ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ανοδική τροχιά η οικονομία της Ινδίας

Η ανάπτυξη «τρέχει» με 6%, το νόμισμα και το χρηματιστήριό της ισχυροποιούνται

Kathimerini.gr

H χρονιά που φεύγει ήταν πολύ ευνοϊκή για την Ινδία. Η οικονομία της χώρας ανθεί, το χρηματιστήριό της οδεύει σε υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών και πλέον είναι και επίσημα η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη. Ινδία και ΗΠΑ υπέγραψαν φέτος συμφωνίες για κινητήρες αεροσκαφών και τσιπ ημιαγωγών, ενώ τον Σεπτέμβριο το Νέο Δελχί φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής του G20.

Το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι τα πράγματα για την Ινδία πάνε καλά; To σταθερό της νόμισμα. Τα νομίσματα σε όλο τον κόσμο έχουν αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου, αλλά η ρουπία παραμένει ισχυρή. Αφού έχασε περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου πέρυσι, ως ένα από τα μεγάλα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις, η ρουπία αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτική το 2023. Εχει χάσει λιγότερο από το 1% της αξίας της φέτος, σε σύγκριση με πτώση άνω του 3% για το κινεζικό γουάν, 9% του ραντ Νότιας Αφρικής και 11% του γιεν Ιαπωνίας. Ενα δολάριο αγοράζει αυτή τη στιγμή περίπου 83 ρουπίες.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας αποδίδεται στη σταθερή διαχείριση από την κεντρική τράπεζα της χώρας, που επί δεκαετίες δημιούργησε τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε περισσότερα από 600 δισ. δολάρια μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022, μια από τις μεγαλύτερες δεξαμενές αποθεματικών κεντρικών τραπεζών στον κόσμο. Η κεντρική τράπεζα παρενέβη πέρυσι για να υπερασπιστεί το νόμισμα, προκαλώντας μείωση των αποθεματικών κατά περισσότερα από 70 δισ. δολάρια. Οι παρεμβάσεις όμως δεν λειτουργούν καλά εάν δεν πάνε καλά κι άλλα πράγματα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ιαπωνίας, η οποία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους για να στηρίξει το γιεν, καθώς πλησίαζε το 146 ανά δολάριο.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας βοήθησε πολύ. Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί περισσότερο από 6% φέτος, φέρνοντας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της κοντά στα 4 τρισ. δολάρια, σε κοντινή απόσταση από τη Γερμανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ σύμφωνα με το ΔΝΤ η ινδική οικονομία θα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια.

Καταλύτης εξελίξεων οι μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση Μόντι, λέει ο Κένεθ Ακίντιουε, επικεφαλής του ασιατικού κρατικού χρέους στην Abrdn. Περιλαμβάνουν ευκολότερους κανόνες για ξένους επενδυτές, απλοποιημένους φορολογικούς νόμους και ισχυρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο σε περίπτωση χρεοκοπίας. Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά δομικά προβλήματα, όπως η υπερβολική γραφειοκρατία, η έλλειψη γυναικών στον χώρο εργασίας και ένας δύσκολος σε μεταρρυθμίσεις αγροτικός τομέας που «ανεβάζει» τον πληθωρισμό των τροφίμων.

Το παγκόσμιο περιβάλλον όμως είναι αισιόδοξο. Το βασικό επιτόκιο της Ινδίας είναι 6,5% και οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων είναι ακόμη υψηλότερες, επομένως οι επενδυτές που διατηρούν χρήματα σε περιουσιακά στοιχεία της Ινδίας διατηρούν επιχείρημα, παρόλο που τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις των τελευταίων ετών. Ξένοι διαχειριστές χαρτοφυλακίου έχουν επίσης ποντάρει στο χρηματιστήριο της Ινδίας, επενδύοντας 12,3 δισ. δολάρια φέτος έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο δείκτης MSCI India, ο οποίος παρακολουθεί περίπου το 85% των εισηγμένων μετοχών της χώρας, σημειώνει άνοδο περισσότερο από 8% φέτος, με την εξωτερική ζήτηση για ινδικές μετοχές να ενισχύεται από την επιθυμία των επενδυτών να μειώσουν την έκθεσή τους στην Κίνα. Η προμηθεύτρια της Apple, Foxconn, σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια σε ένα νέο οικοδομικό έργο στην Ινδία για να εκπληρώσει τις «λειτουργικές ανάγκες» της. Ο κολοσσός που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη συναρμολόγηση του iPhone, έχει ήδη πολλά έργα υπό κατασκευή στην Ινδία. Δεν είναι ωστόσο όλες οι ειδήσεις θετικές.

Ορισμένοι επενδυτές αποχώρησαν πρόσφατα από τη χρηματιστηριακή αγορά, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα ήταν σχετικά αδύναμες φέτος, ενώ η ρουπία ήταν από τα λίγα νομίσματα που δεν επωφελήθηκαν από την πρόσφατη αποδυνάμωση του δολαρίου. Υπάρχουν όμως περισσότερα θετικά στον ορίζοντα. Τα ινδικά κρατικά ομόλογα πρόκειται να προστεθούν σε ορισμένους από τους δείκτες της JPMorgan, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές που παρακολουθούν τους δείκτες θα πρέπει να κατέχουν περισσότερα από αυτά. Αναλυτές αναμένουν ότι η αλλαγή αυτή θα φέρει ξένες επενδύσεις ύψους 30 δισ. δολαρίων στην αγορά ομολόγων της Ινδίας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση