ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:45
 

Σε ιστορικό χαμηλό τα ομόλογα της Κύπρου

Επωφελούνται των αποφάσεων της επομένης εβδομάδας από την ΕΚΤ για το QE, αλλά και από τον εμπορικό πόλεμο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκονται τα ευρωπαικά ομόλογα, με τα κυπριακά να επωφελούνται αυτής της τάσης.

Χαρακτηριστικά, το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου, δηλαδή του ομολόγου με ημερομηνία λήξης το 2028 έφτασε σήμερα στο 0.32%, ενώ τέσσερις μήνες πριν και συγκεκριμένα στα μέσα Μαίου το επιτόκιο του δεκαετούς κυμαινόταν στο 1.32%.

Την ίδια "καλή κατηφόρα" έχουν και άλλα ομόλογα της κυπριακής δημοκρατίας. Όσον αφορά στο ομόλογο που λήγει το 2025, το επιτόκιο την ίδια περίοδο Μαίου κυμαινόταν στο 0.78%, ενώ τώρα βρίσκεται στο 0.11%.

Το δεκαπενταετές ομόλογο που λήγει το 2034 βρίσκεται στο 0.75% και στα μέσα Μαίου ήταν στο 2.01%, ενώ το τριακονταετές με ημερομηνία λήξης το 2049, πλέον βρίσκεται στο 1.34% από 2.67% στα μέσα Μαίου.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι θέλοντας να εξηγήσουν αυτή την καθοδική τάση, σημείωσαν στην "Κ" πως τα κυπριακά ομόλογα επωφελούνται -όπως και όλα τα ευρωπαικά- εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα για μείωση των επιτοκίων και ενδεχομένως μίας επανεκίνησης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης QE. Όπως ανέφεραν, οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει δραστικές κινήσεις όσον αφορά τις αγορές, με τη μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης και τη συνέχιση του QE τη 12η Σεπτεμβρίου 2019.

Πέρα από την προεξόφληση των ανακοινώσεων από την ΕΚΤ, οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν πως το Γερμανικό ομόλογο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Αμερικανικό και δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την τιμή του. Εξήγησαν πως λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ Αμερικής και Κίνας υπάρχουν φόβοι μήπως μπει η Αμερικανική οικονομία σε ύφεση και όλοι αγοράζουν ομόλογα της Αμερικανικής κυβέρνησης που θεωρούνται ασφαλή. Εκ του αποτελέσματος, το Αμερικανικό ομόλογο από 2% η απόδοσή του έφτασε στο 1.5% και αναπόφευκτα παρέσυρε και αυτό με τη σειρά του το αντίστοιχο Γερμανικό. "Αφού τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης ακολουθούν το Γερμανικό, συνετέλεσε και το παραπάνω ένα παράγοντα που τα ομόλογα είναι σε ιστορικό χαμηλό", κατέληξαν.

Όπως μεταφέρουν δε, ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο CEO της Deutsche Bank Κρίστιαν Σέβινγκ, υπογράμμισε σε εκδήλωση που οργάνωσε η Handelsblatt πως τα αρνητικά επιτόκια θα καταστρέψουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε μακροπρόθεσμη βάση. Η διάδοχος πάντως του Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει πως θα ακολουθήσει την πολιτική του κ. Ντράγκι, αυτή της υποστηρικτικής νομισματικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην έκκληση Χαμπιαούρη για διάλογο

«Ως εκπαιδευτικές οργανώσεις είστε απαράδεκτοι. Δεν σέβεστε ούτε την εργοδότησή σας, ούτε τους μαθητές, ...»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  18:46

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Εισήλθε σε οικία 34χρονης, της επιτέθηκε άσμενα και την έκλεψε

«Nα σταλεί στην χώρα προέλευσης. Αν θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και ας μην πουν κάποιοι ...»
ΑΚΑ  |  09:18

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X