ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:19
 

Εταιρικός φόρος 15%, αλλά και φοροελαφρύνσεις

Σκέψεις για αύξησή του με τα έσοδα για το κράτος να υπολογίζονται στα 170 εκατ. ευρώ ετησίως

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επεξεργάζεται την αύξηση του εταιρικού φόρου από 12,5% σε 15% και είναι σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να εξεταστούν τα οφέλη και οι επιπτώσεις από το μέτρο. Ταυτόχρονα το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται και σειρά φοροελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, η σκέψη για αύξηση του εταιρικού φόρου δεν γίνεται για φοροεισπρακτικούς λόγους, αφού όπως επισημαίνουν το κράτος λειτουργεί πλέον με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Η σκέψη για αύξηση του εταιρικού φόρου σχετίζεται με τα προβλήματα που προκύπτουν στον τομέα των διεθνών υπηρεσιών από τη διατήρηση ενός πολύ χαμηλού εταιρικού φόρου. Προβλήματα που σχετίζονται με τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας και με ένταξη της χώρας σε «μαύρες λίστες». Η αύξηση του εταιρικού φόρου, λοιπόν, έχει στόχο να περιορίσει αυτά τα προβλήματα, χωρίς ωστόσο η Κύπρος να χάσει το ανταγωνιστικό φορολογικό της πλεονέκτημα.

Το Υπουργείο υπολογίζει οτι από την αύξηση του εταιρικού φόρου τα έσοδα του κράτους θα είναι στα 170 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

Επιστροφή 200 εκατομμυρίων 

Το Υπουργείο υπολογίζει οτι από την αύξηση του εταιρικού φόρου τα έσοδα του κράτους θα είναι στα 170 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, ωστόσο θα προταθεί η επιστροφή 200 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος με συγκεκριμένες δράσεις, όπως: α) η μείωση φιλολογίας επί των μερισμάτων από 17% στο 15%, β) μείωση φορολογίας επί των τόκων από 30% στο 15%, γ) μείωση φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από 20% στο 15%, δ) πλήρης κατάργηση τέλους εταιρειών, που είναι στα 350 ευρώ ανά εταιρεία ανά έτος, ε) πλήρης κατάργηση τέλους χαρτοσήμου και τέλος αύξηση έκπτωσης για συνεισφορές προσώπων σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία από 1/6 σε 1/5 του ετήσιου μισθού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Τεράστιο επίτευγμα Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ...»
YIANNOULIS  |  18:05

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν θα καταργηθεί η κάρτα οπάδου

«Αντε καλέ, η κάρτα φιλάθλου φταίει»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:41

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X