ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πυρά Πετρίδη - ΑΚΕΛ για ενοίκια και κρατικές εγγυήσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών την Τρίτη εξέφρασε τη θέση πως επιδότηση των ενοικίων δεν μπορεί να γίνει

Newsroom K

Το θέμα της οικονομικής βοήθειας από πλευράς Κυβέρνησης για τα ενοίκια και το κρίσιμο νομοσχέδιο των δανείων που θα δοθούν με κρατικές εγγυήσεις έφερε τον Υπουργό Οικονομικών και το ΑΚΕΛ αντιμέτωπους.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σχολίασε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης "twitter" σε δημοσίευση του ΑΚΕΛ αναφορικά με τα ενοίκια και τη θέση που είχε εκφράσει την Τρίτη στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ πως ένας τέτοιος σχεδιασμός δεν είναι εφικτός.

Ο ΥΠΟΙΚ σχολίασε στη σχετική δημοσίευση του ΑΚΕΛ με τίτλο "Ανακρίβειες και ψέματα επιστρατεύει η κυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού στο θέμα των ενοικίων" πως το ΑΚΕΛ μάλλον δεν κατανοεί. Συνέχισε ότι το ΑΚΕΛ αναφέρεται σε δύο εθελοντικά σχέδια προς όφελος του ιδιοκτήτη αν και εφόσον προβεί σε μείωση ενοικίου. Την ίδια ώρα όμως, ενώ η δημοσίευση του ΑΚΕΛ αφορούσε μόνο στους σχεδιασμούς για βοήθεια ενοικίων και στις δηλώσεις του Υπουργού για την μη δυνατότητα του κράτους να πράξει κάτι τέτοιο, προχώρησε στην αντεπίθεση λέγοντας πως, "αφού το ΑΚΕΛ ψάχνει τα σχέδια σε ΕΕ, ας μας πει πόσες χώρες υιοθέτησαν δανειοδότηση με κρατικές εγγυήσεις".

Στη δημοσίευσή του το ΑΚΕΛ ανέφερε ότι "αντί ο Υπουργός Οικονομικών να ισχυρίζεται στο κρατικό ραδιόφωνο ότι η επιδότηση ενοικίων δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν έχει γίνει σε καμιά άλλη χώρα, καλύτερα θα ήταν να ζητήσει από τους συμβούλους του τα σχέδια που ανακοίνωσαν άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Σουηδία, η Λιθουανία και η Σλοβενία για να αποκτήσει συνολική και τεκμηριωμένη εικόνα. Οι εν λόγω χώρες εκπόνησαν σχέδια επιδότησης και μείωσης ενοικίου. Για ακόμα μια φορά καλούμε την κυβέρνηση να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με αυτό το πολύ κρίσιμο θέμα. Κατά την άποψη μας, το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια κοινή προσέγγιση, στην οποία ενοικιαστής, ιδιοκτήτης και Κράτος θα αναλαμβάνουν το οικονομικό βάρος που τους αναλογεί, ώστε να επιλυθεί ένα θέμα που επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Υπενθυμίζεται πως, ο Υπουργός Οικονομικών την Τρίτη εξέφρασε τη θέση πως επιδότηση των ενοικίων δεν μπορεί να γίνει, γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, "όχι, επιδότηση των ενοικίων δεν μπορεί να γίνει. Συγκεκριμένη επιδότηση των ενοικίων δεν μπορεί να γίνει, δεν έχει γίνει σε καμιά άλλη χώρα, για πολύ απλούς λόγους, πρώτα απ’ όλα γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα. Οι άλλες χώρες είτε προσπάθησαν μέσω του όπλου της ρευστότητας ή κάποιας επιδότησης να βοηθήσουν στα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του ενοικίου ή στο πολύ, αυτό που έχουν κάνει είναι να γίνει η διά Νόμου αναστολή της καταβολής του ενοικίου για μια περίοδο ενός ή δύο μηνών και κάποια αναδιάρθρωση δηλαδή σε ένα χρόνο να πληρωθούν τα χρωστούμενα".

Το ΑΚΕΛ δεν ψήφισε το πρώτο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, ενώ δεν διαφαίνεται πως θα ψηφίσει ούτε το αναθεωρημένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση