάται όπως κλιματίζονται μόνο οι χώροι που χρησιμοποιούνται και να προγραμματίζεται η λειτουργία της θέρμανσης ή του κλιματιστικού ανάλογα με τη χρήση του χώρου.

«Βεβαιωθείτε ότι γίνεται συχνός καθαρισμός των φίλτρων του κλιματιστικού και η κατεύθυνση του αέρα είναι προς τα κάτω για θέρμανση του χώρου. Κάντε εξαέρωση και καθαρισμό των πτερυγίων των θερμαντικών σωμάτων με ειδική βούρτσα. Αποφύγετε τη χρήση συνηθισμένων ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων και αερόθερμων. Κάντε σωστή χρήση των παραθύρων και σκιάστρων», προστίθεται.

Σημειώνεται πως τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες να είναι κλειστά τα παράθυρα, οι κουρτίνες και τα εξώφυλλα των παραθύρων και το βράδυ να είναι ανοικτά για να δημιουργηθεί ρεύμα αέρα που θα δροσίσει τον χώρο.

Προτρέπει το κοινό όπως «τις δροσερές καλοκαιρινές μέρες ανοίγετε τα παράθυρα αντί του κλιματιστικού και τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα ανοίγετε τις κουρτίνες και τα εξώφυλλα των παραθύρων για να θερμανθεί ο χώρος».

«Ρυθμίστε σωστά τον θερμοστάτη. Δοκιμάστε τον χειμώνα 19-20 °C και το καλοκαίρι 25-26 °C ή ψηλότερα. Προσαρμόστε την ενδυμασία σας ανάλογα με τον καιρό ακόμα και όταν βρίσκεστε εντός του κτηρίου», προσθέτει.

«Διατηρείστε πάντοτε πόρτες και παράθυρα κλειστά και μην αερίζετε τον χώρο όταν λειτουργεί ή θέρμανση ή το κλιματιστικό. Μην τοποθετείτε πηγές θερμότητας κοντά στον θερμοστάτη. Προτιμήστε ανεμιστήρες οροφής αντί του κλιματιστικού. Κλείνετε τον κλιματισμό περίπου μισή ώρα προτού φύγετε από τον χώρο», συμπληρώνει.

Εισηγείται όπως ρυθμίζεται το κλιματιστικό στη θέση «auto» και «να προτιμάτε η μέγιστη ταχύτητα ανεμιστήρα (ρυθμίστε τον ανεμιστήρα του κλιματιστικού σε χαμηλές ταχύτητες μόνο όταν υπάρχει υψηλή υγρασία)».

«Ελέγχετε για τυχόν τρύπες και χαραμάδες σε πόρτες και κουφώματα (μονώστε με ειδική αυτοκόλλητη ταινία αεροστεγάνωσης). Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με καλύμματα και μη βάζετε έπιπλα μπροστά από αυτά. Εάν υπάρχει τζάκι, κλείνετε το στόμιο του όταν αυτό δεν είναι αναμμένο», σημειώνεται.

Αναφορικά με τον Φωτισμό, η Υπηρεσία Ενέργειας συνιστά όπως μη χρησιμοποιείται περισσότερο φως από όσο χρειάζεται.

«Βάλτε μικρότερους λαμπτήρες σε διαδρόμους, αποθήκες και στους κοινόχρηστους βοηθητικούς χώρους. Σβήνετε τα φώτα στους χώρους που δεν χρησιμοποιείτε και όταν θα λείψετε από τον χώρο για αρκετή ώρα. Αποφεύγετε την αλόγιστη χρήση του τεχνητού φωτισμού (μην αφήνετε άσκοπα τα φώτα αναμμένα)», σημειώνει.

Βεβαιωθείτε, συνεχίζει, «ότι γίνεται τακτικό ξεσκόνισμα των φωτιστικών. Βεβαιωθείτε ότι γίνεται τακτικό καθάρισμα παραθύρων».

Καλεί τους πολίτες όπως «εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το φυσικό φως της μέρας. Αποφύγετε τον τεχνητό φωτισμό εάν δεν είναι απαραίτητος. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πάντοτε οικονομικούς λαμπτήρες ψηλής ενεργειακής απόδοσης και ότι το μέγεθός τους είναι ανάλογο με τις ανάγκες σας».

Προτείνει επίσης: «αναδιατάξτε τα έπιπλα του χώρου λαμβάνοντας υπόψη τα παράθυρα. Τοποθετήστε πάγκους εργασίας και γραφεία κοντά στα παράθυρα. Χρησιμοποιείτε ανοιχτόχρωμα χρώματα στους τοίχους. Μην χρησιμοποιείτε φωτιστικά με σκοτεινά και χοντρά υφάσματα. Προτιμήστε ένα χαμηλό γενικό φωτισμό και πρόσθετο τοπικό φωτισμό στα σημεία όπου το χρειάζεστε».

Όσον αφορά τον Γραφειακό εξοπλισμό, η Υπηρεσία Ενέργειας συνιστά όπως τίθενται εκτός λειτουργίας (turn off) οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ο υπόλοιπος γραφειακός εξοπλισμός όταν δεν χρησιμοποιούνται ή όταν θα φύγετε από το γραφείο.

«Προτιμάτε να απενεργοποιείτε τον εξοπλισμό από το διακόπτη και να μην τον αφήνετε σε κατάσταση αναμονής (stand-by). Είναι προτιμότερο να κλείνετε και τον διακόπτη από την πρίζα. Για την οθόνη του υπολογιστή προτιμάτε τη ρύθμιση «κατάσταση νάρκης» (sleep mode) αντί της εφαρμογής screensaver», συμβουλεύει.

Εξοικονομήστε χαρτί και ενέργεια, αναφέρει, προσθέτοντας: Μην τυπώνετε κάτι αν δεν το χρειάζεστε πραγματικά και αν δεν το ελέγξετε προηγουμένως χρησιμοποιώντας την επιλογή «προεπισκόπηση εκτύπωσης» (print preview). Ρυθμίστε τον εκτυπωτή σας να τυπώνει και από τις δύο πλευρές της σελίδας (double sided). Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ανακυκλωμένο χαρτί και ότι συμμετέχετε σε πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού».

Συστήνει, επίσης, ότι όπου είναι δυνατόν, να αντικατασταθούν ορισμένοι υπολογιστές γραφείου με φορητούς υπολογιστές.

«Διερευνήστε τη δυνατότητα να αντικαταστήσετε τη φωτοτυπική μηχανή, το φαξ, τον εκτυπωτή και το σαρωτή με ένα πολυμηχάνημα που να περιλαμβάνει όλα τα πιο πάνω. Εξετάστε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται κοινοί εκτυπωτές αντί ένας εκτυπωτής για τον καθένα. Βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός γραφείου που έχετε προμηθευτεί φέρει σήμανση ενεργειακού αστέρα (energy star) και έχει προδιαγραφές για λειτουργία σε κατάσταση νάρκης», προσθέτει η Υπηρεσία Ενέργειας.

Αναφορικά με τα ψυγεία και καταψύκτες, η Υπηρεσία Ενέργειας συνιστά όπως αποφεύγεται η τοποθέτηση ψυγείου κοντά σε καλοριφέρ, εντοιχισμένους χώρους ή την έκθεσή του σε ηλιακή ακτινοβολία.

«Τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα. Αποφεύγετε την τοποθέτηση ζεστών αντικειμένων στον χώρο του ψυγείου και του καταψύκτη. Ελέγχετε το λάστιχο περιμετρικά της πόρτας και βεβαιωθείτε ότι η πόρτα κλείνει ερμητικά. Ελέγχετε την απόψυξη αν δεν είναι αυτόματη, για να μη μαζεύεται πάγος πάνω από 0,5 εκατοστό. Μην ανοιγοκλείνετε άσκοπα την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάτε πολύ ώρα ανοικτή. Όταν απουσιάζετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, βγάζετε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάζετε το και αφήνετε την πόρτα του ανοικτή», σημειώνεται.

Η Υπηρεσία Ενέργειας δίνει και άλλες γενικές συμβουλές.

Συγκεκριμένα, συνιστά όπως βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε πάντοτε τον αριθμό και το μέγεθος των ηλεκτρικών συσκευών ανάλογα με τις ανάγκες σας.

«Βεβαιωθείτε ότι τηρούνται πιστά τα προγράμματα συντήρησης και ότι η συντήρηση γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα. Φροντίστε να διορθώνονται άμεσα τυχόν βλάβες στα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού. Βεβαιωθείτε ότι οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που έχουν ήδη εφαρμοστεί στο κτήριο λειτουργούν κανονικά», συστήνει.

Προτείνει επίσης: «βεβαιωθείτε ότι η κύρια εγκατάσταση εξαερισμού και οι ανεμιστήρες στις τουαλέτες σταματούν να λειτουργούν όταν οι χώροι δεν χρησιμοποιούνται. Μην επιλέγετε τον ανελκυστήρα για να ανεβείτε 1-2 ορόφους».

«Μην αφήνετε καμία ηλεκτρική συσκευή αναμμένη όταν δεν την χρειάζεστε (κλείνετε από την πρίζα γιατί σε κατάσταση αναμονής εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια). Βεβαιωθείτε ότι οι γύρω σας δεν σπαταλούν ενέργεια. Ενημερώστε τους και δίνετε συνεχώς το καλό παράδειγμα», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση