ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:50
 

Σήμερα οι οριστικές αποφάσεις για Συνεργατισμό

Η Ελληνική θα διαλέξει αργά το βράδυ το επενδυτικό Ταμείο με το οποίο θα συνεργαστεί

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σήμερα και συγκεκριμένα αργά το βράδυ, αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με το επενδυτικό Ταμείο που θα επιλέξει η Ελληνική Τράπεζα για να αποκτήσει το υγιές κομμάτι της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Η όλη διαδικασία κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό από Συνεργατισμό, Ελληνική Τράπεζα, Υπουργείο Οικονομικών και επενδυτικά Ταμεία που συμμετέχουν, αλλά αυτό που μπορεί να λεχθεί είναι πως σήμερα το βράδυ θα έχει ξεκαθαρίσει ο «παίχτης» που θα συνοδεύσει την Ελληνική.

Από πλευράς της η Ελληνική δηλώνει πως στο παρόν στάδιο διενεργείται η δέουσα επιμέλεια (Due Diligence), ενώ Κυβερνητικές πηγές για τη διαδικασία σημείωσαν στην «Κ» πως όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, καθώς είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα τύπου ονοματολογίας. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΣΚΤ σημειώνουν πως βρίσκεται στο τελικό και πιο κρίσιμο στάδιο, με το τοπίο να ξεκαθαρίζει εντός των επομένων εικοσιτετραώρων.

Γενικότερα σιγήν ιχθύος επί της διαδικασίας τηρεί και η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, αφού το μόνο που είχαν προαναγγείλει και είναι ήδη γνωστό είναι ότι οι παρουσιάσεις στους επενδυτές και οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει από την προηγούμενη Δευτέρα, δίχως όμως να έχουν δώσει εικόνα για το πότε θα ολοκληρωθούν.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ωστόσο ότι σήμερα Τετάρτη, 25 του μηνός, ολοκληρώνονται οι παρουσιάσεις. Επί της διαδικασίας οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι όλες τις ημέρες οι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος, όπως τα πληροφοριακά συστήματα της τράπεζας, το ανθρώπινο δυναμικό, σε λεπτομέρειες για τις λειτουργίες της, αλλά και τη συμμόρφωση. Το σημαντικό σε όλη τη διαδικασία είναι πως η ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας θα έχει αίσιο τέλος, δίνοντας μια απάντηση σε όσους ήθελαν να αποτυγχάνει να εξεύρει επενδυτική βάση στην όποια συνέχειά της.

Στο εικονικό δωμάτιο δεδομένων (Virtual Data Room) που άνοιξε ο Συνεργατισμός για την προσέλκυση επενδυτών στο μετοχικό του κεφάλαιο, έχουν δηλώσει ενδιαφέρον τέσσερα επενδυτικά Ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για το Atlas Merchant Capital, το Lone Star Funds, τοJ.C. Flowers & Co και το Apollo Global Management.

Τα τέσσερα επενδυτικά Ταμεία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να αποκτήσουν είτε το καλό του κομμάτι, είτε τα ΜΕΔ του, όμως το σενάριο για να περάσει στα χέρια της Ελληνικής είναι αυτό που επικρατεί. Ένα από τα Ταμεία, όμως, αναμένεται να επιλεγεί από την Ελληνική, για να γίνει κατορθωτή η απορρόφηση του καλού κομματιού της ΣΚΤ, καθώς θα πρέπει κάπως να εξεύρει τα 450 εκατ. ευρώ και πλέον που θα χρειαστούν.

Μιλώντας εξάλλου στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ευνοεί το σενάριο απόκτησης του Συνεργατισμού από κυπριακό πιστωτικό ίδρυμα και συγκεκριμένα από την Ελληνική Τράπεζα, καθώς αυτό θα συμβάλει και στη μείωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.

