ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρύθμιση για ενοικιάσεις σπιτιών τύπου Airbnb επιχειρεί η Βουλή

Βασικές πρόνοιες της πρότασης είναι η εγγραφή των υποστατικών σε ειδικό μητρώο και η πληρωμή φόρων, με βάση τη νομοθεσία.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ρύθμιση στο θέμα της ανεξέλεγκτης ενοικίασης επαύλεων, οικιών αλλά και διαμερισμάτων για τουριστικούς σκοπούς επιχειρεί να εισάξει η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής μετά από Πρόταση Νόμου που κατέθεσαν από κοινού ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους. Βασικές πρόνοιες της πρότασης είναι η εγγραφή των υποστατικών σε ειδικό μητρώο και η πληρωμή φόρων, με βάση τη νομοθεσία. Η Επιτροπή συζήτησε επίσης το νομοσχέδιο και τους Κανονισμούς για τη ρύθμιση, ίδρυση και λειτουργία Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία είπε πως η Επιτροπή είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συζήτησης και τη συμπερίληψη όλων των απόψεων και των προβληματισμών στο νομοσχέδιο. Πρόσθεσε πως σε 15 μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να οδηγηθούν στην Ολομέλεια και το νομοσχέδιο αλλά και οι κανονισμοί που αφορούν τα τουριστικά καταλύματα.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, συζητείται και η πρόταση Νόμου για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τις ενοικιάσεις υποστατικών για μικρό χρονικό διάστημα για τουριστικούς σκοπούς. Σημείωσε πως και αυτή η πρόταση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η Πρόταση Νόμου έχει ως σκοπό να δώσει το δικαίωμα σε αυτούς που σήμερα νοικιάζουν τα υποστατικά τους ανεξέλεγκτα, να θεσμοθετήσουν αυτή τους τη δραστηριότητα μέσα από την εγγραφή σε ένα ειδικό μητρώο.

Οι ιδιοκτήτες θα φορολογούνται και θα πληρώνουν και ΦΠΑ

Όπως εξήγησε, υπάρχει μια θέση είναι όπως σε αυτό το μητρώο εγγραφούν αυτόνομες κατοικίες ή διαμερίσματα που έχουν την έγκριση και των υπολοίπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων της πολυκατοικίας για να τα ενοικιάζουν. Βεβαίως, συνέχισε, οι ιδιοκτήτες θα φορολογούνται και θα πληρώνουν και ΦΠΑ σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Πρόσθεσε πως το όλο θέμα είναι υπό συζήτηση και πως εντός 15 ημερών οι εισηγητές της πρότασης θα καταλήξουν στην τελική της μορφή.

Ο στόχος, ανέφερε ο κ. Βότσης, είναι ο καταρτισμός του μητρώου ώστε να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά τα υποστατικά και ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές τους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε πως στη συζήτηση υπάρχουν δύο νομοσχέδια για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στη βάση της νέας τάξης πραγμάτων στον τουριστικό και τον ξενοδοχειακό τομέα και στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης έχει κατατεθεί και η πρόταση Νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους για τη θεσμοθέτηση της ενοικίασης μεμονωμένων κατοικιών, επαύλεων και διαμερισμάτων.

Νοικοκυριά θα μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματα τους

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, όταν ψηφιστεί η Πρόταση Νόμου, πρώτον, κάποια νοικοκυριά θα μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματα τους, δεύτερον, θα μπει μια τάξη και αν εισοδήματα των ιδιοκτητών είναι περισσότερα από 15600 ευρώ θα πρέπει να εγγραφούν στο ΦΠΑ, και τρίτον, θα πρέπει να εγγραφούν και να αδειοδοτηθούν και έτσι το κράτος θα έχει εισοδήματα. Επίσης, σύμφωνα με μια νέα τροποποίηση στην Πρόταση επιτρέπει σε κάποιους που ενοικιάζουν υποστατικά για εμπορικούς σκοπούς να τα υπενοικιάζουν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα σε δηλώσεις του σε σχέση με το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς για τα Ξενοδοχεία και τα Τουριστικά καταλύματα, είπε πως ως ΑΚΕΛ είναι έτοιμοι να καταθέσει δεκάδες εισηγήσεις για αλλαγές και πως σοβαρά θέματα όπως οι σχέσεις μεταξύ πελάτη και ξενοδόχων δεν ρυθμίζονται σήμερα. Σημείωσε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα των προβλημάτων που υπάρχουν το overbooking, το δικαίωμα χρήσης των πελατών και το τι περιλαμβάνει η κράτηση του καταναλωτή.

Για την πρόταση Νόμου για τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, δηλαδή της ενοικίασης κατοικιών και διαμερισμάτων, είπε πως η προσθήκη διατάξεων στη βασική νομοθεσία και ο καθορισμός πλαισίου αδειοδότησης τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και άλλων όρων, θα περιορίσουν την παρανομία. Σημείωσε πως θεωρούν πολύ σημαντική τη δημιουργία μητρώου και πρόσθεσε πως θα αναμένουν να μελετήσουν το τελικό κείμενο της Πρότασης Νόμου για να τοποθετηθούν.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους και εκ των εισηγητών της Πρότασης για την ενοικίαση των υποστατικών, είπε κατά τη σημερινή συνεδρία, μετά από διαβούλευση, αποφάσισαν να εντάξουν και τα διαμερίσματα για ρύθμιση, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Εξήγησε, πως οι προϋποθέσεις αφορούν προβλήματα που ενδεχομένως να παρουσιαστούν μεταξύ των ενοίκων σε μια πολυκατοικία.

Όπως εξήγησε, η παράμετρος που τέθηκε σήμερα για εξασφάλιση άδειας ενοικίασης για τουριστικούς λόγους ενός διαμερίσματος, οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να εξασφαλίσουν την συγκατάθεση των υπόλοιπων ιδιοκτητών ή ενοικιαστών στις πολυκατοικίες.

40.000 μη αδειούχα καταλύματα

Ο κ. Μυριάνθους ανέφερε πως υπάρχουν περίπου 40 χιλιάδες καταλύματα τα οποία τα οποία δεν είναι αδειούχα με βάση τη νομοθεσία περί τουριστικών καταλυμάτων και του ΚΟΤ. Σημείωσε πως ουσιαστικά η αγορά από μόνη της έχει δείξει το δρόμο και ουσιαστικά με την πρόταση νόμου προτείνεται να αδειοδοτούνται κάτω από πιο χαλαρές διαδικασίες και σε ξεχωριστό μητρώο αυτά τα τουριστικά καταλύματα, επαύλεις και διαμερίσματα.

Επίσης, ο ειδικός αριθμός στο μητρώο θα καταχωρείται και πάνω στη διαφήμιση που έχουν στις διαδικτυακές πλατφόρμες ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ο καθένας ότι το συγκεκριμένο κατάλυμα έχει άδεια. Παράλληλα, με βάση την πρόταση θα ρυθμίζονται και τα ζητήματα φορολογίας. «Θα επεξεργαστούμε περαιτέρω αυτή την πρόταση και σε 15 μέρες θα γίνει ξανά συζήτηση στην Επιτροπή», είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση