ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΡΑΕΚ: Αναγκαία η αναβάθμιση δικτύου για διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα

«Σήμερα η ΕΕ πληρώνει υψηλό τίμημα για την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο», αναφέρει σε εισαγωγικό σημείωμα

ΚΥΠΕ

Την ανάγκη για άμεση αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου στην Κύπρο, προκειμένου να επιτευχθεί η διείσδυση ανανενώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις από την αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων και το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων, που αύξησαν το κόστος ηλεκτρισμού σε «πρωτοφανή επίπεδα» επισημαίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ).

Σε εισαγωγικό σημείωμα στην ετήσια έκθεσή της για το 2022, η ΡΑΕΚ αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι «σήμερα η ΕΕ πληρώνει υψηλό τίμημα για την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Αναφερόμενη στην Κύπρο, η ΡΑΕΚ σημειώνει ότι «η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη διότι η ραγδαία αύξηση στο κόστος των υγρών καυσίμων και στο κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων, αύξησε το κόστος ηλεκτρισμού σε πρωτοφανή επίπεδα».

«Για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση των απομονωμένων νησιωτικών ηλεκτρικών συστημάτων, και ειδικότερα για την Κύπρο», τονίζει, «βραχυπρόθεσμα χρειάζεται η άμεση αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου, έτσι ώστε να μπορέσει να αυξηθεί η ευελιξία του ηλεκτρικού συστήματος με τη χρήση φυσικού αερίου και τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, για να είναι εφικτή η επιπλέον διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κύπρου».

Επισημαίνει, ακόμη, ως σημαντικό συστατικό του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος της Κύπρου την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με την εφαρμογή της τεχνολογίας “vehicle to grid” (V2G), δηλαδή την αμφίδρομη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και του ηλεκτρικού δικτύου.

Υπογραμμίζει πως «οι δράσεις της ΡΑΕΚ, διατηρούν πάντα ως επίκεντρο τους τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, καθώς και την επίτευξη περιβαλλοντικής αειφορίας και κλιματικής ουδετερότητας που θα διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μας».

«Στο πλαίσιο αυτό, η προστασία των καταναλωτών αποτελεί για τη ΡΑΕΚ μόνιμο στόχο υψίστης σημασίας», αναφέρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση