ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:30
 

Σι: Στρατηγικής σημασίας η εταιρική σχέση με τη Ρώμη

Από αμερικανικής πλευράς έχουν εκφραστεί εντονότατες ανησυχίες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εμπλοκή της Ιταλίας στον Δρόμο του Μεταξιού.

Newsroom Κ, Αθήνα

«Παγκόσμιας στρατηγικής σημασίας εταιρική σχέση» χαρακτηρίζει ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, την προσέγγιση ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Ρώμη, με άξονα τη συμμετοχή της Ιταλίας στον νέο Δρόμο του Μεταξιού. Μία ημέρα πριν από την άφιξη του κ. Σι στη Ρώμη, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε χθες άρθρο του, στο οποίο ο Κινέζος ηγέτης μιλάει για μια «νέα εποχή» στις σχέσεις ανάμεσα στη δεύτερη οικονομία του κόσμου και την Ιταλία.

Η αναφορά στη στρατηγικής σημασίας εταιρική σχέση αφορά προφανώς τον σκοπό της επίσημης επίσκεψής του στην Αιώνια Πόλη. Πρόκειται για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στην Ιταλία να συμμετάσχει στο αμφιλεγόμενο και άκρως φιλόδοξο σχέδιο της Κίνας, τον νέο Δρόμο του Μεταξιού. «Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε μαζί με τους ομολόγους μας της Ιταλίας τον νέο Δρόμο του Μεταξιού», γράφει ο κ. Σι και παράλληλα προτείνει στη Ρώμη στενότερη συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, και συγκεκριμένα των τηλεπικοινωνιών, της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των ιταλικών λιμένων, της κατανάλωσης, της αεροναυπηγικής, της αεροδιαστημικής και των φαρμακοβιομηχανιών.

Οπως τονίζει στο εν λόγω άρθρο του, η Κίνα είναι έτοιμη να συσφίγξει τις σχέσεις της «στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να ενισχύσει τη συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, τα κόμματα αλλά και τις τοπικές αρχές των δύο χωρών». Παράλληλα, όμως, ο Κινέζος ηγέτης προτείνει στη Ρώμη να συντονίσουν οι δύο χώρες περαιτέρω τις κινήσεις τους και να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Εθνη, το G20 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Στόχος μιας τέτοιας συμμαχίας θα είναι να προωθήσουν κοινές θέσεις σε ένα εύρος θεμάτων από την παγκόσμια διακυβέρνηση έως την κλιματική αλλαγή. Ο Κινέζος πρόεδρος δεν παρέλειψε να μιλήσει κολακευτικά για την ιστορία και την κληρονομιά της Ιταλίας. Η Ιταλία καθίσταται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. και του G7 που αποφασίζει να συμμετάσχει στον νέο Δρόμο του Μεταξιού. Με την απόφασή της αυτή η Ρώμη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στις Βρυξέλλες, με τις οποίες έχει συγκρουστεί για τον προϋπολογισμό του 2019, όσο και στην Ουάσιγκτον.

Ιδιαιτέρως από αμερικανικής πλευράς έχουν εκφραστεί εντονότατες ανησυχίες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εμπλοκή της Ιταλίας στον Δρόμο του Μεταξιού, καθώς δίνει στο Πεκίνο πρόσβαση σε στρατηγικούς τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες και τα λιμάνια. Από την πλευρά της, η Ε.Ε. έχει επίσης εκφράσει ανησυχία και προβληματισμό. Η πρωτοβουλία της Ρώμης να συνάψει διμερή συμφωνία με την Κίνα αποκλίνει από την πολιτική της Ε.Ε. που είναι η συλλογική διαπραγμάτευση με τρίτες χώρες και συνήθως με διαπραγματευτή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Από μοτοσικλέτες θα μεταφερθεί σε δεκάδες σημεία το Άγιο Φως

«Γιατί τόση ταλαιπωρία για μια σκευωρία ανάμματος με "ιερό αναπτήρα" όπως έχει ομολογήσει ιεράρχης των ...»
Ιάσων Αληθεινός  |  10:15

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Ο γρίφος ‘Παντελίδης’ αναμένει αυτόν που θα τον λύσει! Έχει ή δεν έχει `απογριφολόγους`;;; ...»
ΑΚΑ  |  09:43

Α. Κυπριανού: O Ιωνάς Νικολάου «ξέχασε τι θα πει πολιτική ευθιξία»

«Tι μπαρούφα είναι και αυτή κύριε Κυπριανού! Η πολιτική ευθιξία χάθηκε από καιρό και μάλιστα επί ...»
ΑΚΑ  |  09:38

Έκκληση Λιλλήκα προς ΠΙΣ για ένταξη στο ΓεΣΥ

«Kύριε Λιλλήκα, μας σοβαρολογείς? Οι ΠΙΣιες δεν αντιλαμβάνονται τίποτε άλλο παρά μόνο το ΧΡΗΜΑ! »
ΑΚΑ  |  09:36

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Η απόφαση του Σολτς να μην εκδώσει καθαρό νέο χρέος έχει επικριθεί τόσο από τους Συντηρητικούς της Μέρκελ όσο και από τους δικούς του Σοσιαλδημοκράτες

Γερμανική εμμονή

Ο Ολαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αυξήσει το χρέος της ώστε να ενισχύσει την επιβραδυνόμενη γερμανική οικονομία. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
X