ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:51
 

Στα 400 χιλιάδες ευρώ η αξία των έργων τέχνης του Συνεργατισμού

Συλλέχθηκαν από καταστήματα και γραφεία της πρώην ΣΚΤ από όλη την Κύπρο

Newsroom K

Τέσσερις συλλογές του πρώην Συνεργατισμού που αφορούν έργα τέχνης, νομίσματα, αρχαιότητες και εκδόσεις, οι οποίες έχουν συλλεχθεί από καταστήματα και γραφεία της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας παγκύπρια, με σκοπό να διαφυλαχθούν, παρουσίασε σήμερα σε ειδική εκδήλωση η ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Η συλλογή των έργων τέχνης αποτελείται από περισσότερα από 1.050 έργα η αξία των οποίων ανέρχεται σε πέραν των €400.000 ευρώ, ενώ η αξία της συλλογής των νομισμάτων και μεταλλίων είναι πέραν των €300.000.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση των συλλογών που βρίσκονται στα γραφεία της ΚΕΔΙΠΕΣ, ο Πρόεδρος του μεταβατικού ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ Ανδρέας Χαραλάμπους είπε ότι «πρόκειται για συλλογές μιας ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας, οι οποίες κοσμούσαν εδώ και χρόνια τα καταστήματα και τα γραφεία του Συνεργατισμού σε ολόκληρη την Κύπρο» και αποτελούν μέρος της κυπριακής ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

«Κάθε κομμάτι έχει τη δική του ιστορία από τη δημιουργία του μέχρι την απόκτηση του από τον Συνεργατισμό, ο οποίος στήριξε Κύπριους καλλιτέχνες, Κύπριους συγγραφείς, συνέλεξε και διαφύλαξε τα νομίσματα και τις αρχαιότητες του τόπου μας», σημείωσε.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τη συλλογή των έργων τέχνης, αυτά ανήκουν σε γνωστούς καλλιτέχνες αναγνωρισμένους στην κυπριακή αγορά, καθώς και αυτοδίδακτων καλλιτεχνών.

Αναφορικά με τη συλλογή νομισμάτων και μεταλλίων, σε αυτήν υπάρχουν μεταξύ άλλων νομίσματα της Κωνσταντινούπολης του 1876, που είναι από τα πρώτα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν στην Κύπρο, νομίσματα και χαρτονομίσματα από την περίοδο της αγγλοκρατίας καθώς και συλλογές νομισμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Στη συλλογή της ΚΕΔΙΠΕΣ υπάρχουν επίσης 38 αρχαία αντικείμενα τα οποία ανήκουν στο κράτος. Τα αρχαία αυτά αντικείμενα είναι καταγεγραμμένα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Έχει συλλεχθεί επίσης ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων, κυρίως Κυπρίων συγγραφέων, από τις βιβλιοθήκες των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων τα οποία θα παραδοθούν στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη.

Οι συλλογές που αφορούν τα έργα τέχνης και τα νομίσματα θα παραδοθούν στο Υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ξεκινά έρευνες στο «6» η ΕΝΙ

«Ο θεός να προστατεύσει την κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. Αμήν.»
Marios  |  04:22

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X