ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σάρκα και οστά το όραμα της Ζέτας - Το σχέδιο που άνοιξε την πόρτα της ισότιμης εκπαίδευσης

Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Του Ανδρέα Κόκκινου

Το όραμα της εκλιπούσας Ζέτας Αιμιλιανίδου για την δίκαιη και ισότιμη παροχή ευκαιριών σε οικογένειες με παιδιά σε προσχολική ηλικία πήρε σάρκα και οστά μετά και τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασίας Ανθούση μέσω της οποίας ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα η επιδότηση διδάκτρων και σίτισης που αφορούν παιδιά μέχρι τεσσάρων ετών.

Ουσιαστικά το σχέδιο -που έχει ήδη λάβει το πράσινο φως του Υπουργικού Συμβουλίου- αναμένεται να τεθεί σε άμεση εφαρμογή, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο ευρύτερος στόχος και σκοπός της δημιουργίας του αφορά την ενίσχυση και στήριξη των οικογενειών με παιδιά καθώς και την συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή.

Όπως δήλωσε η κ. Ανθούση, η υλοποίηση του Σχεδίου ήδη από τη φετινή χρονιά αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη και να συμβάλει στην εφαρμογή πρόσθετων σχετικών πολιτικών που προωθεί η Κυβέρνηση, όπως η υποστήριξη της ευρύτερης δημογραφικής πολιτικής του κράτους, ενώ δεδομένων και των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2019 που καταδεικνύουν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, είπε πως επιβάλλεται η εξεύρευση τρόπων και μέτρων που θα συμβάλουν στην επαναφορά του πληθυσμού σε φυσιολογικούς ρυθμούς αναπλήρωσης.

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Ανώτερος Λειτουργός Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, Φάνος Κουρουφέξης ανέφερε ότι ο σημαντικότερος στόχος του σχεδίου είναι να καταφέρει να προσφέρει σε κάθε παιδί φροντίδα και εκπαίδευση. Όλες οι μελέτες καταδεικνύουν πως δημιουργείται χάσμα μεταξύ των παιδιών που παρακολουθούν βρεφονηπιακή εκπαίδευση και αυτών που μεταβαίνουν απευθείας στο νηπιαγωγείο.

Η συγκεκριμένη ηλικία (0 έως 4) θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη χωρίς να είναι υπερβολή να πούμε πως ο χαρακτήρας ενός παιδιού διαμορφώνεται κατά αυτή την περίοδο. Γίνεται λοιπόν αυτόματα αντιληπτό πως με το Σχέδιο επιδότησης Διδάκτρων & Σίτισης γεφυρώνεται αυτό το χάσμα δίνοντας την δυνατότητα σε 16 και πλέον χιλιάδες παιδιά να λάβουν τα απαραίτητα εχέγγυα και βάσεις για την μετέπειτα πορεία τους.

«Απόρροια της μειωμένης πρόσβασης των παιδιών σε προσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα είναι η παρεμπόδιση της ανάπτυξης κοινωνικής δικαιοσύνης και ο κοινωνικός αποκλεισμός των παιδιών. Μέσα από το Σχέδιο φιλοδοξούμε να διευκολύνουμε την προσβασιμότητα όλων των παιδιών σε προγράμματα προσχολικής εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντας τη μάθηση και τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους από την πρώιμη παιδική ηλικία», τόνισε η κ. Ανθούση.

Η προσέγγιση του Κράτους σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ποιοτικής προσχολικής εκπαίδευσης και παιδικής φροντίδας είναι πολύπλευρη και ολιστική, ανέφερε η Υφυπουργός, με το Σχέδιο να στοχεύει στην αύξηση των προσφερόμενων θέσεων για παιδιά ηλικίας μέχρι τεσσάρων ετών, στόχος ο οποίος επιδιώκεται παράλληλα και μέσω σχετικού επενδυτικού έργου που έχει περιληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος Το Αύριο».

Εν τω μέσω κύματος ακρίβειας δίνεται λοιπόν η δυνατότητα για κρατική επιδότηση με το ποσοστό να ανέρχεται στο 80% των διδάκτρων και την επιδότηση να κυμαίνεται από 100€ μέχρι και 350€ τον μήνα. Το ποσό αυτό μεγαλώνει όταν επικεντρωθούμε στις ηλικίες 0-2 ετών αφού σαφώς οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες με το εύρος της επιδότησης να κινείται από 200-450€. «Από αύριο κιόλας δίνεται το δικαίωμα σε όλους τους κοινοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς να ενταχθούν στο σχέδιο της Κυβέρνησης νοουμένου ότι δε θα επιβληθεί αύξηση στα δίδακτρα που να υπερβαίνει τα 10€ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.» ανέφερε ο Φάνος Κουρουφέξης ενώ υπογράμμισε πως βασική προϋπόθεση του σχεδίου όμως είναι ο γονέας να έχει υποβάλει αίτηση και να έχει εγκριθεί για το επίδομα τέκνου.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες της Υφυπουργού, οι πάροχοι θα μπορούν να δηλώνουν το ενδιαφέρον εγγραφής τους στο σχέδιο από τις 26 Ιουλίου και μέχρι τις 25 Αυγούστου, ενώ στο τέλος του Αυγούστου θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τους δικαιούχους του προγράμματος, οι οποίοι εν των μεταξύ θα λάβουν και σχετικές ενημερωτικές επιστολές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Κόκκινου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση