ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Sold out» τα διαβατήρια για το 2019 και το 2020

Έχει ήδη καλυφθεί ο αριθμός των αιτήσεων για τα δύο έτη – Από το 2021 θα εξεταστούν οι «καινούργιες» αιτήσεις

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το ζήτημα πολιτογράφησης ξένων επενδυτών έφερε στο προσκήνιο επιτακτικά ζητήματα ελέγχου, ωστόσο, δεν πάυει να υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός αιτήσεων από ξένους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν την κυπριακή υπηκοότητα. Σημειώνεται ότι ο μέγιστος αριθμός πολιτογραφήσεων που μπορεί να εγκρίνει το κράτος σε ξένους επενδυτές ανέρχονται στις 700 ετησίως.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για το 2019 έχει ήδη καλυφθεί ο αριθμός των αιτήσεων και διαδικασίες πολιτογράφησης βρίσκονται στο τελικό στάδιο για απόκτηση διαβατηρίου. Για το τρέχον έτος δηλαδή (2019) οι αιτήσεις φτάνουν τον αριθμό οροφή των 700, ενώ για το 2020, σύμφωνα πάντα με τις αιτήσεις πολιτογραφήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί φαίνεται ότι έχει υπερκαλυφθεί και ο αριθμός των 700. Όσοι δε επενδυτές προχώρησαν σε αίτηση για πολιτογράφηση από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, οι αιτήσεις τους θα εξεταστούν  από το 2021.

Ακόμα να ληφθεί ο σκοπός

Παράλληλα, ενώ το Υπουργικό αποφάσισε πριν από οκτώ ημέρες τη σύσταση τριμελούς επιτροπής που θα διερευνήσει το θέμα των πολιτογραφήσεων αποτελούμενης από τη γενική λογίστρια και πρόεδρο της ΑΔΕΕΛΕΠ Ρέας Γεωργίου, της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Δήμητρας Καλογήρου και τη δικηγόρο της Δημοκρατίας Έλλη Φλωρέντζου (σύμφωνα με απόφαση τουγενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη), ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες.

Τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και η Τριμελής Επιτροπή δεν έχουν λάβει τη μέθοδο με τον οποίο θα γίνει ο έλεγχος σε όλους τους πολιτογραφηθέντες.

Λίγες απορρίψεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το ΥΠΕΣ, από το 2013 μέχρι και τον Αύγουστο του 2019 έχουν απορριφθεί 56 από τις συνολικά 2.700 αιτήσεις που έγιναν για πολιτογράφηση, βάσει των οποίων εκδόθηκαν πάνω από 4.000 διαβατήρια σε επενδυτές και τα εξαρτώμενά τους μέλη. Τα στοιχεία δείχνουν 8 απορρίψεις για κάθε επόμενο έτος, μέχρι και το 2018. Οι απορρίψεις για το 2019, έφτασαν τις 22 έναντι των 550 διαβατηρίων που έχουν ήδη παραχωρηθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση