ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα €6,7 δισ τα υπό διαχείριση κεφάλαια των επενδυτικών ταμείων

Καταγράφεται αύξηση της τάξης του 7% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο το 2018

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Νέα αύξηση κατέγραψαν το 1ο τρίμηνο του 2019 τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Εταιρειών Διαχείρισης και των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων το οποίο ανέρχεται στα €6,7 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το τριμηνιαίο στατιστικό δελτίο που εκδίδει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ).

Σύμφωνα, με το δελτίο για το 1ο τρίμηνο του 2019, η ΕΚΚ έχει υπό την εποπτεία της συνολικά 187 Εταιρείες Διαχείρισης Συλλογικών Επενδύσεων και Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕ) από 174 στο τέλος του 4ου τριμήνου του 2018. Από αυτές, οι 118 έχουν δραστηριότητες.

Από το σύνολο των εταιρειών, οι 83 είναι Εξωτερικά Διαχειριζόμενοι ΟΣΕ, οι 64 Εσωτερικά Διαχειριζόμενοι ΟΣΕ, και οι 40 Εξωτερικοί Διαχειριστές. Ο συνολικός αριθμός εταιρειών διαχείρισης περιλαμβάνει 27 ΔΟΕΕ, 73 ΔΟΕΕ κάτω των ορίων και 4 Εταιρείες Διαχείρισης ΟΣΕΚΑ.

Το συνολικό Ενεργητικό Υπό Διαχείριση ανερχόταν κατά το 1ο τρίμηνο του 2019 στα €6.7 δις, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 7% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου το 98% του Ενεργητικού Υπό Διαχείριση, προερχόταν από τον Τομέα των Συλλογικών Επενδύσεων και μόλις το 2% από ΔΟΕΕ κάτω των ορίων –κλειστού τύπου Επενδυτικές Εταιρείες, οι οποίες είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ.

Όσον αφορά την επενδυτική πολιτική των ΟΣΕΚΑ, το 79% του Ενεργητικού Υπό Διαχείριση επενδύεται σε κινητές αξίες, ενώ ακολουθούν με ποσοστό 11% οι επενδύσεις σε καταθέσεις. Όσον αφορά τους OEE και ΟΕΕΠΑΠ, το 49% του Ενεργητικού Υπό Διαχείριση επενδύεται σε μετοχές και το 15% σε ακίνητα.

Σχετικά με την επενδυτική πολιτική των ΔΟΕΕ κάτω των ορίων –κλειστού τύπου επενδυτικές εταιρείες οι οποίες είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ, το 49% επενδύεται σε κινητές αξίες και το 27% του ενεργητικού επενδύεται σε Ακίνητα.

Συνολικά υπάρχουν 109 ΟΣΕ με δραστηριότητες, οι οποίοι κατέχουν τα €6.5 δις του Ενεργητικού Υπό Διαχείριση.

Το 73% του ποσού αυτού, κατέχεται από 97 Κυπριακούς ΟΣΕ (10 ΟΣΕΚΑ, 29 ΟΕΕ και 58 ΟΕΕΠΑΠ). Από το σύνολο των 109 ΟΣΕ με δραστηριότητες, οι 77 επενδύουν στην Κύπρο μερικώς ή ολικώς και €1.8 δις επενδύεται στην Κύπρο (27% του συνολικού Ενεργητικού Υπό Διαχείριση). Το 59% των επενδύσεων στην Κύπρο, γίνεται σε Μετοχές, ενώ οι επενδύσεις σε Ακίνητα αποτελούν το 15%.

Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των επενδυτών που επενδύουν σε ΟΣΕΚΑ, παρατηρείται ότι σχεδόν όλοι (99.4%) είναι ιδιώτες επενδυτές.

Όσον αφορά τους ΟΕΕ και ΟΕΕΠΑΠ, 56% του συνόλου των επενδυτών είναι Επαγγελματίες Επενδυτές, 41% Καλά Ενημερωμένοι Επενδυτές και μόλις 3% Ιδιώτες Επενδυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X