Το σενάριο Atlas

Πληροφορίες που προέρχονται από ευρωπαϊκές πηγές για το σενάριο Ελληνικής σε συνεργασία με επενδυτικό Ταμείο προκρίνεται η Atlas Merchant Capital, του Μπομπ Ντάιμοντ. Η διαδικασία με τα επενδυτικά ταμεία Lone Star Funds, J.C. Flowers & Co και Apollo Global Management που εκδήλωσαν το δικό τους ενδιαφέρον σύμφωνα με πηγές φαίνεται να μην καρποφόρησε. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα τρία επενδυτικά ταμεία φαίνεται να αναζητούσαν την πλειοψηφία των μετοχών στο νέο οικοδόμημα Ελληνικής – Συνεργατισμού. Ενδεχομένως εξήγησαν, να ήταν κόκκινη γραμμή αυτό το σενάριο για τους ευρωπαίους επόπτες και γι΄ αυτό τα τρία επενδυτικά ταμεία φέρονται να είναι σε δεύτερη μοίρα για να παντρέψουν τις δύο κυπριακές τράπεζες.

Το επενδυτικό Ταμείο του Μπομπ Ντάιαμοντ, δεν παρουσιάζεται μόνο του, αλλά το πλαισιώνουν άλλα δύο επενδυτικά ταμεία. Άρα έχει και άνεση σε όποια αύξηση κεφαλαίων ζητηθεί, σημείωσαν. Ταυτόχρονα, είπαν ότι ένα από τα τρία επενδυτικά ταμεία που δήλωσαν συμμετοχή στο εικονικό δωμάτιο εμφανίζεται σύμφωνο να αναλάβει το δικό του ρόλο στα τεκταινόμενα του κυπριακού τραπεζικού τομέα, θέλοντας να αναλάβει κάποιου είδους ρόλο στο Φορέα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που θα δημιουργηθεί, από το «κακό» κομμάτι της ΣΚΤ. Δηλαδή, δεν θα είναι απίθανο να αναλάβει μερίδιο με κάποιο τρόπο των δανείων της «Εστίας», τον Φορέα που κατά πάσα πιθανότητα θα διαχειρίζεται η Altamira.

Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της Atlas

Το επενδυτικό Ταμείo Atlas Merchant Capital δεν είναι η πρώτη φορά που κρούει πόρτα κυπριακής τράπεζας. Πόλος έλξης για την Atlas υπήρξε και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου), καθώς είχε υποβάλει δεσμευτική προσφορά για την απόκτησή της, η οποία όμως δεν είχε γίνει δεκτή λόγω της χαμηλής τιμής.

Τότε, ήταν σε συνεργασία με άλλο επενδυτικό fund, την Elements Capital Partners. Η Atlas Merchant Capital LLC ιδρύθηκε το 2013 για να επενδύσει στην αγορά του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Με επικεφαλής τους συνιδρυτές, τον Bob Diamond και τον David Schamis, η Atlas σύμφωνα με το προφίλ που παρουσιάζει στον ιστότοπό της, παρατηρεί ότι οι αλλαγές στο κανονιστικό τοπίο οδηγούν σε πρωτοφανείς ευκαιρίες στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η Atlas σημειώνει πως αναλαμβάνει σε όλες τις δραστηριότητές της τη βαθιά λειτουργική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη της στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της και τη φιλοσοφία της εταιρικής σχέσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο David Schamis, ήταν ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της JC Flowers & Co. LLC, της εταιρείας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που δήλωσε ενδιαφέρον για το Συνεργατισμό.

Το 2017 μπήκε Ευρώπη

Πέρυσι το Φεβρουάριο, η Atlas Merchant Capital ανακοίνωσε την εξαγορά της Credicom Consumer Finance Bank SA στην Ελλάδα, κάνοντας παράλληλα το πρώτο βήμα για εισχώρηση του επενδυτικού ταμείου στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Η Credicom είναι ειδικός δανειστής στην Ελλάδα, με πλήρη άδεια εμπορικής και λιανικής τραπεζικής με ιστορικό χρηματοδότησης αυτοκινήτων. Η AMC απέκτησε την Credicom μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας για την απόκτηση ευρωπαϊκής τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Στο Βερολίνο προέκυψε νέα ευκαιρία για λύση

«Λετε να ειναι τοσο βλακες οι ελληνοκυπριοι που θα παραδωσουν τα ενεργειακα κοιτασματα στους τουρκους ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  23:33

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X