ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε νέα κανονικότητα οδηγείται ο τουρισμός

Κλειδί η εμβολιαστική κάλυψη εντός και εκτός Κύπρου για την αύξηση των τουριστικών αφίξεων

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η άρση της καραντίνας για εμβολιασμένους ταξιδιώτες ή ταξιδιώτες με πιστοποιητικό νόσησης από τον ιό, η οποία εφαρμόζεται σε Βρετανία και Γερμανία και η άρση των περιορισμών της χρήσης μάσκας που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Βρετανία δίνει το στίγμα για το ποια θα είναι πλέον η πραγματικότητα και όχι απλά στον τομέα των ταξιδίων και των διακοπών. Κυρίως δε, υπογραμμίζει τη σημασία των εμβολιασμών στην επιστροφή στη νέα κανονικότητα.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική η εικόνα για τις πτήσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες με την πληρότητα να φτάνει κατά μέσο όρο το 69%

Προς την ίδια κατεύθυνση και οι εκτιμήσεις του υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου, ο οποίος δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα στην «Κ» ότι «από την στιγμή που οι εμβολιασμένοι δεν έχουν περιορισμό στην επιστροφή τους, αυτό σημαίνει ότι τα ταξίδια στην Κύπρο δεν έχουν απαγορευτεί, ακόμα και με την υφιστάμενη επιδημιολογική μας εικόνα». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μελλοντικά, η εμβολιαστική κάλυψη της κάθε χώρας θα είναι κλειδί στην κατάταξη της ως ασφαλής ή όχι προορισμός. Αυτή την στιγμή το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης της Κύπρου με την πρώτη δόση κυμαίνεται στο 64,6% ενώ το ποσοστό των εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις στο 50,2%. Φυσικά τα πιο πάνω, δεν υποβαθμίζουν τη σημασία της μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού, αν θέλουμε να ελπίζουμε για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Είναι σαφές ότι περισσότερο τουρισμό θα προσελκύσουν χώρες οι οποίες συνδυάζουν τόσο την ψηλή εμβολιαστική τους κάλυψη, όσο και τους χαμηλούς αριθμούς στα νέα κρούσματα.

Στο 70%

Γύρω στο 70% εκτιμάται ότι ανέρχεται το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στα ξενοδοχεία και είναι απίστευτη η ανταπόκριση του προσωπικού. Υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδοχειακών μονάδων με 50-60 αιτήσεις εμβολιασμού από το προσωπικό ανέφερε η γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, τονίζοντας ότι έγινε καλή κινητοποίηση και ενημέρωση από τις διευθύνσεις των ξενοδοχείων. Από την έναρξη του το περασμένο Σάββατο είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για 1.500 εμβολιασμούς και οι αιτήσεις εμβολιασμού συνεχίζονται. Η κινητή μονάδα φαίνεται ότι έχει εξυπηρετήσει ιδιαίτερα το ξένο εργατικό δυναμικό των ξενοδοχείων που δεν έχουν μεταφορικό μέσο ώστε να μεταβούν σε εμβολιαστικά κέντρα. Από την άλλη, έχουν εκφραστεί αναφορές για εκβιαστική στάση από διευθύνσεις ξενοδοχείων που οδηγούν στον εμβολιασμό. Ως παράδειγμα, αναφέρεται η επιλογή προσωπικού που έχει εμβολιαστεί έναντι των μην εμβολιασμένων για τις ανάγκες του ξενοδοχείου, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να αφορά την πλειοψηφία των ξενοδοχείων. Φορείς του τουρισμού εκφράζουν την εκτίμηση ότι κάτι ανάλογο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε περισσότερους τομείς ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη της χώρας. Υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος εμβολιασμού στο αεροδρόμιο είναι γύρω στο 60%, ενώ γίνονται προσπάθειες αύξησης του ποσοστού μέσω της ενημέρωσης του προσωπικού. Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης, έχουν καταγραφεί οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των εργαζομένων, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή και την Δευτέρα προγραμματίζονταιδιαδικτυακές συναντήσεις και συζητήσεις με επιδημιολόγους, ώστε να λυθούν απορίες για το θέμα του εμβολιασμού.

Ενθαρρυντικές ενδείξεις

Η νέα κανονικότητα στον τουρισμό, αφορά και στις αγορές οι οποίες διοχετεύουν στην Κύπρο τουρισμό. Ενώ μέχρι στιγμής τουλάχιστον το ενδιαφέρον ήταν για την Βρετανία και τη Ρωσία, τα δεδομένα δείχνουν ότι το στοίχημα είναι η ευρωπαϊκή αγορά. Τις πρώτες έντεκα μέρες Ιουλίου, οι πτήσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν αύξηση και μέσο δείκτη πληρότητας στο 69%, ενώ το ποσοστό των επιβατών από Βρετανία και Ρωσία είναι πολύ μικρό σε σχέση με το σύνολο των επιβατών Ιουλίου. Από τις 20 Ιουλίου και εφόσον παραμείνουμε στην πορτοκαλί κατηγορία, το πρόγραμμα πτήσεων από την βρετανική αγορά θα φτάσει στις 38/εβδομάδα. Ο Αύγουστος ξεκινά με 65 πτήσεις την εβδομάδα για την βρετανική αγορά στο αεροδρόμιο Λάρνακας, με το πτητικό πρόγραμμα να διατηρείται και να αυξάνεται για τον Αύγουστο. Φυσικά το πεδίο παραμένει ρευστό και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν σε μερικά 24ωρα, στην περίπτωση που η χώρα κατατάξει την Κύπρο στην κόκκινη κατηγορία. Στο μεταξύ, χωρίς αλλαγές συνεχίζεται το πτητικό πρόγραμμα της Γερμανίας παρά τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης και την κατηγοριοποίηση της Κύπρου στις χώρες υψηλού κινδύνου. Βάσει των δεδομένων της Hermes Airports, οι πτήσεις από Γερμανία είναι 25 την εβδομάδα μέχρι τέλος Ιουλίου και παρουσιάζουν μικρή αύξηση από τον Αύγουστο και μετά.

Αυτό ενισχύει την εκτίμηση ότι η κατηγοριοποίηση των χωρών δεν θα επηρεάσει δραματικά τα πλάνα όσων ταξιδιωτών έχουν εμβολιαστεί, εφόσον εξαιρούνται της καραντίνας και άλλων περιορισμών. Με 84 πτήσεις την εβδομάδα ξεκινά ο Αύγουστος για τη Ρωσία, η Αυστρία διατηρεί 21 πτήσεις την εβδομάδα από την πρώτη εβδομάδα Ιουλίου ενώ παρουσιάζει μικρή αύξηση από τον Αύγουστο λόγω της προσθήκης μίας πτήσης την εβδομάδα από τις Austrian Airlines. Με 96 πτήσεις την εβδομάδα κλείνει ο Ιούλιος για την ελληνική αγορά με τους αριθμούς να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και τον Αύγουστο, ενώ στις 21/ εβδομάδα είναι οι πτήσεις από Ουκρανία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση